Πώς χαλαρώνουν οι λαοί του κόσμου

wally-salinger-CTqeafhE1Ew-unsplash.jpg

Από τη σιέστα των Ισπανών μέχρι το απογευματινό τσάι των Άγγλων, όταν μιλάμε για τόπους χαλάρωσης, ο κάθε λαός έχει τον δικό του τρόπο να ξεκουράζεται “κόβοντας” τη μέσα στη μέση..

Ιταλία:  Ρίποσο

Ο Ιταλικός λαός θεωρείται από τους πιο υγιείς του κόσμου – οι Ιταλοί όχι μόνο ακολουθούν μια θρεπτική μεσογειακή διατροφή, αλλά τείνουν επίσης να υιοθετούν μια χαλαρή στάση απέναντι στη ζωή. Το να αφιερώνουν χρόνο για να χαλαρώνουν αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του ιταλικού τρόπου ζωής, ενσωματωμένο σε καθημερινές κοινωνικές τελετές όπως το la passeggiata (μια χαλαρή βραδινή βόλτα) και το aperitivo (ποτά και σνακ πριν το δείπνο). Όσον αφορά τα μεσημεριανά διαλείμματα, η Ιταλία τα κάνει με το δικό της τόπο με πολλούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να κλείνουν από το μεσημέρι έως τις 16:00 για να πάνε σπίτι και να απολαύσουν το γεύμα τους. Γνωστό ως riposo, αυτό το έθιμο παρατηρείται κυρίως στα μουσεία, τις εκκλησίες και τα καταστήματα, ενώ τα εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά για να εξυπηρετούσουν όσους κάνουν το μεσημεριανό τους διάλειμμα.

Ισπανία: Κάντε σιέστα

Μία από τις πιο γνωστές ισπανικές παραδόσεις είναι ο μεσημεριανός ύπνος, επίσης γνωστός ως η σιέστα. Ιστορικά, οι σιέστες ξεκίνησαν από γεωργούς που έπαιρναν τον υπνάκο τους κατά τις πιο καυτές ώρες της ημέρας, αλλά η παράδοση ωστόσο άρχισε να φθείνει με την αστικοποίηση. Σήμερα, η σιέστα θεωρείται σε μεγάλο βαθμό περιττή, και παρόλο που πολλές εταιρείες επιβάλλουν ένα μεσημεριανό διάλειμμα δύο ωρών στο όνομα της παράδοσης, αυτό στην πραγματικότητα αποδείχθηκε επιζήμιο για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ωστόσο, ορισμένα μέρη διατηρούν περήφανα την παράδοση. Οι κάτοικοι του Ador, κοντά στη Βαλένθια, δικαιούνται και μάλιστα επίσημα από το κράτος έναν απογευματινό ύπνο μεταξύ 2μμ και 5μμ. Ακόμη και οι μεγάλες πόλεις κάνουν ό, τι μπορούν για να φέρουν πίσω τη σιέστα, με τη Μαδρίτη να ανοίγει το πρώτο χώρο για έναν σύντομο υπνάκο στη χώρα το 2017. Αν και δεν είναι ο καλύτερος τρόπος ζωής για μερικούς, ωστόσο, ο ύπνος βελτιώνει τη διάθεση και την απόδοση, ενώ είναι ιδανικός για την αντιμετώπιση της απογευματινής κόπωσης.

Διαβάστε ακόμη

Έξυπνα μυστικά χαλάρωσης από όλο τον κόσμο

Μεγάλη Βρετανία: Απογευματινό τσάι

Τόσο πολύτιμη είναι η ιεροτελεστία του τσαγιού στην Αγγλία που το 1946 ο Τζορτζ Όργουελ έγραψε ένα ολόκληρο δοκίμιο για το πώς να φτιάξει κανείς το τέλειο τσάι, με τον τίτλο «Ένα ωραίο φλιτζάνι τσάι». Η συγκεκριμένη βρετανική παράδοση, το απογευματινό τσάι χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, όταν μια πεινασμένη Δούκισσα ζήτησε τσάι και αναψυκτικά  λίγο πριν από το δείπνο. Το διάλειμμα για τσάι στις 4 μ.μ. έγινε καθημερινή κοινωνική συνήθεια και μέχρι σήμερα παραμένει μια συνήθεια που τηρείται ευλαβικά σε όλη τη χώρα – αν και σήμερα έχει μετατραπεί σε μια γρήγορη διαδικασία από μια βασιλική ιεροτελεστία που ήταν στο παρελθόν. Από τους εργάτες έως τους δασκάλους όλοι κάθε μεσημέρι συγκεντρώνονται γύρω από το βραστήρα της δουλειάς τους για να απολαύσουν το τσάι τους.

 

Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία: Το δικαίωμα στο κάπνισμα

Ένας όρος που χρησιμοποιείται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία για να περιγράψει ένα σύντομο διάλειμμα εργασίας, που συνήθως γίνεται το πρωί είναι το «smoko». Έχει την προέλευσή από τη ναυτική αργκό που χρονολογείται από το 1865. Σε όλη την Αυστραλασία, τα διαλείμματα για κάπνισμα παραδοσιακά λαμβάνονταν δύο φορές την ημέρα. Συνήθως η πρακτική αυτή αφορά αυτούς που ασχολούνται με τα αγροτικά και μεταποιητικά επαγγέλματα, και συνήθως περιελάμβανε ένα φλιτζάνι τσάι, φαγητό και πιθανώς κανένα τσιγάρο. Στις αστικές περιοχές σήμερα, ο όρος smoko χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για το κάπνισμα.

 

Ιαπωνία: Κοιμήσου στη δουλειά (Ινμούρι)

Η ιαπωνική εργασιακή ηθική υπαγορεύει ότι οι εργαζόμενοι στην Ιαπωνία έχουν δικαίωμα να πάνε σπίτι ή ακόμη και να βρουν κάποιον ιδιωτικό χώρο για να κοιμηθούν. Είναι σύνηθες να βλέπουμε άτομα να φεύγουν από τα γραφεία τους για να πάρουν έναν υπνάκο. Γνωστό ως inemuri, η πρακτική αυτή κόβει την εργασιακή ημέρα στη μέση θεωρείται ένδειξη σκληρής δουλειάς και όχι ραστώνης αφού το να κοιμάται κανείς  στη δουλειά είναι σύνηθες και αποδεκτό.  Μάλιστα, ορισμένοι εργοδότες ενθαρρύνουν αυτήν την πρακτική. Σε μια κουλτούρα, όπου το φαινόμενο του θανάτου που προκαλείται από την υπερβολική εργασία έχει το δικό του όνομα (karoshi), δεν είναι περίεργο να υπάρχει το… inemuri , το οποίο μεταφράζεται ως «είμαι παρόν ενώ κοιμάμαι» και  είναι μια απαραίτητη συνήθεια.

Αργεντινή:  Μεριέντα

Καθώς το δείπνο στην Αργεντινή συνήθως δεν ξεκινάει έως τις 9:30 μ.μ. ή αργότερα, οι Αργεντινοί κάνουν ένα διάλειμμα για ένα ελαφρύ γεύμα γνωστό ως μεριέντα στις 5 μ.μ. Έχοντας τις ρίζες του στη Νότια Ευρώπη, το merienda είναι μια αγαπημένη παράδοση που ξεκινά από την παιδική ηλικία, όπου τα παιδιά απολαμβάνουν γλυκές λιχουδιές και γάλα. Οι ενήλικες πίνουν ένα τσάι από βότανα που αγαπούν οι Αργεντινοί, το οποίο το συνδυάζουν με μια ποικιλία λιχουδιών και σνακ που περιλαμβάνει από τοστ μέχρι μεσαλόνια (ένα γλύκισμα που μοιάζει με κρουασάν).

Photo by Wally Salinger on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top