Όσκαρ Ουάιλντ: 9 πράγματα που δεν γνωρίζατε για εκείνον

Oscar-Wilde.jpg

Γνωρίζατε ότι ο Όσκαρ Ουάιλντ μιλούσε ελληνικά ή ότι έγραφε και παιδικές ιστορίες; Μάθετε 9 άγνωστες πτυχές της ζωής του λαμπρού αυτού συγγραφέα…

Γεννήθηκε στο Trinity College

Ο Oscar Wilde γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1854 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Ήταν ο γιος του Sir William Wilde και της συγγραφέως Jane Wilde. Ήταν το δεύτερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας. Ο Oscar Wilde γεννήθηκε στη διεύθυνση 21 Westland Row, όπου σήμερα βρίσκεται το Trinity College Dublin. Σήμερα, στη γενέτειρα του Oscar Wilde βρίσκεται το Oscar Wilde Center of Trinity College, το οποίο στεγάζει τα ιρλανδικά τμήματα δημιουργικής γραφής της Σχολής Αγγλικής γλώσσας.

Φυλακίστηκε για τη σεξουαλικότητά του

Ο Όσκαρ Ουάιλντ δικάστηκε για διάπραξη άσεμνων πράξεων με κατήγορο τον πατέρα του εραστή του Σερ Άλφρεντ Ντάγκλας σε ηλικία σαράντα πέντε ετών. Προσπάθησε να μηνύσει τον Τζον Ντάγκλας για δυσφήμηση, αλλά τελικά ο Wilde καταδικάστηκε για σοδομισμό στις 25 Μαΐου 1895. Ο Wilde στάλθηκε στη φυλακή Pentonville και εξαναγκάστηκε σε σκληρή εργασία για να μειώσει μέρος της ποινής του. Εκεί, ο Wilde εμφάνισε μηνιγγίτιδα, η οποία τελικά οδήγησε στο θάνατό του.

Τα τελευταία του λόγια ήταν…

Ο Ουάιλντ ως γνωστό ότι ήταν εξαιρετικά έξυπνος και μιλούσε με ενάργεια καθόλη τη διάρκεια του βίου του. Παρά το γεγονός ότι ήταν άρρωστος με μηνιγγίτιδα, τα περίφημα τελευταία του λόγια ήταν εξίσου πνευματώδη και εύστοχα με όλα όσα είχε διατυπώσει όταν ήταν καλά στην υγεία του. Τα τελευταία του λόγια είναι τα εξής: «Είτε η ταπετσαρία ξεθωριάζει είτε εγώ.. Ένας από εμάς πρέπει να φύγει ».

Έγινε Καθολικός όταν πέθανε

Πριν από την απότομη επιδείνωση της υγείας που προκλήθηκε από τη μηνιγγίτιδα που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, η Καθολική Εκκλησία βάφτισε τον Oscar Wilde πριν από τον αναπόφευκτο θάνατό του. Αυτό έγινε κατ΄εξαίρεση εξαιτίας του δόγματος ότι κάποιος μπορεί να βαφτιστεί μόνο μία φορά, ενώ ο Wilde είχε ήδη βαφτιστεί ως παιδί. Ο Wilde είχε απομακρυνθεί από την Καθολική Εκκλησία καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του λόγω του αντι-Καθολικού πατέρα του. Ωστόσο, ένιωθε ότι η Καθολική Εκκλησία είχε δεχτεί κατά καιρούς στους κόλπους της όχι μόνο αγίους αλλά και αμαρτωλούς, και έτσι πίστευε ότι «η Καθολική ήταν η μόνη θρησκεία που του έπρεπε».

Ήταν πολιτικοποιημένος

Έχοντας υψηλή εκπαίδευση τόσο από το Trinity College όσο και από την Οξφόρδη, ο Wilde ενδιαφερόταν βαθιά για την πολιτική και ήταν υπέρμαχος του σοσιαλισμού. Το δοκίμιο του The Soul of Man Under Socialism υποστηρίζει ότι ο καπιταλισμός συνθλίβει τη δημιουργικότητα, καθώς οι άνθρωποι είναι τόσο απορροφημένοι στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων που προκαλούνται από τον καπιταλισμό που δεν ασχολούνται  με τίποτα άλλο.

Δημοσίευσε μόνο ένα μυθιστόρημα

Παρά το γεγονός ότι έχει τη φήμη του πολυγραφότατου συγγραφέα, ο Oscar Wilde δημοσίευσε μόνο ένα μυθιστόρημα σε όλη του τη ζωή. Το πορτραίτο του Dorian Grey δέχθηκε κριτικές λόγω του προκλητικού για την εποχή του περιεχομένου. Σήμερα, το μυθιστόρημα διδάσκεται ευρέως στα σχολεία και τιμάται για την αφοσίωσή του στο αισθητικό κίνημα του 19ου αιώνα.

Ήταν συγγραφέας επιτυχημένων παιδικών βιβλίων

Όντας ο ίδιος πατέρας, ο Oscar Wilde υπήρξε ακόμη συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Η συλλογή διηγημάτων του The Happy Prince and Other Tales δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 1888. Αυτή η συλλογή περιελάμβανε δημοφιλείς ιστορίες, όπως οι «Happy Prince», «The Nightingale and the Rose», και «Selfish Giant».

Γνώριζε ελληνικά!

Αφού σπούδασε ελληνικά για σχεδόν εννέα χρόνια, ο Oscar Wilde έγινε σπουδαίος γλωσσολόγος και μιλούσε πολλές γλώσσες. Γνώριζε άπταιστα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και είχε γνώση ιταλικών και ελληνικών. Αντίθετα, δεν μπορούσε να αρθρώσει ούτε μια λέξη στα ιρλανδικά.

Έγραψε δοκίμια ακόμη και στη φυλακή

Παρά τις τρομερές συνθήκες στη φυλακή του ο Όσκαρ Ουάιλντ, συνέχισε να γράφει εξαιρετικά. Συνέταξε πολλές επιστολές στον Σερ Άλφρεντ Ντάγκλας και ένα δοκίμιο που περιγράφει λεπτομερώς τη φυλάκισή του με τίτλο «Η μπαλάντα της Φυλακής του Ρέντινγκ». Εκεί, ανέφερε ανοιχτά ορισμένες από τις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες που βίωσε κατά τη διάρκεια των δύο ετών φυλάκισης.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top