Φαγητό και ύπνος: Τελικά είναι κακό να τρώμε πριν κοιμηθούμε;  

14917870_m.jpg

14917870 - a hungry girl opens the fridge

Σας αρέσει να τσιμπάτε κάτι πριν κοιμηθείτε; Διαβάστε τι έχουν να πουν οι ειδικοί διατροφολόγοι για το φαγητό πριν τον ύπνο.

Φαγητό πριν τον ύπνο: Ναι ή όχι;

Η αλήθεια είναι ότι οι συνέπειες του να τρώτε αργά το βράδυ εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Πιο σημαντικό από την ώρα που τρώτε, είναι το πόσο τρώτε.

Μεταμεσονύχτιο τσίμπημα και αύξηση σωματικού βάρους

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το φαγητό το βράδυ θα έχει αρνητικές συνέπειες όσον αφορά το βάρος σας. Μάλιστα, στο μυαλό του κόσμου πολλές φορές ισοσταθμίζεται με το να τρώνε junk food. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Το να πάρετε μερικά κιλά δεν σημαίνει απόλυτα ότι φταίνε τα late night snacks.

Τι λένε οι έρευνες;

Το φαγητό πριν το κρεβάτι μπορεί να είναι απολύτως ασφαλές, με την προϋπόθεση ότι ακολουθείτε το ανάλογο διατροφικό πρόγραμμα. Όσες έρευνες και να κοιτάξει κανείς, τα αποτελέσματά τους είναι τόσο διαφορετικά που δεν μπορεί να βγάλει ένα συμπέρασμα. Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο ερώτημα του τίτλου είναι δύσκολο να απαντηθεί με βεβαιότητα.

Διαβάστε ακόμα: Διατροφή: Αυτές είναι οι 10 συνήθειες που αποφεύγουν οι διατροφολόγοι

Η συνήθεια αυτή μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους σας, μόνο αν τρώτε αργά το βράδυ αφού είχατε ήδη φάει βραδινό νωρίτερα. Αν από την άλλη, είχατε φυλάξει το βραδινό σας για να το φάτε αργά, τότε δεν θα έχετε πρόβλημα.

Επίσης, υπάρχει και ο παράγοντας του πρωινού. Και συγκεκριμένα η έλλειψη αυτού.  Συνήθως, όταν έχετε φάει ακριβώς πριν κοιμηθείτε, όπως λέει και η έρευνα στο περιοδικό Journal of Obesity, το πρωί όταν ξυπνάτε δεν έχετε όρεξη για πρωινό, και το παραλείπετε. Και γνωρίζετε ήδη ότι δεν πρέπει να παραλείπετε το πρωινό σας, που είναι το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας. Αν δεν φάτε πρωινό μετά θα φάτε παραπάνω από όσο πρέπει στο μεσημεριανό και θα χαλάσετε τη δίαιτά σας.

Τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσεται μία τάση στους αθλητές, επειδή -ούτως ή άλλως-καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες μέσα στη μέρα, να τρώνε αργά το βράδυ πριν κοιμηθούν. Το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στον χώρο του αθλητισμού, αλλά έχει αποκτήσει μια δημοσιότητα σχετικά πρόσφατα.

Υπάρχει μια σαφής απάντηση;

Αν θέλετε να είστε απολύτως προσεκτικοί με τη διατροφή σας και τη γενικότερη υγεία του οργανισμού σας, τότε αποφύγετε το φαγητό πριν τον ύπνο. Αν όμως σας αρέσει να απολαμβάνετε ένα σνακ όσο βλέπετε μια ταινία ή σειρά στον καναπέ αργά το βράδυ, δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου αν το κάνετε.

Απλώς σιγουρευτείτε ότι έχετε φυλάξει μερικές θερμίδες από το βραδινό που αποφύγατε, για μπορείτε να φάτε ένα σνακ εκείνη την ώρα. Κάθε μέρα πρέπει να καταναλώνετε έναν ορισμένο αριθμό θερμίδων. Οι ώρες που θα τις καταναλώσετε μπορούν να είναι πιο ευέλικτες.

Ποιοι ωφελούνται από τα μεταμεσονύχτια σνακ;

Κι όμως, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που το να τρώνε αργά το βράδυ, είναι ευεργετικό για την υγεία τους. Άνθρωποι με διαβήτη, με χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ή αυτοί που ξυπνούν μέσα στη νύχτα λόγω της κορτιζόνης, στην ουσία επωφελούνται από τα μεταμεσονύχτια σνακ. Καλό θα είναι όμως να μην τρώτε κάτι πολύ βαρύ, και να προτιμήσετε κάτι πιο θρεπτικό, όπως γάλα, γιαούρτι, φρούτα, ψωμί ή λίγη γαλοπούλα.

Διαβάστε ακόμα: Foodology: τι προδίδουν οι διατροφικές μας επιλογές

Μπορεί το φαγητό πριν το κρεβάτι να επηρεάσει τον ύπνο σας;

Η σύντομη απάντηση: Ναι.

Οι γαστρεντερολόγοι ενθαρρύνουν τους ασθενείς να τρώνε μέχρι και μία ώρα πριν από τον ύπνο για να αφήσουν λίγο χρόνο στην διαδικασία της πέψης. Αν φάτε αμέσως πριν κοιμηθείτε, ίσως νιώσετε ενοχλήσεις στο στομάχι μικρής, μέτριας ή μεγάλης έντασης που μπορεί να σας ξυπνήσει μέσα στη νύχτα. Αυτό εξαρτάται βέβαια από τον κάθε οργανισμό.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top