Ύπνος: τροφές για να κοιμηθείτε καλύτερα

ypnos-4-scaled.jpg

Horizontal image of handsome cute young man with bristle posing with head on white soft pillow sleeping peacefully and smiling, seeling good dream. Attractive guy napping after hard working day

Η 15η Μαρτίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου και ενώ ο ύπνος είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε τη σημασία των επιλογών του τρόπου ζωής για την ενίσχυση της καλύτερης ξεκούρασης και της συνολικής ευεξίας.

 

Σύμφωνα με το 2023 Healthier Nation Index από το Nuffield Health, σχεδόν οι μισοί (49%) Βρετανοί αναφέρουν πτώση στην ποιότητα του ύπνου τους το περασμένο έτος το 2022, με σχεδόν έναν στους επτά (12,7%) να δηλώνει ότι έκανε μεταξύ μηδέν και τεσσάρων ωρών ύπνου κατά μέσο όρο ανά νύχτα τον προηγούμενο μήνα.

Η ανώτερη υπεύθυνη ανάπτυξης συνταγών στην υπηρεσία παράδοσης κουτιών φαγητού HelloFresh, Mimi Morley, δήλωσε: Όσον αφορά στον ύπνο, τα ζητήματα είναι περίπλοκα και ποικίλα, επηρεάζονται από μια σειρά παραγόντων όπως το άγχος, τα ακανόνιστα προγράμματα ύπνου, ο υπερβολικός χρόνος οθόνης και οι υποκείμενες παθήσεις υγείας. Αν και τα τρόφιμα μπορεί να μην προσφέρουν μια ολοκληρωμένη λύση, η σημασία της δίαιτας δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί όταν ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπός της στην ποιότητα του ύπνου· θρεπτικά συστατικά όπως η τρυπτοφάνη και το μαγνήσιο παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση των προτύπων ύπνου και στην προώθηση της χαλάρωσης.

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου, η HelloFresh μοιράστηκε τις καλύτερες τροφές που μπορεί να προάγουν τον ύπνο και πόσο τακτικά πρέπει να τις τρώμε.

  1. Κεράσια
  2. Γαλοπούλα
  3. Αμύγδαλα
  4. Μπανάνες
  5. Χαμομήλι

Κεράσια

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Η μελατονίνη, η ορμόνη του ύπνου, είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση των προτύπων ύπνου σας. Τα κεράσια περιέχουν φυσική μελατονίνη, η οποία ρυθμίζει άμεσα τους κύκλους ύπνου-εγρήγορσης.

Η κατανάλωση κερασιών ή χυμού κερασιού έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη βελτίωση τόσο της διάρκειας όσο και της ποιότητας του ύπνου.

Γενικά συνιστάται να εντάξετε τα κεράσια στη βραδινή σας ρουτίνα καταναλώνοντάς τα περίπου δύο ώρες πριν τον ύπνο αρκετές φορές την εβδομάδα για διαρκή οφέλη.

Γαλοπούλα

Μην περιορίζετε τη γαλοπούλα μόνο στα Χριστούγεννα – η υψηλή περιεκτικότητά της σε τρυπτοφάνη την κάνει να ξεχωρίζει από το κοτόπουλο. Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης.

Ενώ η τρυπτοφάνη στη γαλοπούλα μπορεί να προάγει τη χαλάρωση, η αποτελεσματικότητά της μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη συνολική διατροφή και τον ατομικό μεταβολισμό.

Η συμπερίληψη της γαλοπούλας στο βραδινό σας γεύμα μία έως τρεις φορές την εβδομάδα, ιδιαίτερα ως μέρος του βραδινού σας γεύματος, μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του καλύτερου ύπνου.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να μην τρώτε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου για να αποφύγετε την πεπτική δυσφορία.

Αμύγδαλα

Ενώ το σνακ με ξηρούς καρπούς συνδέεται συχνά με μια γρήγορη τόνωση της ενέργειας, τα αμύγδαλα μπορεί να συμβάλλουν σε ένα αίσθημα σωματικής ηρεμίας.

Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο δρα ως μυοχαλαρωτικό, προάγοντας τη χαλάρωση και τον καλύτερο ύπνο.

Περιέχουν επίσης τρυπτοφάνη και μελατονίνη, αν και σε μικρότερες ποσότητες σε σύγκριση με τα κεράσια. Το σνακ μιας μικρής χούφτας αμύγδαλα ή η ενσωμάτωσή τους στα γεύματα πολλές φορές την εβδομάδα μπορεί να συμβάλει σε πιο ξεκούραστο ύπνο.

Μπανάνες

Οι μπανάνες μπορεί να μην επηρεάζουν άμεσα τον ύπνο, αλλά οι θρεπτικές τους ιδιότητες μπορεί να προσφέρουν ανεπαίσθητη υποστήριξη που θα μπορούσε να συμβάλει σε μια καλύτερη νυχτερινή ανάπαυση. Οι μπανάνες είναι μια καλή πηγή μαγνησίου και καλίου, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των μυών και των νεύρων, προάγοντας τον καλύτερο ύπνο. Περιέχουν επίσης τρυπτοφάνη, αν και σε μικρότερες ποσότητες σε σύγκριση με τη γαλοπούλα.

Η τακτική ενσωμάτωση της μπανάνας στη διατροφή σας, η κατανάλωση τριών έως πέντε μπανανών την εβδομάδα μπορεί να μας βοηθήσει κατά τη μετάβαση σε μια κατάσταση ξεκούρασης, βοηθώντας το σώμα σας να αισθάνεται πιο χαλαρό.

Χαμομήλι

Πιείτε μια γουλιά και χαλαρώστε. Τα αφεψήματα από βότανα είναι γνωστά για την καταπραϋντική τους αφή. Το χαμομήλι έχει ηρεμιστικές ιδιότητες που μπορούν να προκαλέσουν χαλάρωση και υπνηλία. Αν και μπορεί να μην περιέχουν θρεπτικά συστατικά που προάγουν τον ύπνο τόσο άμεσα όσο άλλα τρόφιμα στη λίστα, τα ηρεμιστικά τους αποτελέσματα μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Η κατανάλωση τσαγιού από βότανα όπως το χαμομήλι το βράδυ, περίπου μιάμιση έως δύο ώρες πριν από τον ύπνο κάθε βράδυ ή μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη του καλύτερου ύπνου. Αν και οι ατομικές προτιμήσεις και ανοχές ποικίλλουν, γι’ αυτό ακούστε το σώμα σας και προσαρμόστε ανάλογα.

Σημείωση: Η ενσωμάτωση τροφών που υποστηρίζουν τον ύπνο είναι σημαντική, αλλά είναι μόνο ένα μέρος της ποιότητας του ύπνου. Η υγιεινή του ύπνου, η διαχείριση του στρες και οι ατομικές αντιδράσεις είναι επίσης ζωτικής σημασίας.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top