Αντηλιακό: 7 ευαίσθητα σημεία του δέρματος που ξεχνάτε να το εφαρμόσετε

sunscreen.jpg

Εκτός από τα πόδια και τα χέρια, πρέπει να βάζετε αντηλιακό και στα παρακάτω 7 ευαίσθητα σημεία στου δέρματός σας.

Μην ξεχνάτε τα παρακάτω σημαντικά σημεία του σώματος

Σίγουρα γνωρίζετε ότι είναι πολύ σημαντικό το να εφαρμόζετε αντηλιακό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στο δέρμα σας. Όχι μόνο όταν επισκέπτεστε την παραλία, αλλά και στις καθημερινές σας εξορμήσεις σε εξωτερικούς χώρους, πρέπει οπωσδήποτε να προστατεύετε τα ακάλυπτα σημεία του δέρματος που είναι εκτεθειμένα στον καυτό ήλιο. Οι περισσότεροι όμως, βάζετε αντηλιακό στα χέρια, τα πόδια, ίσως και το πρόσωπό σας, αλλά ξεχνάτε πολλά ακόμα ευαίσθητα σημεία του δέρματος που δεν πρέπει να μένουν απροστάτευτα. Σημειώστε με προσοχή τα παρακάτω σημεία που ξεχνάτε να βάλετε αντηλιακό:

Τριχωτό της κεφαλής

Περιέργως, ενώ το κεφάλι είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος του σώματός μας που εκτίθεται στον ήλιο, σπανίως σκεφτόμαστε ότι πρέπει να το προστατεύσουμε. Γι’ αυτό, είναι πιθανό να έχετε παρατηρήσει μία αίσθηση φαγούρας στο κρανίο σας μετά από μια μεγάλη μέρα στον ήλιο. Ειδικά όσο μεγαλώνετε και οι τρίχες των μαλλιών γίνονται όλο και πιο λεπτές, το κεφάλι σας είναι ακόμα πιο εκτεθειμένο. Χρειάζεται προσοχή καθώς παραμονεύει ο κίνδυνος να αναπτύξετε καρκίνο του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής σας. Απλώστε αντηλιακό στο κρανίο σας και ανανεώνετέ το κάθε δύο ώρες.

Αυτιά

Περίπου το 7% των μελανωμάτων στο κεφάλι και στον λαιμό, εμφανίζεται στα αυτιά, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation. Αν ρωτούσατε έναν δερματολόγο, ποια δύο σημεία είναι τα πιο σημαντικά που πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόζετε αντηλιακό, θα σας απαντούσε τα αυτιά και τα χείλη. Τα δύο αυτά σημεία του δέρματος έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Χείλη

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα χείλη αποτελούν ένα από τα δύο πιο ευαίσθητα σημεία του δέρματος που πρέπει υποχρεωτικά να τα προστατεύετε εφαρμόζοντας αντηλιακό. Τα χείλη είναι εκτεθειμένα στις ακτίνες του ήλιου κάθε μέρα, 365 μέρες τον χρόνο. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε συχνά βούτυρο κακάο ή κάποια άλλη ενυδατική κρέμα στα χείλη σας, καθώς και αντηλιακό των 30 βαθμών προστασίας κάθε δύο ώρες όσο βρίσκεστε στον ήλιο.

Βλέφαρα

Σίγουρα, θυμάστε να εφαρμόζετε αντηλιακή λοσιόν στο πρόσωπό σας – στη μύτη, τα μάγουλα και το μέτωπο, αλλά θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που καλύψατε και τα βλέφαρά σας; Περίπου το 5-10% των καρκίνων του δέρματος αναπτύσσονται στο βλέφαρο ή στο ίδιο το μάτι, ενώ σύμφωνα με μία έρευνα του PLOS One το 2019, τα βλέφαρα είναι το πιο συχνό σημείο που παραλείπετε να βάλετε αντηλιακό. Τρεις στους τέσσερις ανθρώπους ξεχνούν να προστατεύσουν τα βλέφαρά τους. Ακόμα κι αν φοράτε γυαλιά ηλίου, δεν πρέπει να παραλείπετε να προστατεύετε τα βλέφαρά σας.

Λαιμός

Όσο βάζετε αντηλιακό στο σώμα σας, κρατήστε και μερικές σταγόνες για τον λαιμό σας, καθώς είναι μονίμως εκτεθειμένος στον ήλιο, εκτός αν φοράτε ζιβάγκο μέσα στο καλοκαίρι ή έχετε μακριά μαλλιά. Εφαρμόστε αντηλιακό 15 λεπτά πριν εκτεθείτε στον ήλιο.

Διαβάστε επίσης: 8 tips από κορυφαίους δερματολόγους: πώς να φροντίσετε το δέρμα σας το καλοκαίρι

Πόδια

Θεωρείτε ότι τα πόδια και οι πατούσες σας προστατεύονται επειδή είναι μέσα στο νερό ή στην άμμο; Κάνετε λάθος. Τα πόδια είναι εξίσου ευαίσθητα στον ήλιο όσο το υπόλοιπο σώμα, και οι σαγιονάρες ή οι παντόφλες δεν τα προστατεύουν. Αν δεν θέλετε να αναπτύξετε κάποιο μελάνωμα, μην ξεχνάτε τα κάτω άκρα σας.

Χέρια

Το δέρμα των χεριών σας είναι το πιο χαρακτηριστικό σημείο που φαίνεται ότι γερνάτε. Όσο περισσότερο τα προστατεύετε από τις ακτίνες του ήλιου απλώνοντας αντηλιακό επάνω τους, τόσο λιγότερο γερασμένα θα φαίνονται όσο μεγαλώνετε.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top