Ψάρια: η Νο1 επιλογή για τη δίαιτά σας!

Roasted-provencal-fishLH-03c998ce-e9f0-4253-b5b4-4f689f97d014-0-1400x919.jpg

Δείτε πώς θα εντάξετε τα ψάρια στη διατροφή σας και χάστε κιλά εύκολα και υγιεινά. Ποια να επιλέξετε…

Πάρτε Α με τόνο στη διατροφή!

Επιλέγετε sandwich τόνου και σαλάτες σολομού. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι καταναλώνετε αρκετά λιπαρά ψάρια τα οποία είναι πλούσια σε omega-3 λιπαρά οξέα που είναι σημαντικά για τις λειτουργίες του εγκέφαλου και την νεανικότητα  του δερματός. Ακόμη προσθέστε λαχανικά όπως το σπανάκι στο sandwich ή την σαλάτα σας και μετά προσθέστε αβοκάντο που είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, λιαστές τομάτες που βοηθούν στην προστασία κατά του καρκίνου και τέλος ρίξτε λίγο ελαιόλαδο-ένα νόστιμο αντιοξειδωτικό.

Διώξτε το άγχος της δίαιτας

Αν η δίαιτα σας αγχώνει ή τρώτε λόγω άγχους καλό είναι να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές όπως το καβούρι ή τον τόνο, που έχουν σελήνιο. Το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο βοηθά στη μείωση της συναισθηματικής φόρτισης και στην αντιμετώπιση κρίσεων άγχους. Το σελήνιο περιέχεται και σε άλλα θαλασσινά, καθώς και σε όσπρια.

Ακόμη σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Kuopio στη Φινλανδία, μία διατροφή πλούσια σε ψάρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της κατάθλιψης, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Οι επιστήμονες μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 3.204 ενηλίκων και διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν ψάρια λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα κινδύνευαν κατά 31% περισσότερο από ήπια ή πιο σοβαρή κατάθλιψη. Εμείς σίγουρα ανήκουμε στους… τυχερούς, μιας και το φρέσκο ψάρι υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας. Ένας ακόμη λόγος, λοιπόν, να προτιμήσετε τα ψάρια αυτό το καλοκαίρι.

Μαγειρέψτε έξυπνα

Συνδυάστε ψάρι με λαχανικά για ακόμα μεγαλύτερα οφέλη ως προς την απώλεια των περιττών κιλών. Σας προτείνουμε την παρακάτω συνταγή….

 

Ψάρι με λαχανικά

 

Υλικά

 

Για μία μερίδα

1½ κ.σ. ελαιόλαδο

1 φιλέτο ψαριού της αρεσκείας σας

½ κ.γ. φρέσκο μαϊντανό

Μία κ.σ. καλαμποκάλευρο

1 φλιτζάνι πράσινα φασολάκια

2 κ.γ. κομμένα αμύγδαλα

  1. Ζεστάνετε 1 κ.γ. ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.

  2. Εντωμεταξύ, προσθέτετε λίγο αλάτι και μαύρο πιπέρι στο ψάρι (για να πάρει γεύση) και «βουτήξτε» την κάθε πλευρά του στο καλαμποκάλευρο.

  3. Τοποθετήστε το ψάρι στο τηγάνι, με τη σάρκα προς τα κάτω, και σοτάρετέ το για 4 λεπτά. Γυρίστε το και αφήστε το να ψηθεί για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέστε από πάνω το μαϊντανό.

  4. Μαγειρέψτε τα φασόλια στον ατμό για περίπου 5 λεπτά. Περιχύστε τα με το υπόλοιπο λάδι και τα αμύγδαλα και ρίξτε τους λίγο αλάτι και μαύρο πιπέρι, για γεύση.

  5. Σερβίρετε το πιάτο ζεστό.

Χάστε κιλά κερδίστε υγεία

Τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σκουμπρί) είναι άφθονα σε Ω-3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για να διατηρήσουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αυτή η κατηγορία ψαριών μπορεί να προστατέψουν από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια καθώς και από τον καρκίνο του προστάτη. Τα λιπαρά οξέα του σολομού μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη ροή του αίματος, γεγονός που ευνοεί το περπάτημα.

Πάρτε το καλάμι…

Εντάξει τα ψάρια κάνουν καλό και σας βοηθούν να χάσετε τα περιττά κιλά. Αν, όμως, είναι και φρέσκα τόσο το καλύτερο. Τι λέτε να πάτε οι ίδιοι για ψάρεμα; Διαβάστε Εδώ μερικές οδηγίες για αρχάριους ψαράδες.

Ακόμη κι αν δεν βρίσκεστε δίπλα στο κύμα προσπαθήστε να καταναλώνετε ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Οι έρευνες δείχνουν ξεκάθαρα ότι άτομα που τρώνε ψάρι ζούνε περισσότερο, έχουν χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων και καλύτερη σιλουέτα. Για να μην επιβαρυνθείτε, ωστόσο, με περιττές θερμίδες και έναν πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος αποφύγετε τα τηγανιτά ψάρια και μαγειρέψτε τα στον ατμό, βραστά ή στο φούρνο. Συνοδέψετε τα με λαχανικά και αποφύγετε σάλτσες που παχαίνουν όπως μαγιονέζα.

Αδυνάτισμα μέχρι να πείτε sushi

Αν η γιαπωνέζικη κουζίνα σας είναι αδιάφορη έχετε έναν σημαντικό λόγο να την εντάξετε στη διατροφή σας. Το μάκι, ένα δημοφιλές είδος sushi, δεν παχαίνει, καθώς μια μερίδα περιέχει μόνο 200 θερμίδες. Ακόμη είναι πλούσιο σε κάλιο και σίδηρο (από το φύκι), σε φυτικές ίνες (λόγω των λαχανικών), σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνη από πού περιέχει το ψάρι.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top