Ψηφιακά αρχεία: 5 φορές που το χαρτί υπερτερεί

green-chameleon-s9CC2SKySJM-unsplash.jpg

Αυτές είναι οι 5 περιπτώσεις που το χαρτί αποδεικνύεται καλύτερο από την digital μορφή του.

Ναι, ζούμε στο 2020 και οτιδήποτε πλέον έχει να κάνει με το χαρτί, θεωρείται απαρχαιωμένο. Οι εφημερίδες και τα περιοδικά έγιναν ιστοσελίδες στο internet, τα βιβλία μετατράπηκαν σε e-books και όλα τα δημόσια έγγραφα, σιγά σιγά ψηφιοποιούνται, ακόμα και στην Ελλάδα. Δυστυχώς, η εποχή του χαρτιού έχει περάσει ανεπιστρεπτί, όμως υπάρχουν ακόμα κάποιες περιπτώσεις, που, η εμπειρία του γραψίματος και του φυσικού χαρτιού, υπερτερεί της ψηφιακής του εκδοχής. Πάμε να τις δούμε:

Όταν διαβάζετε βιβλία

Τα ηλεκτρονικά βιβλία, έχουν μπει στην καθημερινότητα και στη ζωή μας κατά πολύ την τελευταία δεκαετία. Έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι φιλικά προς το περιβάλλον και βολικά στη μεταφορά, καθώς μια συσκευή μπορεί να περιέχει αποθηκευμένα χιλιάδες βιβλία, τα οποία μπορούν να είναι διαθέσιμα με το πάτημα ενός κουμπιού. Όμως, τα έντυπα βιβλία, ακόμα δείχνουν να κερδίζουν αυτή την άνιση μάχη. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αναγνώστες, συγκρατούν περισσότερα στη μνήμη τους όταν διαβάζουν κάτι από ένα έντυπο βιβλίο, σε σύγκριση με μία ψηφιακή πηγή. Σύμφωνα με το περιοδικό Time, το φαινόμενο αυτό οφείλεται κυρίως στη φωτογραφική μνήμη, καθώς ένας αναγνώστης, μπορεί να ανακαλέσει πιο εύκολα κάτι στη μνήμη του, όταν το τοποθετήσει χωρικά. Δηλαδή θυμάται αν μια πληροφορία την διάβασε στην αρχή ή στο τέλος μιας σελίδας κλπ.

Όταν γράφετε ευχαριστήριες κάρτες

Όταν σας παίρνουν ένα δώρο, είναι θεμιτό να στέλνετε πίσω μία ευχαριστήρια κάρτα. Επίσης όταν κάνετε μία συνέντευξη σε μια εταιρεία, θεωρείται θετικό το να στείλετε ένα ευχαριστήριο μήνυμα μερικές μέρες μετά. Ειδικά αν το γράψετε με το χέρι σας και το στείλετε γραπτώς, θα δείξει ότι καταβάλατε έξτρα προσπάθεια και χρόνο, και θα εκτιμηθεί. Σίγουρα, το να γράφετε ένα μήνυμα με το χέρι, με το δικό σας προσωπικό στυλ γραφής, είναι ένας πολύ πιο άμεσος και εγκάρδιος τρόπος επικοινωνίας, σε σχέση με τις ψυχρές, τυποποιημένες, ψηφιακές γραμματοσειρές.

Όταν οργανώνετε τη μέρα σας

Σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Millward Brown, τα χειροπιαστά υλικά, αφήνουν ένα πιο βαθύ αποτύπωμα στον εγκέφαλο. Η φυσική διεργασία του να γράφετε γράμματα και να σχηματίζετε λέξεις, δημιουργεί μια πιο ισχυρή σύνδεση με τη μνήμη σας, συγκριτικά με το να πληκτρολογείτε τις ίδιες λέξεις, όπως δήλωσε η καθηγήτρια ψυχολογίας, Virginia Berlinger στη Wall Street Journal. Η απεικόνιση του προγράμματός σας και των tasks που έχετε να ολοκληρώσετε σε ένα χαρτί, είναι πιο αληθινή, πιο χειροπιαστή, και ως εκ τούτου, πιο εύκολο να τη θυμηθείτε.

Διαβάστε ακόμα: Μυστικό επιτυχίας για να πετύχετε το ακατόρθωτο!

Όταν διαβάζετε ένα περιοδικό

Ως παιδί, αν είστε πάνω από 30 χρονών, σίγουρα θυμάστε την τελετουργική διαδικασία του να ξεφυλλίζετε τις σελίδες ενός περιοδικού, να διαβάζετε κάθε άρθρο και να σκίζετε τις σελίδες και τις φωτογραφίες που σας άρεσαν, για να τις κολλήσετε στον τοίχο σας. Η εμπειρία αυτή, δε μπορεί να συγκριθεί με το ψηφιακό ξεφύλλισμα ενός online περιοδικού. Όταν διαβάζετε σε μια οθόνη, είναι πολύ εύκολο να αποσπαστεί η προσοχή σας, από κάποιο pop-up παράθυρο, από μία ειδοποίηση στο Facebook ή ένα καινούριο mail, με αποτέλεσμα να μην διαβάζετε ουσιαστικά.

Όταν σημειώνετε

Μία έρευνα του UCLA, έδειξε ότι το να κρατάτε σημειώσεις με το χέρι, όταν παρακολουθείτε κάποιο μάθημα στο πανεπιστήμιο για παράδειγμα, με χαρτί και στυλό, είναι πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος να τα θυμάστε. Αυτό συμβαίνει επειδή, η αναλογική καταγραφή σημειώσεων είναι πιο χρονοβόρα διαδικασία σε σχέση με το να πατάτε κουμπιά σε ένα πληκτρολόγιο, επομένως, πρέπει να βρίσκετε τρόπους, περιλήψεις και κωδικοποιήσεις, για να συγκρατήσετε όλα όσα ειπώνονται. Επειδή ακριβώς, όταν γράφετε σημειώσεις, δεν προλαβαίνετε να γράψετε την κάθε λέξη που λέει ο καθηγητής π.χ., το μυαλό σας μπαίνει σε μια διαδικασία να συμπτύξει τις πληροφορίες και να τις καταγράψει περιληπτικά.

Photo by Green Chameleon on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top