Τόνος από κονσέρβα: Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που πρέπει να γνωρίζετε

tuna.png

Είναι υγιεινό να τρώτε τόνο από κονσέρβα; Η γρήγορη απάντηση είναι ναι. Διαβάστε τι έχουν να πουν οι ειδικοί διατροφολόγοι επί του θέματος.

Κάνει καλό η κονσέρβα τόνου;

Ο συσκευασμένος τόνος σε κονσέρβα δεν είναι μόνο πεντανόστιμος, αλλά αποτελεί και ένα από τα πιο θρεπτικά γεύματα που μπορείτε να βρείτε σε ένα απλό σουπερμάρκετ. Περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης σε μόλις μία κονσέρβα, έχει λίγες θερμίδες και είναι και σχετικά φθηνή σε σχέση με άλλες πρωτεϊνούχες τροφές.

Διαφορετικά είδη κονσέρβας τόνου

Αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε ποιον από όλους τους τόνους να αγοράσετε, δεν είστε οι μόνοι. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη τόνου και καλό είναι να προτιμάτε αυτούς με τη μικρότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Επίσης όχι μόνο για λόγους υγείας αλλά και θερμίδων-λίπους, επιλέξτε αυτόν που είναι μέσα σε νερό, και όχι σε λάδι. Προσέξτε και τις τιμές του νατρίου.

Πλεονεκτήματα του τόνου σε κονσέρβα

Όπως προαναφέραμε, ο τόνος σε κονσέρβα είναι μία υγιεινή διατροφικά επιλογή και έχει πολλά πλεονεκτήματα που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό σας. Προσφέρει πρωτεΐνη και λίπος, που βοηθούν στην αρτηριακή πίεση. Ο τόνος, σας γεμίζει με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που συνδέονται με πάρα πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση των τριγλυκεριδίων, των φλεγμονών και η αύξηση της καλής χοληστερόλης. Στα συν, περιέχει πολλά είδη βιταμινών και μετάλλων. Το σελήνιο, ένα πολύ σημαντικό μέταλλο, βοηθάει στην προστασία εναντίον της φθοράς των κυττάρων. Επίσης παρέχει σίδηρο, βιταμίνη Β12, και βιταμίνη D.

Προστασία από τις ιώσεις

Η βιταμίνη D που βρίσκεται στον τόνο, καθώς και τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, όταν τα καταναλώνετε σε επαρκή ποσότητα, συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς, στην προστασία του εγκεφάλου, αλλά και εναντίον κάποιων καρκίνων και τύπων διαβήτη. Επίσης, τα ωμέγα 3, σύμφωνα με έρευνα του BMJ, σας βοηθούν να γεράσετε καλύτερα και πιο υγιείς. Οι συμμετέχοντες με υψηλότερα ωμέγα 3 ήταν πιο υγιείς καθώς γερνούσαν, ενώ έδειξαν και μειωμένες πιθανότητες χρόνιας ασθένειας.

Διαβάστε ακόμα: 6 φυσικοί τρόποι να τονώσετε τη μνήμη σας

Διατροφικά στοιχεία

Αυτά είναι τα διατροφικά στοιχεία μιας μερίδας 100 γραμμαρίων τόνου από κονσέρβα:

  • Θερμίδες: 85

  • Συνολικό λίπος: 1 γραμμάριο

  • Πρωτεΐνη: 19 γραμμάρια

  • Υδατάνθρακες: 0 γραμμάρια

  • Νάτριο: 219 γραμμάρια

  • Σίδηρο: 2 γραμμάρια

Πόσο συχνά μπορείτε να καταναλώνετε τόνο από κονσέρβα

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες ποσότητες, ένας ενήλικας πρέπει να καταναλώνει μέχρι και 2 μερίδες των 130 γραμμαρίων θαλασσινά την εβδομάδα. Βέβαια, πολλοί διατροφολόγοι προτείνουν μέχρι και 340 γραμμάρια ανά εβδομάδα. Ανάλογα βέβαια και με την ποσότητα υδράργυρου που περιέχει ο τόνος που έχετε αγοράσει. Όσο περισσότερο υδράργυρο περιέχει, τόσο λιγότερα γραμμάρια πρέπει να καταναλώνετε.

Κίνδυνοι και παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει μία κονσέρβα τόνου

Ο κύριος λόγος που όλοι συμβουλεύουν να μην το παρακάνετε με τον τόνο κονσέρβας, είναι η ποσότητα υδράργυρου. Αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες σε τακτική βάση, ο υδράργυρος θα συσσωρευτεί στους ιστούς του σώματος. Αυτή η παρενέργεια αποτελεί πρόβλημα για τις εγκύους και για τα νέα παιδιά, καθώς η ανάπτυξη του εγκεφάλου μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από τον υδράργυρο. Ειδική προσοχή πρέπει να δείχνετε αν κατοικείτε σε βιομηχανική παραγωγή με βιομηχανικά απόβλητα, καθώς τα θαλασσινά και κυρίως τα ψάρια μπορεί να είναι μολυσμένα.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο υγιεινές είναι οι κονσέρβες;

Τέλος, ένα αρνητικό του τόνου είναι ότι δεν περιέχει τον αριθμό των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων που περιέχονται σε άλλα ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και οι αντζούγιες.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top