Το χάδι είναι παυσίπονο! Δείτε που κάνει καλό

the-power-of-touch-0.jpg

Βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και συμβάλλει ουσιαστικά στον περιορισμό του άγχους και του πόνου. Μάθετε που αλλού ωφελεί

Το χάδι απαραίτητο για τα παιδιά

Τα μικρά παιδιά έχουν ανάγκη να αγγίζουν τα πάντα γύρω τους. Με το άγγιγμα γνωρίζουν καλύτερα τους ανθρώπους και τους απομνημονεύουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς κατά τη διάρκεια της κύησης το μωρό αισθάνεται ουσιαστικά μόνο το άγγιγμα του ομφάλιου λώρου, μόλις γεννιέται όμως η αίσθηση αυτή αναπτύσσεται ραγδαία. Η σωματική επαφή και το άγγιγμα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού, αφού με τη βοήθειά τους καταφέρνει να ξεχωρίζει κατά κάποιο τρόπο τον εαυτό του από τους άλλους δηλαδή αναγνωρίζει το “εγώ” και το διαφοροποιεί από το “μη εγώ”. Οι ειδικοί τονίζουν ακόμη τη σημασία του αγγίγματος και επισημαίνουν ότι είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά στα πρώτα τους χρόνια, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη της συναισθηματικής τους νοημοσύνης και επηρεάζει την συμπεριφορά τους στη μετέπειτα ζωή τους.

Που κάνει καλό το χάδι

Όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε όλο και πιο διστακτικοί στο να αγγίζουμε τους άλλους και το άγγιγμα αποτελεί συχνά ταμπού, όμως το χάδι και το άγγιγμα όχι μόνο μας φέρνει πιο κοντά με τους άλλους ανθρώπους, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες κάνει καλό και στην υγεία μας. H σωματική επαφή βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και συμβάλλει ουσιαστικά στον περιορισμό του άγχους. Ένα χάδι στον ώμο ή την πλάτη είναι ο πιο εύκολος τρόπος να εκδηλώσετε στους άλλους το ενδιαφέρον σας ή να εκφράσετε τη συμπαράστασή σας, όταν περνούν μια δύσκολη στιγμή και αποτελεί ίσως τον πιο ουσιαστικό τρόπο για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας προς τους άλλους.

Ακόμη σύμφωνα με έρευνα το χάδι μειώνει τον πόνο μπορεί να δράσει ως παυσίπονο. Τόσο η ένταση όσο και η οξύτητα του πόνου μπορεί να περιοριστούν όταν κοντά στην περιοχής που πονά (γύρω στα 2,5-5 εκατοστά) εφαρμοστεί ένα απαλό άγγιγμα. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του University College London.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ευεργετική αυτή επίδραση οφείλεται στο ότι τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την αίσθηση της αφής παρεμβάλλονται στις νευρικές απολήξεις που μεταδίδουν την αίσθηση του πόνου επιφέροντας αναλγησία.

Στη διάρκεια του πειράματος οι εθελοντές – φορώντας ακουστικά και κλειστά τα μάτια για να μην επηρεάζονται από διάφορα ερεθίσματα – δέχθηκαν μια επώδυνη ακτινοβολία λέιζερ στην μασχάλη. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες πέραν από το λέιζερ, δέχθηκαν και ένα άγγιγμα από τρίχες που έμοιαζε με χάδι σε μια περιοχή ενός εκατοστού μακριά από το σημείο που δέχτηκαν το λέιζερ.

Τα ευρήματα της έρευνας κατέληξαν ότι όταν οι εθελοντές δέχονταν την ταυτόχρονη δράση του λέιζερ και της αφής ανέφεραν ότι το «τσίμπημα» του λέιζερ ήταν λιγότερο επώδυνο.

Μάλιστα όταν δέχονταν μόνο το «τσίμπημα» ανέφεραν ότι ήταν επώδυνο σε ποσοστό 93%, ενώ σε συνδυασμό με την αφή, το ποσοστό μειωνόταν σε 28%. Η παυσίπονη επίδραση του αγγίγματος μειωνόταν όταν η εφαρμογή γινόταν πιο μακριά από το σημείο του πόνου π.χ., στα 9 εκατοστά. Τα πειράματα αυτά δείχνουν ότι το άγγιγμα μπορεί να παρεμποδίσει το ερέθισμα του πόνου υποστηρίζουν οι ειδικοί.

 χάδι, κατάθλιψη, έρευνα, πόνος, παυσίπονο, υγεία, άγχος, xadi, katathlipsi, ponos, ereuna, pausipono

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πως λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο κόσμο

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτά

5 πολυτελέστατα εναλλακτικά (και μαγευτικά) ξενοδοχεία

5 κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί για ζευγάρια

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top