TV: Πώς επιδρά στην υγεία μας;

Fitness-watching-TV-THS.jpg

Όλοι γνωρίζουμε τις επιδράσεις που μπορεί να έχει η παρακολούθηση τηλεόρασης στην ψυχολογία μας. Πώς επιδρά όμως στην κατάσταση της υγείας μας; Γνωρίζετε ότι η μικρή οθόνη μπορεί να επηρεάσει τα κιλά σας, το σώμα σας, το μυαλό σας, τα μάτια, τη διάρκεια της ζωής σας ή ακόμη και τη συμπεριφορά σας;

Πώς επιδρά στο μυαλό μας

Η καθημερινή παρακολούθηση τηλεόρασης πολλές ώρες μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου ενός παιδιού, σύμφωνα με μελέτη. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούσε ένα παιδί βλέποντας τηλεόραση, τόσο πιο σημαντικές φαίνονταν να είναι οι επιδράσεις στον εγκέφαλο τους. Ιάπωνες επιστήμονες εξέτασαν πάνω από 270 παιδιά που παρακολούθησαν από καθόλου έως τέσσερις ώρες τηλεόραση την ημέρα, με μέσο όρο τις δύο ώρες.  Μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου τους έδειξαν ότι τα παιδιά που περνούσαν τις περισσότερες ώρες μπροστά στην TV, είχαν μεγαλύτερες ποσότητες φαιάς ουσίας σε περιοχές γύρω από τον προμετωπιαίο φλοιό (βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του μετωπιαίου λοβού). Η αύξηση του όγκου της φαιάς ουσίας αποτελεί στην ουσία αρνητικό εύρημα, καθώς συνδέεται με χαμηλότερη λεκτική νοημοσύνη, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, από το Πανεπιστήμιο Tohoku.

Στα μάτια: Δείτε τηλεόραση, προστατεύστε την όραση

Η παρακολούθηση τηλεόρασης, σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες δεν μπορεί να βλάψει την όραση σας. Αυτό που μπορεί να κάνει όμως είναι να προκαλέσει οπτική κόπωση με αποτέλεσμα την εκδήλωση δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως δακρύρροια, πονοκέφαλο, τσούξιμο ή ερεθισμό των ματιών κτλ. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

Τοποθετήστε την τηλεόραση στη σωστή θέση : Επιλέξτε ένα μέρος του σπιτιού που να βρίσκεται σχετικά μακριά από παράθυρα, και άλλες πηγές φωτισμού. Τα φώτα που πέφτουν πάνω στην οθόνη, δημιουργούν ανακλάσεις που μπορεί να κουράσουν τα μάτια σας. Η τηλεόραση σας πρέπει ακόμη να βρίσκεται στο ύψος των ματιών.

Κρατήστε αποστάσεις : Τοποθετήστε την τηλεόραση σας στην κατάλληλη απόσταση, Καλό είναι να μη βρίσκεται πιο κοντά από περίπου 2 μέτρα από εσάς στην περίπτωση που μιλάμε για μια μετρίου τηλεόραση. Η συσκευή της τηλεόρασης πρέπει να έχει απόσταση από τα μάτια μας τουλάχιστον ίση με 5 φόρες το μέγεθος της οθόνης της.

Ρυθμίστε σωστά το φωτισμό : Αποφύγετε να βλέπετε τηλεόραση είτε με κλειστά φώτα, είτε πολύ έντονα φώτα καθώς μπορεί να προκληθεί οπτική κόπωση εξαιτίας της διαφοράς στην ένταση του φωτισμού στην οποία δυσκολεύονται να προσαρμοστούν τα μάτια σας, όταν π.χ. στρέφετε το βλέμμα σας από την τηλεόραση στον γύρω χώρο και το αντίθετο. To ιδανικό είναι να παρακολουθούμε τηλεόραση με χαμηλό φωτισμό.

Ρυθμίστε τα χρώματα: Θα πρέπει τα χρώματα να ρυθμίζονται έτσι, ώστε να μην είναι ούτε πολύ έντονα ούτε πολύ αχνά. Τα έντονα χρώματα ερεθίζουν τους φωτοϋποδοχείς μας και μας κουράζουν, ενώ όταν τα χρώματα είναι ρυθμισμένα πολύ αχνά δεν μας επιτρέπουν να διακρίνουμε με ευκρίνεια την εικόνα.

Αντιμετωπίστε τα συμπτώματα: Όταν νιώθετε τα μάτια σας κουρασμένα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνητά δάκρυα μίας χρήσης από το φαρμακείο, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε. Αν σας προκληθεί πονοκέφαλος, ένα ελαφρύ μασάζ στον αυχένα βοηθάει στο να χαλαρώσουν οι μύες της περιοχής.

Οι επιπτώσεις στο σώμα μας: Μας παχαίνει

Αν δεν έχετε επίγνωση του τι ακριβώς τρώτε, όταν βρίσκεστε μπροστά στην τηλεόραση, τότε είναι πιθανό να καταναλώσετε πολλές θερμίδες χωρίς να γνωρίζετε ακριβώς πόσες. Η τηλεόραση αποσπά την προσοχή σας και όταν έχετε το μυαλό σας αλλού, είναι πολύ πιθανό να ξεχαστείτε και να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Καθίστε, λοιπόν, στο τραπέζι και κλείστε την τηλεόραση για να μην τρώτε άθελα σας περισσότερο. Σύμφωνα με έρευνα η τηλεόραση είναι υπεύθυνη και για την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας. Όπως προέκυψε από την μελέτη, τα παιδιά που έχουν τηλεόραση στο δωμάτιο τους, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα και έχουν συνήθως μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης.

Πότε η TV Μας κάνει να μετράμε προβατάκια

Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης τους οι ερευνητές του Lighting Research Center στο Rensselaer Polytechnic Institute ανακάλυψαν πως η έκθεση μας σε συσκευές φωτισμού τύπου backlit (τηλεοράσεις, tablets και κινητά) για δύο περίπου ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να καταστείλει την παραγωγή της μελατονίνης, αποσυντονίζοντας με αυτόν τον τρόπο το βιολογικό μας ρολόι και εμποδίζοντας μας να κοιμηθούμε ήρεμα.

Ίσως μειώνει και το προσδόκιμο ζωής

Όσοι βλέπουν τηλεόραση από 3 ώρες και πάνω καθημερινά, μπορεί να αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με εκείνους παρακολουθούν λιγότερες ώρες, υποστηρίζουν ισπανοί ερευνητές. Οι επιστήμονες στο πλαίσιο της έρευνας μελέτησαν περίπου 13.284 άτομα με μέση ηλικία 37 ετών, το 60% των οποίων ήταν γυναίκες. Οι ειδικοί παρακολουθήσαν τους εθελοντές για κατά μέσο όρο  8 χρόνια και σε αυτό το διάστημα υπήρξαν 97 θάνατοι, οι 19 από καρδιαγγειακά αίτια, οι 46 από καρκίνο και οι 32 από άλλες αιτίες. Σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμη και οι νέοι που παρακολουθούν πολύ τηλεόραση αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο.

Διαβάστε ακόμη:

Η (αληθινή) ιστορία της τηλεόρασης

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top