Γιατί πονάει η μέση μου όταν ξυπνάω;

Γιατί-πονάει-η-μέση-μου-όταν-ξυπνάω.png

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για τον πόνο στη μέση το πρωί. Εδώ θα δείτε μερικές από τα πιο συχνές.

Μη υποστηρικτική θέση ύπνου

Εάν αισθάνεστε πόνο στη μέση κάθε πρωί μετά τον ύπνο μπορεί να φταίει , η στάση ύπνου σας. Ο ύπνος σε μη υποστηρικτική θέση μπορεί να αυξήσει την πίεση στη σπονδυλική σας στήλη και να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη.

Όταν κοιμάστε με το στομάχι σας, είναι πιο πιθανό να στρίψετε τον λαιμό σας εκτός ευθυγράμμισης με την υπόλοιπη σπονδυλική σας στήλη. Ανάλογα με την υποστήριξη του στρώματός σας, το κάτω μέρος της κοιλιάς σας μπορεί επίσης να βυθιστεί πιο βαθιά από την υπόλοιπη σπονδυλική σας στήλη, τεντώνοντας την πλάτη σας εκτός της ευθυγράμμισης του σώματος. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτή η στάση ύπνου θα μπορούσε να σας βάλει σε υψηλότερο κίνδυνο πόνου στη μέση μόλις ξυπνήσετε. Για να αποφευχθεί αυτή η κακή ευθυγράμμιση, μπορεί να σας βοηθήσει να δοκιμάσετε να κοιμάστε με το στομάχι σας χωρίς μαξιλάρι κεφαλής και τοποθετώντας ένα λεπτό μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά σας.

Ο ύπνος με την πλάτη διευκολύνει τη διατήρηση της σπονδυλικής σας στήλης ευθεία, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη εάν δεν υποστηρίζεται η φυσική καμπυλότητα της σπονδυλικής σας στήλης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι αυτή η στάση ύπνου διπλασιάζει πραγματικά τον κίνδυνο πόνου στη μέση. Για να μειώσετε τον κίνδυνο και να αποτρέψετε την ενόχληση, σκεφτείτε να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας. Ο ύπνος στο πλάι θεωρείται η καλύτερη στάση για την αποφυγή του πόνου στην πλάτη.

Οι άνθρωποι που κοιμούνται στο πλάι αναφέρουν λιγότερα συμπτώματα πόνου στην πλάτη, αλλά είναι ακόμα δυνατό να πιέσετε τη σπονδυλική σας στήλη για να μην ευθυγραμμιστεί. Μπορείτε να το αποτρέψετε αυτό επιλέγοντας ένα μαξιλάρι με διαστάσεις που ταιριάζουν με την απόσταση μεταξύ του λαιμού και του ώμου σας και με το να κοιμάστε με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας για να εξομαλύνετε τους γοφούς σας.

Ακατάλληλο στρώμα

Η στάση του ύπνου σας μπορεί να είναι σημαντική για να ανακουφίσει τον πόνο στη μέση το πρωί, αλλά εάν κοιμάστε σε ένα παλιό στρώμα που δεν υποστηρίζει τη μέση σας τότε δεν θα τον αποφύγετε. Εάν έχετε το στρώμα σας για περισσότερα από πέντε χρόνια, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε να το αντικαταστήσετε.

Σε μελέτη, οι συμμετέχοντες αντικατέστησαν τα παλιά τους στρώματα που ήταν κατά μέσο όρο 9,5 ετών, με νέα. Τον επόμενο μήνα, η ποιότητα του ύπνου τους βελτιωνόταν μετρήσιμα κάθε εβδομάδα, όπως και ο πόνος στην πλάτη τους υποχωρούσε.

Συνολικά, τα μεσαίου σκληρού στρώματα μείωσαν τα συμπτώματα πόνου στην πλάτη σχεδόν στο μισό.

Ακόμα κι αν το στρώμα σας είναι σχετικά καινούργιο, μπορεί απλώς να μην είναι κατάλληλο για εσάς ή τη στάση ύπνου σας. Θα μπορούσε να είναι πολύ σφιχτό ή πολύ μαλακό για να παρέχει επαρκή υποστήριξη. Γενικά, τα μεσαίου σκληρού στρώματα τείνουν να μειώνουν τον πόνο στη μέση πιο αποτελεσματικά από τα σταθερά στρώματα.

Εγκυμοσύνη

Ο πόνος στην πλάτη είναι συχνός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενώ τυπικά ξεκινά μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου, μπορεί να ξεκινήσει ήδη κατά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες. Για κάποιες που είναι έγκυες, ο πόνος στην πλάτη τους επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και μπορεί να τους κάνει να ξυπνήσουν. Ωστόσο, αυτός ο τύπος πόνου στην πλάτη τείνει να υποχωρεί μετά τη γέννα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η τοποθέτηση μιας ζεστής κομπρέσας στην πλάτη μπορεί να προσφέρει ανακούφιση για τον πόνο στη μέση, όπως και οι τακτικές διατάσεις. Όταν μπαίνετε και σηκώνεστε από το κρεβάτι, η χρήση της δύναμης των ποδιών αντί των μυών της πλάτης σας για να σηκωθείτε, μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την καταπόνηση του κάτω μέρους της πλάτης σας.

Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά με τα γόνατα λυγισμένα συνιστάται επίσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για την ανακούφιση από τον πόνο και την υποστήριξη της υγείας του εμβρύου. Μπορείτε να στηρίξετε τη σπονδυλική σας στήλη κατά τη διάρκεια του ύπνου, τοποθετώντας μαξιλάρια κάτω από την κοιλιά σας, ανάμεσα στα πόδια σας και στο μικρό μέρος της πλάτης σας.

Εκφυλιστική νόσος του δίσκου

Πάνω από το 90% των ενηλίκων άνω των 60 έχουν εκφυλισμένο δίσκο. Η εκφυλιστική δισκοπάθεια μπορεί να αναπτυχθεί φυσικά με την ηλικία, καθώς οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης μεταξύ των σπονδύλων στεγνώνουν και καταστρέφονται.

Για μερικούς ανθρώπους, αυτή η εξέλιξη συμβαίνει με ελάχιστο πόνο. Για άλλους, ο πόνος μπορεί να είναι έντονος και χειρότερος το πρωί

Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να επιδεινώσει τον εκφυλισμό του δίσκου και οποιονδήποτε σχετικό πόνο στη μέση.

Η θεραπεία για την εκφυλιστική νόσο του δίσκου μπορεί να περιλαμβάνει παυσίπονα, ενέσεις στεροειδών, θεραπεία με πάγο ή θερμότητα, φυσικοθεραπεία, βελονισμό και χρήση ενός νάρθηκα πλάτης.

Ινομυαλγία

Η ινομυαλγία επηρεάζει έως και το 5% των ανθρώπων, με τις γυναίκες να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες. Η πάθηση προκαλεί μυϊκό πόνο, ένταση και σπασμούς σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της πλάτης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίσης προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη και άγχος.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την ινομυαλγία, οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν μυοχαλαρωτικά και αναλγητικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Μπορεί επίσης να συνιστώνται θεραπείες όπως μασάζ, βελονισμός και φυσικοθεραπεία.

Άλλες αιτίες πόνου στη μέση το πρωί

Διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στον πόνο στη μέση κατά το ξύπνημα. Ο πόνος στη μέση μπορεί να προκληθεί από άλλες ιατρικές καταστάσεις και παράγοντες τρόπου ζωής όπως:

  • Αρθρίτιδα

  • Ενδομητρίωση

  • Πέτρες στα νεφρά

  • Καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη

  • Επαγγέλματα που απαιτούν άρση βαρών, σπρώξιμο ή τράβηγμα

  • Παλιά εποχή

  • Οστεοπόρωση

  • Σωματικός τραυματισμός

  • Κακή φυσική κατάσταση

  • Κάπνισμα

  • Προβλήματα νωτιαίου μυελού όπως ισχιαλγία, σπονδυλική στένωση ή κήλη δίσκου

  • Στρες

  • Όγκοι

  • Αύξηση βάρους

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top