Η (αληθινή) ιστορία της τηλεόρασης

sven-scheuermeier-XCBW03rNaNQ-unsplash.jpg

Από τις πρώτες μηχανικές τηλεοράσεις του 19ου αιώνα μέχρι τις σημερινές Ultra HD Smart TV, κάνουμε μια συναρπαστική ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη της τηλεόρασης

 

Σήμερα, η τηλεόραση βρίσκεται σε δισεκατομμύρια σπίτια σε όλο τον κόσμο. Εδώ και κάποιες δεκαετίες, θεωρείται ένα απαραίτητο αξεσουάρ για ένα νοικοκυριό, όπως είναι για παράδειγμα το ψυγείο ή ένας καναπές. Πριν από 100 χρόνια όμως, κανείς δεν ήξερε καν τι είναι η τηλεόραση. Μάλιστα, μόλις το έτος 1947, άρχισε δειλά-δειλά να κάνει την εμφάνισή της σε μερικά περιορισμένα νοικοκυριά στην Αμερική και την Ευρώπη. Πώς λοιπόν, αυτό το επαναστατικό τεχνολογικά προϊόν, από μερικά χιλιάδες σπίτια, έφτασε πλέον να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε νοικοκυριού;

Πάμε να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή από τις πρώτες μηχανικές τηλεοράσεις του 19ου αιώνα μέχρι τις σημερινές υπερ-εξελιγμένες OLED οθόνες των πολλών ιντσών και των απεριόριστων δυνατοτήτων:

 

Μηχανικές τηλεοράσεις του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα

 

Πριν από τις ηλεκτρονικές τηλεοράσεις, υπήρχαν οι μηχανικές, οι οποίες άρχισαν να εμφανίζονται στις αρχές του 1800. Ο τρόπος που λειτουργούσαν ήταν μέσω σκαναρισμένων εικόνων οι οποίες μεταδίδονταν στην οθόνη. Σε σύγκριση με τις σημερινές ηλεκτρονικές τηλεοράσεις, οι μηχανικές χρησιμοποιούσαν σχετικά πρωτόγονη τεχνολογία. Οι πρώτες που κατασκευάστηκαν αποτέλεσαν εφεύρεση του Γερμανού Paul Gottiles Nikow ενώ αργότερα, το 1907 ένας νέος τύπος τηλεοράσεων εφευρέθηκε από τον Ρώσο Boris Rosing και τον Άγγλο A.A. Campbell-Swinton. Η τεχνολογία τους εξελίχθηκε ακόμα περισσότερο το 1920 από τον Σκωτσέζο John Logie Baird και τον Αμερικανό Charles Francis Jenkins.

 

Η πρώτη ηλεκτρονική τηλεόραση εφευρέθηκε το 1927

 

Το 1927 η πρώτη ηλεκτρονική τηλεόραση του κόσμου δημιουργήθηκε από τον 21χρονο εφευρέτη ονόματι Philo Taylor Farnsworth, ο οποίος εμπνεύστηκε ένα σύστημα που μπορούσε να καταγράψει κινούμενες εικόνες (περίπου σαν μία πρωτόγονη κάμερα), να τις μετατρέψει σε κώδικα, και έπειτα να τις μεταδώσει μέσω ραδιοκυμάτων σε διαφορετικές συσκευές. Η πρώτη εικόνα που μεταδόθηκε ποτέ ήταν μια απλή γραμμή, ενώ αργότερα μεταδόθηκε το σήμα του αμερικανικού δολαρίου, ως χιουμοριστική απάντηση στην ερώτηση των επενδυτών του, “Πότε θα δούμε μερικά δολάρια σε αυτό το μηχάνημα, Farnsworth;”.

 

Ανάμεσα στο 1926 και το 1931, οι εφευρέτες των μηχανικών τηλεοράσεων εργάζονταν ακόμα στη βελτίωση των συσκευών τους, αλλά λίγο αργότερα, το 1934, αναπόφευκτα καταδικάστηκαν προς εξαφάνιση, αφού η ηλεκτρονική τεχνολογία αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική.

 

Όπως είναι γνωστό, οι πρώτες τηλεοράσεις μετέδιδαν εικόνες σε άσπρο και μαύρο.

 

Οι πρώτες τηλεοράσεις κυκλοφόρησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1920

 

Τον Σεπτέμβριο του 1928, παρουσιάστηκαν στο κοινό της Αμερικής οι πρώτες τηλεοράσεις, οι μηχανικής τεχνολογίας του John Baird συγκεκριμένα, ενώ χρειάστηκε να φτάσουμε στο 1938 για να κάνει την εμφάνισή της στην αγορά η πρώτη ηλεκτρονική τηλεόραση. Σημείωσε αμέσως μεγάλη επιτυχία σε πωλήσεις.

 

Το πρώτο τηλεχειριστήριο

 

Παγκοσμίως το πρώτο τηλεχειριστήριο που δημιουργήθηκε το 1948, ονομαζόταν “Tele Zoom” και δεν έχει καμία σχέση με τα σημερινά. Το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να ζουμάρει στην εικόνα, ενώ το πρώτο πραγματικό τηλεχειριστήριο κατασκευάστηκε από τη Zenith το 1955. Αυτό έδινε τη δυνατότητα να ανοιγοκλείσεις την τηλεόραση και να αλλάξεις κανάλι.

 

Οι πρώτες εκπομπές και διαφημίσεις

 

Αν και οι τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν από το 1928, για 13 χρόνια δεν υπήρχαν διαφημίσεις, μέχρι το 1941, όπου η πρώτη αμερικανική διαφήμιση παίχτηκε στο κανάλι NBC και αφορούσε ένα ρολόι Bulova. Όσον αφορά στα τηλεοπτικά προγράμματα, υπάρχει μια διχογνωμία για το ποιο μεταδόθηκε πρώτο συγκεκριμένα. Πάντως, μεταξύ των πρώτων, ήταν η εκπομπή “The Queen’s Messenger” στον σταθμό WRGB.

 

Η πρώτη έγχρωμη τηλεόραση

 

Οι προσπάθειες για την εφεύρεση της έγχρωμης τηλεόρασης ξεκίνησαν το 1904, όταν κατοχυρώθηκε η πρώτη πατέντα ενός Γερμανού εφευρέτη, χωρίς όμως αποτέλεσμα, όπως και το 1925, με την ιδέα του Vladimir Zworykin. Η έννοια της έγχρωμης τηλεόρασης μπήκε στο συρτάρι για 20 χρόνια, μέχρι που κατασκεύασε την πρώτη η εταιρεία CBS. Βέβαια, ήταν μια μηχανική τηλεόραση, βασισμένη στο σύστημα του John Baird, ενώ σε όλα τα νοικοκυριά υπήρχαν ήδη οι ηλεκτρονικές, επομένως ούτε αυτή προχώρησε. Τελικά, τη λύση έδωσε η εταιρεία RCA, η οποία εφηύρε την πρώτη ηλεκτρονική, έγχρωμη τηλεόραση, το 1953.

 

Έκτοτε, από το 1950 ως τη σημερινή χιλιετία, η τηλεόραση μετατράπηκε από ένα πολυτελές προϊόν, σε προϊόν μαζικής κατανάλωσης και κυρίαρχος τρόπος επικοινωνίας και μετάδοσης πληροφοριών. Με την ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας, αυτό το ευμεγέθες μαύρο κουτί, έχει μετατραπεί σε ένα καινοτόμο προϊόν τεχνολογίας με απεριόριστες δυνατότητες, από την ευκρίνεια και τα pixels μέχρι την τρισδιάστατη εικόνα και τις έξυπνες τηλεοράσεις που χρησιμοποιούμε σήμερα, ενώ οι εκπομπές και οι διαφημίσεις εξελίχθηκαν σε τρόπο ζωής, έκφρασης, κουλτούρας και γενικότερα σε ένα κυρίαρχο μέσο που επηρεάζει σε ανυπολόγιστο βαθμό την ανθρώπινη ζωή του 21ου αιώνα.

Photo by Sven Scheuermeier on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top