Τηγανητά: Πόσο κακό κάνουν τελικά;

louis-hansel-shotsoflouis-vi0kZuoe0-8-unsplash.jpg

Οι τηγανισμένες τροφές θεωρούνται από τις χειρότερες διατροφικά επιλογές που μπορείτε να κάνετε. Είναι όμως; Μήπως υπάρχουν τρόποι να τις εντάξετε σε ένα υγιές πρόγραμμα διατροφής;

Πόσο κακό κάνουν τα τηγανητά;

Οι τηγανητές τροφές, όπως οι πατάτες και το κοτόπουλο είναι τραγανές και πεντανόστιμες. Υπάρχουν όμως, πολλοί λόγοι που οι γιατροί και οι διατροφολόγοι σας συμβουλεύουν να τις αποφεύγετε.

Όταν το φαγητό μπαίνει στο τηγάνι και κολυμπάει στο λάδι, γίνεται πολύ λιπαρό. Σκεφτείτε ότι μία κ.σ. μαγειρικού λαδιού περιέχει 14 γρ. λίπους και 120 θερμίδες, επομένως το να καταναλώνετε συχνά τηγανητά θα οδηγήσει εγγυημένα στην αύξηση του βάρους σας.

Είναι όμως, τα τηγανητά, κάτι που πρέπει να αποφεύγετε εντελώς;

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, εξαρτάται. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο λιπαρή ή ανθυγιεινή είναι μια τηγανισμένη τροφή, όπως ο τύπος λαδιού, η θερμοκρασία τηγανίσματος, η μερίδα και η συχνότητα.

Διαβάστε ακόμα: 7 τροφές και συστατικά που αποφεύγει ένας διατροφολόγος

Κίνδυνοι για την υγεία σας

Καρδιαγγειακές ασθένειες

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη 17 ερευνών, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Heart, ανάμεσα σε 562.445 συμμετέχοντες, αυτοί που έτρωγαν περισσότερα τηγανητά, είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια καρδιαγγειακή ασθένεια, συγκριτικά με τους υπολοίπους.

Τι συμβαίνει όμως με την περιστασιακή απόλαυση ενός τηγανητού φαγητού;

Από τις έρευνες, προκύπτει ότι ακόμα και μια μερίδα, για παράδειγμα τηγανητής πατάτας, την εβδομάδα, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών της καρδιάς και εμφράγματος κατά 2-3%, αντίστοιχα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες επίσης παράγουν χημικές ενώσεις που ευνοούν τον κίνδυνο λοίμωξης του οργανισμού, στρες και φυσικά καρδιαγγειακές ασθένειες.

Διαβήτης Τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 σίγουρα κρύβεται πίσω κυρίως από την κατανάλωση υδατανθράκων, αλλά σχετίζεται και με το σωματικό βάρος. Γιατί; Επειδή η αύξηση βάρους δυσκολεύει τον οργανισμό στο να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Τα τηγανητά φαγητά έχουν τόσες θερμίδες που παρέχουν περισσή ενέργεια στον άνθρωπο που τα καταναλώνει, με αποτέλεσμα να παίρνει βάρος.

Καρκίνος

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, το να μαγειρεύετε συγκεκριμένες τροφές όπως οι πατάτες, σε υψηλή θερμοκρασία, μπορεί δυνητικά να παράγει καρκινογόνα υποπροϊόντα, όπως το ακρυλαμίδιο. Επομένως, κάποιες τηγανητές τροφές, μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Βέβαια, πιο εκτεθειμένοι στην χημική αυτή ένωση, είναι οι καπνιστές.

Δεν είναι όλα τα τηγανητά φαγητά το ίδιο

Είτε πρόκειται για ένα νόστιμο πιάτο με κοτόπουλο και παρμεζάνα, είτε ένα μπολ γεμάτο με τηγανισμένες τυροκροκέτες, η πλειονότητα των τηγανητών που καταναλώνετε, προέρχονται από παραγγελίες σε εστιατόρια.

Όταν τρώτε έξω, υπάρχει κίνδυνος να καταναλώνετε πιο λιπαρές τροφές, λόγω των λαδιών που χρησιμοποιούνται στο τηγάνισμα. Λάδια τα οποία χρησιμοποιούνται παραπάνω από μια φορά για να τηγανίσουν, επομένως καλό είναι να γνωρίζετε την ποιότητα του εστιατορίου πριν αρχίσετε να παραγγέλνετε ό,τι τηγανητό πιάτο περιέχει το μενού.

Πώς θα εντάξετε τα τηγανητά στη διατροφή σας

Τα καλά νέα, είναι ότι δεν χρειάζεται να αποφεύγετε εντελώς τα νόστιμα και τραγανά τηγανητά φαγητά που σας αρέσουν. Απλώς πρέπει να τα απολαμβάνετε με μέτρο:

Χρησιμοποιήστε το σωστό λάδι

Για να τηγανίζετε υγιεινά, καλό είναι να χρησιμοποιείτε λάδι αβοκάντο, κανόλα, και ηλιέλαιο. Τα παραπάνω λάδια είναι πλούσια σε καλά λιπαρά που δεν βλάπτουν όσο τα υπόλοιπα λάδια, την καρδιά σας.

Αφήστε το λάδι να κάψει

Σιγουρευτείτε ότι έχει ζεσταθεί αρκετά το λάδι πριν τηγανίσετε το φαγητό σας, έτσι ώστε να μην απορροφήσει παραπάνω λάδι από όσο θα έπρεπε.

Μην βάλετε πολύ κουρκούτι ή φρυγανιά

Όσο περισσότερο κουρκούτι ή φρυγανιά βάζετε στο φαγητό σας, τόσο περισσότερο λάδι θα απορροφήσει.

Χρησιμοποιήστε και τον φούρνο

Το ιδανικό θα ήταν να τηγανίζετε το φαγητό ίσα ίσα μέχρι να πάρει χρώμα, και έπειτα να ολοκληρώνετε το ψήσιμό του στο φούρνο.

Photo by Louis Hansel @shotsoflouis on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top