Πασχαλινά έθιμα: πώς γιορτάζουν οι λαοί το Πάσχα

happy_easter_card_vector_design_with_colorful_eggs_6826143.jpg

Έχεις αναρωτηθεί πώς γιορτάζουν το Πάσχα στην Σουηδία; Γιατί στην Αυστραλία κατήργησαν το πασχαλινό λαγουδάκι; Γνώρισε τα πιο περίεργα Πασχαλινά έθιμα από όλο τον κόσμο και δες πώς γιορτάζουν το Πάσχα σε κάθε γωνιά της γης

Αυστραλία

Το Πάσχα στην Αυστραλία γιορτάζεται με ποικίλα ήθη και έθιμα. Πολλοί πιστοί σπεύδουν στις εκκλησίες, ενώ, διάφορα ζώα όπως κουνέλια, διακοσμούν την πόλη  δίνοντας μια γιορταστική και χαρούμενη ατμόσφαιρα την περίοδο του Πάσχα. Η εισαγωγή των κουνελιών που δεν αποτελούν αυτόχθονα είδη σχεδόν οδήγησε σε μια οικολογική καταστροφή της χλωρίδας της περιοχής. Οι Αυστραλοί, έτσι, επειδή δεν θεωρούν πλέον τα κουνέλια δημοφιλή αντικατέστησαν το πασχαλινό λαγουδάκι με άλλα είδη, όπως το γνωστό μαρσιποφόρο Μπίλμπι.

Σουηδία

Η αλήθεια είναι ότι οι Σουηδοί έχουν κάποιες δεισιδαιμονίες για την περίοδο του Πάσχα. Θεωρούν ότι οι μάγισσες δουλεύουν περισσότερο και η μαγεία τους διαδίδεται σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς την Μεγάλη Πέμπτη αρχίζουν να πετούν με τις σκούπες τους για να δουν τον Σατανά και ξαναγυρίζουν πίσω στη γη το Μεγάλο Σάββατο.  Την Μεγάλη Πέμπτη και το Μεγάλο Σάββατο τα παιδιά φορούν κουρελιασμένα ρούχα και επισκέπτονται τους γείτονες τους, ενώ αφήνουν μια γιορτινή κάρτα περιμένοντας κάποιο κέρασμα. Κάθε χωριό ανάβει φωτιές έτσι ώστε στο τέλος να αναδειχθεί νικητής το χωριό με τη μεγαλύτερη φωτιά. Και εδώ κατά την διάρκεια του Πάσχα δεν λείπουν τα πυροτεχνήματα και βεγγαλικά.

Ιταλία

Στην Φλωρεντία, οι ντόπιοι γιορτάζουν μια παλαιά παράδοση 350 χρόνων γνωστή ως Scoppio del Carro ή “έκρηξη του καλαθιού”.  Ένα περίτεχνο καλάθι γεμάτο με πυροτεχνήματα περιφέρεται στους δρόμους της πόλης από ανθρώπους που φορούν πολύχρωμα κοστούμια του 15ου αιώνα, πριν σταματήσει έξω από το Ντουόμο. Ο Αρχιεπίσκοπος της Φλωρεντίας πυροδοτεί έπειτα πολλά πυροτεχνήματα. Το  έθιμο χρονολογείται από την πρώτη Σταυροφορία και έχει ως στόχο να εξασφαλίσει μια καλή συγκομιδή.

Φιλανδία

Τα παιδιά σ ‘αυτή τη Σκανδιναβική χώρα ντύνονται σαν μάγισσες και γυρνούν στους δρόμους με τα πρόσωπα μασκαρεμένα και κασκόλ γύρω από τα κεφάλια τους, μεταφέροντας τσαμπιά από κλαδιά ιτιάς διακοσμημένα με φτερά. Σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Φινλανδίας, οι άνθρωποι ανάβουν φωτιές και πυροτεχνήματα την Κυριακή του Πάσχα, μια σκανδιναβική παράδοση που απορρέει από την πεποίθηση ότι οι φλόγες απομακρύνουν τις μάγισσες που πετούν γύρω από τις σκούπες μεταξύ της Μεγάλης Παρασκευής και της Κυριακής του Πάσχα. Στην δυτική, μάλιστα, Φινλανδία τα πυροτεχνήματα αποτελούν μια ισχυρή παράδοση. Σκοπός των κρότων και των πυροτεχνημάτων είναι να τρομάξουν τις μάγισσες που περιφέρονται ελεύθερες αυτό το χρονικό διάστημα.

Τσεχία- Ουγγαρία-Σλοβακία

Η παράδοση λέει ότι οι άνδρες πρέπει να μαστιγώνουν  τις γυναίκες τους τη Μεγάλη Δευτέρα (αν είναι δυνατόν…). Αφού τις βρέξουν με αρκετό νερό, επειτα τις μαστιγώνουν με χειροποίητα μαστίγια, φτιαγμένα από ιτιά και διακοσμημένα με κορδέλες στα άκρα τους. Το μαστίγωμα έχει συμβολική σημασία. Σύμφωνα με το θρύλο μαστιγώνονται από τους συζύγους τους, για να διατηρούν την ομορφιά και την υγεία τους. Μπροστά στα κάλλη…

Πολωνία

Το μπουγέλο αποτελεί μια πολωνική παράδοση του Πάσχα που ονομάζεται Śmigus-dyngus. Την Δευτέρα του Πάσχα, τα αγόρια προσπαθούν να βρέξουν άλλους ανθρώπους και προς το σκοπό αυτό κρατούν κάδους νερού, νεροπίστολα ή οτιδήποτε μπορούν να πάρουν τα χέρια τους και να μεταφέρει νερό. Ο θρύλος λέει ότι τα κορίτσια που έχουν γίνει μούσκεμα θα παντρευτούν εντός του έτους. Η αναζωογονητική παράδοση έχει τις ρίζες της στο βάπτισμα του πολωνικού πρίγκηπα Mieszko την Δευτέρα του Πάσχα το 966 μ.Χ.

Μεξικό

Οι Μεξικάνοι έχουν ως παράδοσή να κάνουν κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Πάσχα αναπαραστάσεις του τελευταίου δείπνου, της προδοσίας του Κυρίου, της δίκης, της Σταύρωσης και της Ανάστασης Του. Όσοι συμμετέχουν σε αυτές τις παραστάσεις ντύνονται με ρούχα της εποχής. Οι προετοιμασίες  για αυτή την αναπαράσταση ξεκινούν ένα χρόνο πριν, ώστε να βγει αληθινή και να αγγίξει τις καρδιές των πιστών.

Γερμανία

Το Πάσχα ξεκινά με τη μεταφορά του Σταυρού την Μεγάλη Πέμπτη. Οι Γερμανοί έχουν παράδοση την Μεγάλη Πέμπτη να τρώνε ψάρι. Η Κυριακή θεωρείται οικογενειακή μέρα στην Γερμανία ενώ το μενού περιλαμβάνει βαμμένα αυγά και μια τούρτα σε σχήμα αρνιού. Μια παράδοση είναι να κρύβουν αυγά μέσα στον κήπο και να παίζουν το παιχνίδι “Κυνήγι του Πασχαλινού Αυγού” κατά το οποίο τα παιδιά προσπαθούν να βρουν που είναι κρυμμένο. Ακόμη το Πάσχα οι Γερμανοί μαζεύουν τα παλιά Χριστουγεννιάτικα δέντρα του χειμώνα και τα καίνε στην ύπαιθρο σηματοδοτώντας το πέρας του χειμώνα και το πέρασμα στην Άνοιξη.

Σερβία

Το Πάσχα για τους παραδοσιακούς Σέρβους αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για οικογενειακές συνεστιάσεις. Οι εκκλησίες πλημμυρίζουν πιστούς την Μεγάλη Παρασκευή και την αναστάσιμη λειτουργία του Σαββάτου. Μετά τη λειτουργία, ανταλλάσσουν βαμμένα αυγά και δώρα και επιστρέφουν στο σπίτι για να περάσουν οικογενειακά το Πάσχα. Το βάψιμο των αβγών  γίνεται την Μεγάλη Παρασκευή. Αν και η παράδοση επιτάσσει το κόκκινο χρώμα, τα σύγχρονα ήθη επιτρέπουν πλέον τη χρησιμοποίηση όλων των χρωμάτων. Οι νεώτεροι καταπιάνονται με τη ζωγραφική των Πασχαλινών αυγών. Το πρώτο βαμμένο αυγό φυλάσσεται στο σπίτι έως το επόμενο Πάσχα. Την Κυριακή του Πάσχα, οι Σέρβοι επισκέπτονται συγγενείς και προσφέρουν δώρο βαμμένα αβγά.

Πως λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο κόσμο

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτά

5 πολυτελέστατα εναλλακτικά (και μαγευτικά) ξενοδοχεία

5 κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί για ζευγάρια

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top