Γιατί μου τρέχουν τα σάλια όταν κοιμάμαι; 

man-sleeping.jpg

Ξυπνάτε και βλέπετε σάλια στο μαξιλάρι σας; Διαβάστε γιατί συμβαίνει αυτό στον ύπνο σας

Όταν παράγεις σάλιο και δεν το καταπίνεις, τότε αρχίζει και τρέχει έξω από το στόμα σου. Σε έναν σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα είναι επόμενο να τρέχουν τα σάλια του, σε έναν άνθρωπο όμως που κοιμάται κανονικά δεν θα έπρεπε. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τον ύπνο μειώνεται η παραγωγή σάλιου ενώ η κατάποση συνεχίζεται αντανακλαστικά σε όλη τη διάρκεια της νύχτας με έναν ρυθμό περίπου τρεις φορές την ώρα.

Η συσσώρευση του σάλιου στο πίσω μέρος του φάρυγγά σου ενεργοποιεί ειδικά νεύρα. Αυτά θα έπρεπε να αποτρέπουν το καθόλου κολακευτικό «σαλιάρισμα» στον ύπνο, αλλά προφανώς το σύστημα δεν είναι αλάνθαστο. Για παράδειγμα, αν γυρίσεις το κεφάλι σου στο πλάι, το σάλιο παύει να συσσωρεύεται προς το πίσω μέρος του στόματός σου, ώστε να ενεργοποιηθούν τα αρμόδια νεύρα και βρίσκει διέξοδο προς το μαξιλάρι σου. Οσοι επιπλέον υποφέρουν από αποφρακτική υπνική άπνοια (και όσοι απλά ροχαλίζουν), εμφανίζουν έλλειψη συγχρονισμού στα αντανακλαστικά της κατάποσης κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Εξίσου υπεύθυνες είναι οι μυρωδιές από φαγητό ή ακόμα και τα όνειρα που σχετίζονται με φαγητό, που σε κάνουν να παράγεις περισσότερο σάλιο παρόλο που κοιμάσαι. Αν λοιπόν ξυπνήσεις και το μαξιλάρι σου είναι μουλιασμένο από το σάλιο σου, τρεις είναι οι πιθανές αιτίες: κοιμάσαι στο πλάι, ροχαλίζεις σαν τρένο ή κάποιος τηγανίζει μπέικον (στην κουζίνα ή στα όνειρά σου).

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top