Η δύναμη της θέλησης : Οι τρόποι να πετύχετε τους στόχους σας

iStock-913598948.jpg

Κι όμως, υπάρχουν τρόποι να πετύχετε τους στόχους σας. Δείτε ποιοι είναι…

Όσο περνούν τα χρόνια, όλοι βάζουμε προτεραιότητες για το μέλλον και κάνουμε συγκεκριμένα σχέδια για να υλοποιήσουμε τους στόχους που θέτουμε. Παρακολουθώντας τη Μαρία, έμαθα ότι ο καλύτερος τρόπος για να τους πετύχουμε είναι να έχουμε πολύ συγκεκριμένα σχέδια και να εστιαζόμαστε σ’ αυτά, δίνοντας ενέργεια στις προθέσεις και τις επιθυμίες μας. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να πραγματοποιηθούν τα όνειρά μας. Να πώς μπορείτε και σεις να τους πετύχετε.

(bold) * Να είστε

Ποιος είναι ο λόγος που σας κάνει να επιμείνετε σε μια συγκεκριμένη απόφαση; Το κλειδί για να ξεκαθαρίσετε την πρόθεσή σας, αν είναι πραγματική επιθυμία ή παρόρμηση, είναι να κάνετε στον εαυτό σας αυτή ακριβώς την ερώτηση. Και να δώσετε μια ειλικρινή απάντηση. Μια λίστα με τους λόγους της πρόθεσής σας μπορεί να σας βοηθήσει να διακρίνετε τα βαθύτερα επίπεδα των κινήτρων που δίνουν δύναμη στους στόχους σας. Αλλιώς ίσως αποδειχτεί ότι δεν έχετε πάρει μια συγκεκριμένη απόφαση και τελικά εγκαταλείψετε την ιδέα. Το σημαντικό είναι να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας.

Ακολουθήστε το παράδειγμα

Όταν ξεκίνησα το μεταπτυχιακό, αισθανόμουν ήδη κουρασμένη από τα πολλά χρόνια στα θρανία. Βλέποντας, όμως, τη Μαρία, να τα βγάζει πέρα με δύο παιδιά και απαιτητικές εργασίες του μεταπτυχιακού, είπα στον εαυτό μου ότι αν μπορεί αυτή, σίγουρα μπορώ κι εγώ, που δεν έχω τις δικές της ευθύνες. Παρομοίως, μπορείτε κι εσείς να βρείτε κάποιον ο οποίος σας εμπνέει να πετύχετε το στόχο σας.

Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας

Η φαντασία παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόθεση. Ας υποθέσουμε ότι είχατε κάποια παρεξήγηση με έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς σας και θέλετε να τη λύσετε. Η νοητική εξάσκηση μπορεί να κάνει τη διαδικασία συμφιλίωσης πολύ πιο εύκολη. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να οραματιστείτε τη συζήτηση με το συγκεκριμένο πρόσωπο και να του αναφέρετε τους λόγους που σας έκαναν να απομακρυνθείτε, να εκφράσετε τα παράπονα και τα συναισθήματά σας. Φανταστείτε τις απαντήσεις του και «ζήστε» τη σκηνή. Έπειτα, όταν έρθει η πραγματική στιγμή για συγχώρεση, θα είστε πιο ψύχραιμοι και θα νιώθετε χαλαροί. Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς θα έχει γίνει σε ένα άλλο επίπεδο.

Βρείτε συμμάχους

Όποια κι αν είναι η πρόθεσή σας, μπορείτε να την ενισχύσετε και να την εστιάσετε κατάλληλα με τη βοήθεια μιας ομάδας. Αν για παράδειγμα, θέλετε να γίνετε συγγραφέας, γραφτείτε σε μαθήματα δημιουργικής γραφής.

Κάντε μικρά βήματα

Ο δρόμος για την επιτυχία –είτε κατασκευάζετε το καινούργιο σας σπίτι είτε ψάχνετε για δουλειά– περνάει μέσα από τα ξεκάθαρα μέρη στα οποία έχετε μοιράσει όσα πρέπει να γίνουν. Ίσως θέλετε να οργανώσετε το σπίτι σας. Οι ντουλάπες σας ξεχειλίζουν, η βιβλιοθήκη είναι υπερφορτωμένη με βιβλία, τα συρτάρια σας είναι γεμάτα με σημειώσεις και το ψυγείο έχει τάπερ με φαγητό ενός μήνα, που η σκέψη και μόνο να τα ανοίξετε σας τρομάζει. Το εύκολο είναι να τα δείτε όλα αυτά βουνό, να νιώσετε υπερφορτωμένοι και να μην ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, γι’ αυτό και δεν ξεκινάτε καθόλου!

Έτσι λοιπόν, το πρώτο βήμα είναι να βάλετε έναν στόχο μετρήσιμο και συγκεκριμένο: Να προσδιορίσετε μια απλή εργασία που πρέπει να ολοκληρώσετε και να ορίσετε μια ημέρα κατά την οποία θα αρχίσετε. Ξεκινήστε, διαλέγοντας αυτό που θα σας πάρει λίγο χρόνο και χαρίστε στον εαυτό σας το συναίσθημα ότι καταφέρατε κάτι, έστω και ένα μικρό, απλό στόχο.

Όταν άρχισα να συμμαζεύω τις ντουλάπες, με βοήθησε μια φίλη που δεν ήταν καθόλου επιεικής για την αναποφασιστικότητα ή την αναβλητικότητα και την αδυναμία των άλλων. Με το παραμικρό ρούχο που έβρισκε, έλεγε: «Πότε ήταν η τελευταία φορά που το φόρεσες αυτό;». Αν η απάντησή μου ήταν «Πριν ένα χρόνο», η συμφωνία μας ήταν ότι θα δίναμε αυτά τα ρούχα. Ύστερα από δύο ώρες ξεδιαλέγματος αποχαιρέτησα το μεγαλύτερο μέρος της γκαρνταρόμπας μου.

Από τη στιγμή που ολοκληρώσατε το πρώτο σας βήμα, βάλτε το δεύτερο στο ημερολόγιό σας. Είτε καθαρίσετε το ψυγείο σας είτε τακτοποιήσετε τα βιβλία σας, η ολοκλήρωση εργασιών σας φέρνει πιο κοντά στην επίτευξη ενός στόχου που είναι μετρήσιμος και συγκεκριμένος αντί για αφηρημένος, όπως παραδείγματος χάρη, το να πείτε «κάποια μέρα θα οργανωθώ». Συνεχίστε, ένα βήμα τη φορά. Συνήθως σας φέρνουν κοντά στους στόχους σας γρηγορότερα τα μικρά βήματα απ’ ότι τα μεγάλα.

Στοχεύστε!

  1. Φτιάξτε στο γραφείο σας μια γωνιά με φωτογραφίες, ζωγραφιές ή σύμβολα για ό,τι θέλετε να πετύχετε.

  2. Κρατήστε ένα ημερολόγιο των κινήσεών σας. Η καταγραφή της προόδου σάς διατηρεί ειλικρινείς και επικεντρωμένους στο στόχο.

  3. Κάντε ένα «τελετουργικό» με φίλους, είτε για να καπνίσετε το τελευταίο σας πακέτο τσιγάρα, είτε για να φάτε τα τελευταία μπισκότα σοκολάτας, είτε ακόμη, για να… κάψετε τη φωτογραφία του πρώην σας, αποχαιρετώντας συμβολικά το παρελθόν με την υπόσχεση ότι δεν θα κάνετε ξανά τα ίδια λάθη.

  4. Ζητήστε τη βοήθεια ενός επαγγελματία για να πετύχετε τους στόχους σας είτε πρόκειται για ένα γυμναστή είτε για έναν ψυχολόγο.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top