Πράσινα κόπρανα: οι αιτίες

03.07.2022_17.34.52_REC.png

Αν διαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας.

Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της  χλωροφύλλης.

Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.

Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.

Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη  είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στόκος.

Μερικές φορές, οι πράσινες κενώσεις μπορεί να αποτελούν ένδειξη ενός προβλήματος υγείας. Ορισμένες μολύνσεις, όπως αυτές που προκαλούνται από το βακτήριο Salmonella ή το παράσιτο Giardia, μπορούν να προκαλέσουν πράσινα κόπρανα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως σοβαρή διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετός.

Τέλος, οι ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, μπορεί να αναπτύξουν τη νόσο μοσχεύματος έναντι του ξενιστή, η οποία χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό γαστρεντερικών συμπτωμάτων,  συμπεριλαμβανομένων των υδαρών, πράσινων κοπράνων, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Αμερικής.

Συμπέρασμα: Τα πράσινα κόπρανα είναι συνήθως καλοήθη και δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία, εάν δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα. Ωστόσο, αν δείτε ότι η κατάσταση επιμένει και δεν σχετίζεται με τις διατροφικές σας συνήθειες, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top