Ποιο τσάι βοηθάει στο αδυνάτισμα;

menta_tsai.jpg

Έχετε σίγουρα ακούσει ότι το πράσινο τσάι βοηθά στο αδυνάτισμα και ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες. Πόσο αλήθεια είναι όλα αυτά και κατά πόσο μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος;

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το τσάι είναι ένα, με το όνομα Camellia Sinensis. Αν θα λέγεται πράσινο ή μαύρο ή oolong εξαρτάται από την κατεργασία που θα υποστεί. Ονομάζεται πράσινο, αν δεν οξειδωθεί και περάσει από τη διαδικασία του ατμού και της ξήρανσης διατηρώντας έτσι όλες τις πολύτιμες ιδιότητές του, oolong αν οξειδωθεί μερικώς και μαύρο αν οξειδωθεί τελείως.

Πράγματι, το πράσινο τσάι βοηθά στο αδυνάτισμα, όχι μόνο μέσω της ενεργοποίησης του μεταβολισμού (καθώς αυξάνει τη θερμοκρασία του οργανισμού), αλλά και μέσω της αύξησης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, γεγονός που επιτρέπει την ενεργοποίηση του λιπώδους ιστού, δηλαδή, το κάψιμο του λίπους. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε ξανθίνες, θεοβρομίνη, πολυφαινόλες, βιταμίνη C, βιταμίνη K, θεανίνη και τανίνες, έχει πληθώρα ιδιοτήτων που το καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο της υγείας.

Ως αφέψημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση παθήσεων των ματιών, για την ανακούφιση από τις αιμορροΐδες ή τον πυρετό, τα ηλιακά εγκαύματα, τα τσιμπήματα εντόμων, την κόπωση, την αρθρίτιδα και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, έχει διουρητική δράση –λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη και θεοβρομίνη– και αντιλοιμώδη δράση απέναντι στους ιούς και ειδικότερα στους διάφορους τύπους ηπατίτιδας.

Έχει έντονη αντικαρκινική δράση. Έχουν γίνει εμπεριστατωμένες και εκτενείς μελέτες γι’ αυτή την ιδιότητά του, οι οποίες οφείλονται στην EGC-G ή επιγαλοκατεχίνη-γαλεϊκή, μια ισχυρότατη πολυφαινόλη που θεωρείται από τις πιο σημαντικές για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Μέσω της δυνατότητας αναστολής της δημιουργίας νιτροζαμινών, που είναι ισχυρές καρκινογόνες ουσίες, συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου – όπως και λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων που έχει. Ταυτόχρονα, αναστέλλει την παραγωγή κάποιων επιπλέον καρκινογόνων ουσιών που παράγουν τα καρκινικά κύτταρα κι έτσι παρεμποδίζει την εξέλιξη της νόσου.

Μπορεί να βοηθήσει σε καρκίνους του στομάχου, του λεπτού εντέρου, του παγκρέατος, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων, του προστάτη και σε ορμονοεξαρτημένους καρκίνους, όπως αυτός του μαστού.

Πίνεται σαν ρόφημα ή λαμβάνεται σαν εκχύλισμα.

Μελέτες που έγιναν στην Ιαπωνία, όπου καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες πράσινου τσαγιού, δείχνουν χαμηλότερα ποσοστά ανάπτυξης καρκίνου.

Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 1, κυρίως, ή και του τύπου 2, αφού μπορούν να προστατεύσουν τα β κύτταρα του παγκρέατος από τις οξειδώσεις.

Μια σημαντική παρατήρηση σχετικά με την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Κ αφορά άτομα που κάνουν χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων που περιέχουν την ουσία πανβαρφίνη. Σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή του διότι ενισχύει τη δράση της πανβαρφίνης αυξάνοντας τη ρευστότητα του αίματος.

Θέλετε να χάσετε κιλά; Κάντε κλικ ΕΔΩ

Το τσάι μπορεί να βοηθήσει σε καρκίνους του στομάχου, του λεπτού εντέρου, του παγκρέατος, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων, του προστάτη και σε ορμονοεξαρτημένους καρκίνους, όπως αυτός του μαστού.

Πράγματι, το πράσινο τσάι βοηθά στο αδυνάτισμα, όχι μόνο μέσω της ενεργοποίησης του μεταβολισμού (καθώς αυξάνει τη θερμοκρασία του οργανισμού), αλλά και μέσω της αύξησης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Παίζει ρόλο το χρώμα;

Το τσάι έχει ευεργετικές ιδιότητες, αρκεί να μην είναι μαύρο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 5 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού την ημέρα μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 22%. Αντιθέτως, το μαύρο τσάι ίσως και να αυξάνει τον κίνδυνο αυτό, καθώς δεν περιέχει ικανές ποσότητες κατεχινών, αντιοξειδωτικών δηλαδή ουσιών που «σκοτώνουν» τα καρκινικά κύτταρα

Ψάχνετε προϊόντα αδυνατίσματος; Κάντε κλικ ΕΔΩ

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top