Ποιο είδος μουσικής αδυνατίζει;

music-staff_b1d89oyes__F0000.png

Αν θέλετε να αδυνατίσετε, ξεχάστε τις εξαντλητικές δίαιτες, δεν έχετε παρά να ακούτε το κατάλληλο για αδυνάτισμα είδος μουσικής λένε οι επιστήμονες.

Το είδος της μουσικής που ακούμε την ώρα του φαγητού μπορεί έμμεσα να επιδράσει στο σωματικό μας βάρος καθώς είναι πιθανό να επηρεάζει την ικανοποίηση που νιώθουμε από το φαγητό με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε διαφορετικές ποσότητες ανάλογα με τη μουσική που ακούμε.

 

Αυτά υποστηρίζει μία νέα μελέτη σύμφωνα με την οποία η χειρότερη επιλογή μουσικής στην περίπτωση που θέλουμε να αδυνατίσουμε είναι η τζαζ, επειδή μας κάνει να νιώθουμε ότι το φαγητό είναι πιο εύγευστο με αποτέλεσμα να θέλουμε να φάμε παραπάνω. Από την άλλη πλευρά ιδανική επιλογή είναι να ακούμε χιπ χοπ, κατά τη διάρκεια του φαγητού καθώς υπάρχει σημαντική πιθανότητα να περιοριστεί η όρεξη μας.

Σύμφωνα επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Άρκανσας, και παλαιότερες  μελέτες προέκυψε πως ο ρυθμός, η ένταση είναι πιθανό να επηρεάσουν τη διατροφική συμπεριφορά μας και τις ορέξεις μας, όπως επισημαίνουν στο έντυπο  «Appetite». Δεν γνωρίζαμε όμως πολλά πράγματα για την επίδραση που του είδους της μουσικής στην όρεξη μας και στο τρόπο που αντιμετωπίζουμε το φαγητό.

Οι ειδικοί από το Τμήμα Επιστήμης της Διατροφής στο εν λόγω πανεπιστήμιο πραγματοποίησαν ένα πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 100 εθελοντές. Οι ερευνητές διασκεύασαν το έργο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ «Air on the G String» μετατρέποντάς το σε τζαζ, χιπ-χοπ και ροκ, που παιζόταν σόλο και από ορχήστρα. Έπειτα έβαλαν τους εθελοντές τους σε θαλάμους που διέθεταν ηχομόνωση και τους φόρεσαν ακουστικά. Οι συμμετέχοντες άκουγαν κάποια από τις διασκευές ή το γνήσιο μουσικό κομμάτι.

Οι ερευνητές έδωσαν στους εθελοντές τους είτε σοκολάτα είτε πιπεριές και τους ζητούσαν κατά τη διάρκεια του κομματιού να βαθμολογήσουν τη γεύση και την έντασή της σε μία κλίμακα από 0 (για τη δυσάρεστη γεύση) ως 15 (ευχάριστη). Έπειτα, οι εθελοντές έδωσαν υψηλότερη βαθμολογία και στα δύο τρόφιμα όταν άκουγαν την τζαζ παραλλαγή του κομματιού και χαμηλότερη όταν άκουγαν χιπ χοπ. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ωστόσο για ποιο λόγο αυτά τα είδη μουσικής έχουν τέτοια επίδραση στις διατροφικές συμπεριφορές.

Διαβάστε ακόμη:

5 απίστευτα πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη μουσική…

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top