10 εντυπωσιακές πληροφορίες για τα άλογα  

πληροφορίες-για-τα-άλογα.png

Ο αρχαιότερος πρόγονος του αλόγου υπολογίζεται ότι έζησε πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια. Γνωρίζατε ότι τα άλογα δεν μπορούν να αναπνεύσουν από το στόμα τους ή ότι έχουν οπτικό πεδίο σχεδόν 360 μοιρών. Ανακαλύψτε 10 εντυπωσιακές πληροφορίες για τα άλογα

 

  1. Τα άλογα δεν μπορούν να αναπνεύσουν από το στόμα τους

Τα άλογα αναπνέουν υποχρεωτικά από τη μύτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναπνεύσουν από το στόμα τους, όπως μπορούν οι άνθρωποι ή άλλα ζώα.

  1. Τα άλογα μπορούν να κοιμούνται όρθια

Τα άλογα έχουν ένα σύστημα τενόντων και συνδέσμων που τους  επιτρέπουν να κλειδώνουν τα πόδια τους στη θέση τους, ώστε να μπορούν να χαλαρώσουν χωρίς να πέφτουν. Όταν δεν κοιμούνται, τα άλογα χρησιμοποιούν επίσης αυτό το σύστημα για να ξεκουράζονται ενώ στέκονται για μεγάλες χρονικές περιόδους. Αυτό τους επιτρέπει να εξοικονομούν ενέργεια ενώ στέκονται, ώστε να είναι έτοιμα να τρέξουν εάν χρειαστεί. Είναι ένας μύθος ότι τα άλογα δεν ξαπλώνουν ποτέ – ξοδεύουν λίγο χρόνο κάθε μέρα ξαπλώνοντας για βαθύτερο ύπνο. Κατά μέσο όρο, τα άλογα κοιμούνται δυόμισι ώρες την ημέρα.

  1. Τα άλογα έχουν εξαιρετική ακοή

Ως θήραμα, τα άλογα πρέπει να έχουν ευαίσθητη ακοή για να επιβιώσουν. Οι άνθρωποι έχουν μόνο τρεις μύες για να ελέγχουν τα αυτιά τους, ενώ τα άλογα έχουν 10! Αυτό επιτρέπει στα άλογα να περιστρέφουν τα αυτιά τους σχεδόν 180 μοίρες και να τα κινούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Η δυνατότητα περιστροφής των αυτιών τους επιτρέπει στα άλογα να ακούν ήχους γύρω τους χωρίς να χρειάζεται να γυρίσουν το κεφάλι τους.

  1. Τα άλογα έχουν οπτικό πεδίο σχεδόν 360 μοιρών

Αυτό οφείλεται στην τοποθέτηση των ματιών τους στα πλάγια του κεφαλιού τους. Ωστόσο, έχουν δύο τυφλά σημεία – το ένα ακριβώς πίσω τους και το άλλο ακριβώς μπροστά από το κεφάλι τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να δουν το γρασίδι που βόσκουν ή το καρότο που τους κολλάτε! Αντίθετα, θα κινήσουν το κεφάλι τους ή θα χρησιμοποιήσουν τα κινητά και ευαίσθητα χείλη, τα μουστάκια και την όσφρηση για να μάθουν τι είναι μπροστά τους.

  1. Τα άλογα έχουν αστραπιαία αντανακλαστικά

Ως θήραμα, τα άλογα πρέπει να αντιδράσουν γρήγορα σε περίπτωση που προκύψει μια κατάσταση φυγής ή μάχης. Όταν χρειάζεται να παλέψουν, τα άλογα μπορούν να περάσουν από την ακινησία σε ένα δυνατό λάκτισμα σε μόλις 0,3 δευτερόλεπτα, ενώ ο χρόνος αντίδρασης του ανθρώπου είναι 1,6 δευτερόλεπτα.

  1. Τα πουλάρια μπορούν να περπατήσουν και να τρέξουν μέσα σε λίγες ώρες μετά τη γέννηση

Τα πουλάρια είναι σχετικά ώριμα και ευκίνητα από τη γέννησή τους. Τα πουλάρια είναι πιο ευάλωτα στα αρπακτικά μετά τη γέννησή τους, επομένως πρέπει να μπορούν να ξεφύγουν από τον κίνδυνο εάν είναι απαραίτητο.

  1. Τα άλογα είναι πολύ έξυπνα ζώα

Μπορούν να διδαχθούν πολλά διαφορετικά καθήκοντα μέσω της θετικής ενίσχυσης και της εκπαίδευσης με κλικ, όπως και οι σκύλοι. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άλογα έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν τις ανάγκες τους στους κηδεμόνες τους. Αυτά τα άλογα έμαθαν να επικοινωνούν είτε ήθελαν μια κουβέρτα πατώντας on off μέσα από σύμβολα που αγγίζαν σε έναν πίνακα.

  1. Υπάρχουν πολλά χρώματα και σχέδια αλόγων

Τα άλογα μπορεί να έχουν στίγματα, να έχουν βούλες ή να είναι ένα κύριο χρώμα με διαφορετικά χρώματα στο πρόσωπο ή στα πόδια τους. Κάθε ένα από αυτά τα χρώματα αλόγων έχει ένα μοναδικό όνομα. Όπως και τα σκυλιά, η ράτσα του αλόγου θα επηρεάσει το χρώμα τους.

  1. Ο αρχαιότερος πρόγονος του αλόγου υπολογίζεται ότι έζησε πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια

Αυτός ο πρόγονος είχε το μέγεθος ενός Labrador retriever! Τα άλογα εξημερώθηκαν πριν από περίπου 6000 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που βρέθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους.

  1. Τα άλογα είναι πολύ κοινωνικά ζώα

Τα άλογα βρίσκουν ασφάλεια σε ένα κοπάδι και σχηματίζουν ισχυρές κοινωνικές σχέσεις μεταξύ τους. Χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να αναγνωρίσουν οικεία άλογα και να περνούν χρόνο με εκείνα με τα οποία έχουν δημιουργήσει φιλίες. Στο κοπάδι, ένα άλογο θα στέκεται φρουρός για να παρακολουθεί ενώ τα άλλα άλογα χρειάζονται χρόνο για να φάνε, να ξεκουραστούν και να κοιμηθούν.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top