Πώς οι Χαμηλές Θερμοκρασίες Προκαλούν Κρυοπαγήματα

What-to-Wear-for-Cold-Weather-Workouts-722x406.jpg

Η Amalia Cochran, γιατρός από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, σου εξηγεί πώς λίγα δευτερόλεπτα σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, αρκούν για να προκαλέσουν βλάβη στα χέρια σου.

1 / Τα Αιμοφόρα Αγγεία Συστέλλονται

Τις μέρες που ο υδράργυρος φλερτάρει με το μηδέν, ο οργανισμός σου για να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία στα ζωτικά όργανα, συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, τα αυτιά, τη μύτη και τα γεννητικά σου όργανα. Αυτή η αντίδραση έχει σκοπό να επαναπροωθήσει το αίμα από εκεί, πίσω στο κέντρο του σώματός σου.

2 / Τα Κύτταρα Παγώνουν

Οταν στέκεσαι στο κρύο (όπου η θερμοκρασία είναι κάτω από τους φυσιολογικούς 36.6 °C), η ροή του αίματος δεν παύει να είναι φυσιολογική. Κατά συνέπεια, η θερμοκρασία του δέρματος πέφτει για να πλησιάσει αυτή του περιβάλλοντος. Αυτό το στάδιο διαρκεί το πολύ 30 λεπτά. Το αποτέλεσμα; Η υγρασία μέσα και γύρω από τα κύτταρα του δέρματος χάνεται και δημιουργούνται κρύσταλλοι πάγου, κάτι που οδηγεί σε κρυοπάγημα πρώτου βαθμού.

3 / Χάνεις το Χρώμα σου

Καθώς το αίμα σταδιακά παγώνει, τα αιμοπετάλια και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σκληραίνουν και η ροή του αίματος γίνεται πιο αργή και δύσκολη. Σε αυτό το σημείο, τα χέρια σου έχουν πάθει κρυοπάγημα δεύτερου βαθμού. Το δέρμα μπορεί μελανιάσει ή να γίνει εντελώς χλωμό. Η ανώτερη στοιβάδα του αρχίζει να διαχωρίζεται από τη μεσαία, κάνοντας τα τριχοειδή αγγεία να διαρρέουν υγρό που μπορεί να σχηματίσει φουσκάλες μέσα σε 24 ώρες.

4 / Σχηματίζεται Πάγος

Αν δεν αρχίσεις να ζεσταίνεσαι σύντομα, το κρυοπάγημα θα φτάσει πιο βαθιά και θα γίνει τρίτου βαθμού. Θα σχηματιστεί πάγος γύρω από τα άκρα, τους μυς και τα κόκαλά σου. Και η ροή του αίματος θα επιβραδύνεται όλο και περισσότερο κάθε λεπτό, γεγονός που θα εμποδίζει τη μεταφορά οξυγόνου, που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση των ιστών σε καλή κατάσταση, στις περιοχές που έχουν προσβληθεί λόγω χαμηλής θερμοκρασίας.

5 / Το Δέρμα Δέχεται τις Επιπτώσεις

Χωρίς το απαραίτητο οξυγόνο, ο ιστός αρχίζει να πεθαίνει – ή αλλιώς, υποφέρεις από κρυοπάγημα τέταρτου βαθμού. Πρέπει να ζητήσεις ιατρική βοήθεια επειγόντως. Οι ιστοί που έχουν δεχθεί έστω και λίγο οξυγόνο μπορούν ακόμα να σωθούν: οι γιατροί θα επαναφέρουν το δέρμα σου, βυθίζοντας τις επίμαχες περιοχές σε ζεστό νερό. Επίσης, μπορούν να σου χορηγήσουν αντιθρομβωτικά (αντιπηκτικά) φάρμακα για να κάνουν την κυκλοφορία του αίματός σου να επανέλθει στο φυσιολογικό.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top