10 από τις παλιότερες εκκλησίες στον κόσμο

IMG_7042_The-Cathedral-of-Trier.jpg

 Από οικιακούς ναούς μέχρι δημοφιλή αξιοθέατα και λατρευτικούς χώρους χαραγμένους σε σπήλαια, κάθε μία από αυτές τις εκκλησίες έχει αφήσει το σημάδι της στην ιστορία

Αναζητώντας κανείς τις απαρχές κάθε εκκλησίας, ανακαλύπτει πολλά τόσο για τις κοινωνίες που την κατασκεύασαν όσο και για αυτές που συνέχισαν να την χρησιμοποιούν ως λατρευτικό χώρο και όχι μόνο. Επίσης, αποκαλύπτονται συχνά πολύ εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Μερικές από τις εκκλησίες που ακολουθούν έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές, πολεμικές συγκρούσεις, ή απλά το πέρασμα των αιώνων, ενώ άλλες παραμένουν αλώβητες. Κάθε μία όμως από τις δέκα εκκλησίες από όλο τον κόσμο που θα δούμε παρακάτω, έχει αντέξει με τον δικό της τρόπο στο πέρασμα του χρόνου.

Οι 10 εκκλησίες

  1. Εκκλησία Aqaba, Ιορδανία

  2. Καθεδρικός Trier, Γερμανία

  3. Εκκλησία Dura-Europos, Συρία

  4. Παρεκκλήσι Σαν Μιγκέλ, Η.Π.Α.

  5. Ναός της Παναγίας της Σιών, Αιθιοπία

  6. Εκκλησία Μεγιδδώ, Ισραήλ

  7. Βασιλική του Αγίου Πέτρου, Βατικανό

  8. Εκκλησία του Αγίου Πέτρου, Τουρκία

  9. Πάνθεον, Ιταλία

  10. Καθεδρικός Etchmiadzin, Αρμενία

1. Εκκλησία Aqaba, Ιορδανία

Αν και δεν βρίσκεται πλέον σε χρήση, η εκκλησία αυτή που χτίστηκε το διάστημα μεταξύ 293 και 303 μ.Χ.,  θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική εκκλησία στον κόσμο. Καταστράφηκε από ένα σεισμό που έλαβε χώρα στην περιοχή της Γαλιλαίας το 363 μ.Χ., και τα ερείπιά της παρέμειναν θαμμένα για περίπου 1.500 χρόνια, έως το 1998 που ανακαλύφθηκαν από μια ομάδα αρχαιολόγων.

2. Καθεδρικός Trier, Γερμανία

Μία περίτεχνη αρχιτεκτονικά εκκλησία, η παλιότερη της Γερμανίας, το αρχικό κτίσμα της οποίας χρονολογείται τον 4ο μ.Χ. αιώνα, αλλά έκτοτε έχουν υπάρξει πολλές τροποποιήσεις και παρεμβάσεις, μέχρι να φτάσει στην σημερινή εντυπωσιακή της μορφή. Ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα που φιλοξενούνται στο ναό αυτό, είναι ο Ιερός Χιτών, το ένδυμα που φέρεται να φορούσε ο Χριστός πριν τη σταύρωσή του, ή και κατά τη διάρκεια αυτής, κειμήλιο που σπανίως εκτίθεται στο κοινό.

3. Εκκλησία Dura-Europos, Συρία

Τα ερείπια του κτιρίου αυτού χρονολογούνται στο 233-235 μ.Χ., και αναφέρεται συχνά ως η παλιότερη εκκλησία στον κόσμο, αν και τεχνικά δεν ισχύει, αφού δεν ήταν αυτή η αρχική χρήση του, αλλά χτίστηκε ως σπίτι που αρκετά αργότερα μετατράπηκε σε εκκλησία. Τα ερείπια ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους τις δεκαετίες 1920 και 1930, ενώ οι ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια και κάποιες τοιχογραφίες, που θεωρούνται από τις παλιότερες χριστιανικές αναπαραστάσεις που έχουν βρεθεί, και πλέον φιλοξενούνται ως εκθέματα στο πανεπιστήμιο Γέιλ.

4. Παρεκκλήσι Σαν Μιγκέλ, Η.Π.Α.

Η παλιότερη καθολική εκκλησία των Η.Π.Α., βρίσκεται στη Σάντα Φε, και χτίστηκε κάπου ανάμεσα στο 1610 και 1626. Αρχικά χρησιμοποιούνταν ως χώρος λατρείας από Μεξικανούς εργάτες και Ισπανούς στρατιώτες που είχαν έρθει στην πόλη από το Μεξικό. Η εκκλησία υπέστη πολλές καταστροφές στη διάρκεια του χρόνου, αλλά πάντα ανακατασκευαζόταν. Το 1848 προστέθηκε ένα τριώροφο καμπαναριό, το οποίο καταστράφηκε από μια καταιγίδα το 1872, σώθηκε όμως η καμπάνα που εκτίθεται ακόμα και σήμερα εντός της εκκλησίας.

5. Ναός της Παναγίας της Σιών, Αιθιοπία

Η Αιθιοπία είναι από τις πρώτες περιοχές που υιοθέτησαν τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία, επομένως δεν προκαλεί εντύπωση που στα εδάφη της βρίσκονται πολλές παλιές εκκλησίες, με τον Ναό της Παναγίας της Σιών, χτισμένο τον 4ο μ.Χ. αιώνα να θεωρείται από τις παλιότερες. Το σημερινό κτίσμα, που είναι ακόμα εν ενεργεία ναός, απέχει μάλλον αρκετά από την αρχική μορφή του ναού, που έχει καταστραφεί και ξαναχτιστεί αρκετές φορές.

Λέγεται πως φιλοξενείται εκεί η Κιβωτός της Διαθήκης, ένα επιχρυσωμένο ξύλινο κουτί που περιλαμβάνει τις πλάκες όπου είναι χαραγμένες οι Δέκα Εντολές, κάτι που δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθεί καθώς κανένας δεν έχει πρόσβαση σε αυτό το κειμήλιο, παρά μόνο ένας εγκεκριμένος φύλακας του ναού.

6. Εκκλησία Μεγιδδώ, Ισραήλ

Χτισμένη στην αρχαία πόλη Μεγιδδώ, σήμερα στεγάζει μια φυλακή, και ήταν οι τρόφιμοι αυτής που πρώτοι ανακάλυψαν το 2005 ερείπια του ναού. Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ανέλαβαν την περαιτέρω έρευνα, και έφεραν στο φως αρκετά ευρήματα, μεταξύ των οποίων και ένα πολύ μεγάλο μωσαϊκό που απεικονίζει μεταξύ άλλων και το πρωτοχριστιανικό σύμβολο του ιχθύ, καθώς και αρκετές επιγραφές στα ελληνικά.

7. Βασιλική του Αγίου Πέτρου, Βατικανό

Η δεύτερη μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο, είναι επίσης και μία από τις παλαιότερες αλλά και γνωστότερες. Η αρχική εκκλησία ολοκληρώθηκε το 333 μ. Χ. και λέγεται πως χτίστηκε στο σημείο ταφής του μαθητή του Χριστού, Πέτρου. Ανακατασκευάστηκε αρκετά χρόνια αργότερα, και το 1615 ολοκληρώθηκε το νέο κτίριο, υπό την αρχιτεκτονική επίβλεψη του καλλιτέχνη της Αναγέννησης Μιχαήλ Άγγελου, έργα του οποίου κοσμούν τον ναό, με την περίφημη Πιετά να είναι το γνωστότερο.

8. Εκκλησία του Αγίου Πέτρου, Τουρκία

Η μόνη εκκλησία στη λίστα μας που είναι σκαλισμένη στην πλαγιά ενός βουνού, βρίσκεται στην Αντιόχεια και αν και είναι δύσκολο να βρεθούν ακριβή στοιχεία για τις απαρχές της, λέγεται πως φτιάχτηκε το 40 μ.Χ. ως χώρος λατρείας για τους πρωτοχριστιανούς ακόλουθους του Αγίου Πέτρου. Μετά το 1908 που η Αντιόχεια κατελήφθη από σταυροφόρους, ο ναός αυτός επεκτάθηκε, όμως ακόμα και σήμερα όποιος τον επισκεφθεί μπορεί να δει μωσαϊκά και τοιχογραφίες από την πρώτη του περίοδο, του 4ου και 5ου αιώνα.

9. Πάνθεον, Ιταλία

Βρίσκεται στη Ρώμη και δημιουργήθηκε αρχικά το 27 π.Χ. υπό τον Ρωμαίο στρατηγό Μάρκο Αγρίππα ως ναός αφιερωμένος στους Ρωμαίους θεούς. Αργότερα καταστράφηκε από φωτιά δύο φορές και ξαναχτίστηκε. Η σημερινή μορφή του χρονολογείται πίσω στο 125 μ.Χ. Άρχισε να λειτουργεί ως χριστιανική εκκλησία τον 7ο αιώνα. Χρησιμοποιήθηκε και ως χώρος ταφής αρκετών Ιταλών μοναρχών αλλά και του σπουδαίου ζωγράφου Ραφαήλ, ενώ συνεχίζει ως και στις μέρες μας να τελεί λειτουργία κάθε Κυριακή.

10. Καθεδρικός Etchmiadzin, Αρμενία

Χτισμένος μεταξύ του 301 και 303 μ.Χ., ο ναός αυτός είναι από τους πιο παλιούς της Αρμενίας. Τη σημερινή του μορφή την απέκτησε κατά την αποκατάσταση που έγινε το 438 μ.Χ., μετά από μια καταστροφή που προκλήθηκε είτε από μάχη στην περιοχή είτε από φωτιά. Η καινοτόμος αρχιτεκτονική του και η υψηλή αισθητική του, καθώς και η επιρροή του στην χριστιανική αρχιτεκτονική της ευρύτερης περιοχής, οδήγησαν ώστε να χαρακτηριστεί ο ναός αυτός το 2000 από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top