Τα απίστευτα μυστικά 5 κορυφαίων ζωγράφων!

u-g-Q1GA2DM0.jpg

Έχετε δει προσεκτικά τα μάτια της Μόνα Λίζα; Κάτι κρύβουν… Ανακαλύψτε μυστικά κορυφαίων ζωγράφων που έκρυψαν καλά στους πίνακές τους!

Τι έκρυψε  ο Ντα Βίντσι στα μάτια της Μόνα Λίζα;

Αν έχετε δει το δημοφιλές θρίλερ κώδικας Da Vinci, ίσως να νομίζετε, ότι μάθατε κάποια από τα μυστικά του διάσημου πίνακα. Ωστόσο, πράγματι, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι έκρυψε μερικά μυστικά στα πιο διάσημα έργα του. Η Μόνα Λίζα, είναι ο πιο γνωστός πίνακας ανάμεσα σε πολλούς άλλους πίνακες που φιλοξενεί το μουσείο του Λούβρου. Είναι το πιο δημοφιλές έργο του μουσείου. Αυτή η… αινιγματική κυρία έχει τα αρχικά του καλλιτέχνη, LV, ζωγραφισμένα στο δεξί της μάτι, αλλά είναι μικροσκοπικά και δεν φαίνονται με μια πρώτη ματιά. Ακόμα πιο εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι το 2015, ένας Γάλλος επιστήμονας που χρησιμοποιεί τεχνολογία ανακλαστικού φωτός ισχυρίστηκε ότι βρήκε ένα άλλο πορτρέτο μιας γυναίκας κάτω από την εικόνα που βλέπουμε σήμερα. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτό ήταν το «πρώτο προσχέδιο» του da Vinci και ότι το ζωγράφιζε για να δημιουργήσει στη συνέχεια το αριστούργημά του.

Μποτιτσέλι,  ο Βοτανολόγος!

Ο καλλιτέχνης που είναι πιο γνωστός για το έργο του η  γέννηση της Αφροδίτης, αποδεικνύεται ότι είχε πολύ στενή σχέση με τα φυτά. Σε ένα άλλο από τα διάσημα έργα ζωγραφικής του, η Άνοιξη ( Primavera), οι ερευνητές έχουν βρει έως και 500 διαφορετικά είδη φυτών, όλα ζωγραφισμένα με τόση επιστημονική ακρίβεια ώστε να είναι απολύτως αναγνωρίσιμα! Την επόμενη φορά που θα δείτε το έργο του αυτό ρίξτε μια ματιά!

Το μυστικό του Βερμέερ

Γνωρίζατε ότι μερικά από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του διάσημου καλλιτέχνη έχουν δημιουργηθεί με την χρήση της λεγόμενης κάμερας obscura; Στις αρχές του 21ου αιώνα ωστόσο, δύο ειδικοί διαπίστωσαν κάτι που προκάλεσε αίσθηση. Στην προσπάθεια τους να κατανοήσει γιατί ο Βερμέερ ζωγράφιζε διάφορα πράγματα στο προσκήνιο και υπερφωτισμένα αντικείμενα ελαφρώς εκτός εστίασης στο φόντο ανακάλυψαν κάτι σπουδαίο. Οι δύο επιστήμονες έπειτα από μελέτη, θεωρούν ότι κοίταζε τους πίνακές του μέσα από ένα φακό την camera obscura. Πρόκειται για μια οπτική συσκευή, που λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός. Φανταστείτε την σαν έναν σημερινό προτζέκτορα που προβάλλει την εικόνα του μοντέλου ή ενός χώρου σε μια οθόνη.

Στον καθρέφτη είδα τον … Jan van Eyck!

Ο καλλιτέχνης του δέκατου πέμπτου αιώνα, Jan van Eyck, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην ιδέα να παρεισφρήσει ο ίδιος στο διάσημο πορτρέτο του Arnolfini. Σε μια πράξη αυτοπροώθησης, ο van Eyck έγραψε «Ο Jan van Eyck ήταν εδώ το 1434» στα Λατινικά στον τοίχο πίσω από τις δύο μορφές που εικονίζονται στον πίνακα. Ακόμη, στον πίνακα υπάρχουν άλλες δύο μορφές που δεν φαίνονται καλά. Εάν, όμως, ρίξετε μια προσεκτική ματιά στον καθρέφτη στον τοίχο, θα μπορέσετε να εντοπίσετε δύο άτομα που φαίνεται να στέκονται εκεί που θα ήταν ο «θεατής» αυτής της σκηνής. Πιστεύεται ευρέως ότι αυτός με το χέρι σηκωμένο πρέπει να είναι ο Van Eyck.

Το μουσικό κομμάτι του μυστικού δείπνου

Σε ένα άλλο παγκοσμίου φήμης αριστούργημα του Ντα Βίντσι, στον μυστικό δείπνο, λέγεται ότι ο καλλιτέχνης έχει κρύψει μια μουσική σύνθεση. Ο Ιταλός μουσικός Giovanni Maria Pala ανακάλυψε τι θα μπορούσε να πρόκειται για μια μικρή μουσική μελωδία γραμμένη στον πίνακα. Εάν σχεδιάσετε πέντε παράλληλες γραμμές κατά μήκος του πίνακα, που να συνδέουν τα χέρια των αποστόλων και τα ψωμιά στο τραπέζι, σχηματίζονται μουσικές νότες. Όταν, όμως, ο μουσικός προσπάθησε να δει αν όντως δημιουργείται κάποια μουσική, απογοητεύτηκε, καθώς οι νότες δεν συνδέονταν μεταξύ τους αρμονικά. Μετά, όμως, σκέφτηκε, να τις παίξει ανάποδα, δηλαδή από δεξιά προς τα αριστερά (όπως έγραψε ο da Vinci), και διαπίστωσε ότι αυτές οι μουσικές νότες σχηματίζουν μια μίνι μελωδία τύπου ύμνου 40 δευτερολέπτων.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top