Έγκλημα στο Νείλο: έξι τοποθεσίες στην Αίγυπτο από το βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι

25.06.2022_11.16.00_REC.png

 Ακολουθούμε τα βήματα του Ηρακλή Πουαρό, εξερευνώντας έξι μέρη όπως αυτά εμφανίζονται στο βιβλίο Έγκλημα στο Νείλο

Το Έγκλημα στο Νείλο πρωτοεκδόθηκε το 1937 και είναι από τα διασημότερα μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι. Πρωταγωνιστεί ο γνωστός ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό πλαισιωμένος από μια σειρά συναρπαστικών χαρακτήρων, και τα δραματικά γεγονότα αυτής της ιστορίας μυστηρίου λαμβάνουν χώρα με φόντο κάποια από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της Αιγύπτου. Εδώ συγκεντρώσαμε ορισμένα από αυτά, καθώς και μερικά που έχουν πρωταγωνιστήσει σε κινηματογραφικές μεταφορές του βιβλίου.

Ξενοδοχείο Old Cataract

Ξενοδοχείο χτισμένο το 1899 στην πόλη Ασουάν, λίγο μετά τη σιδηροδρομική σύνδεση Κάιρου -Ασουάν, που έφερε πλήθος επισκεπτών στην πόλη. Βρίσκεται σε εξαιρετική τοποθεσία με θέα στο Νείλο, και έγινε ιδιαίτερα γνωστό μετά την αναφορά του στο βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι. Έχει φιλοξενήσει αρκετούς διάσημους, όπως τον τσάρο Νικόλαο ΙΙ, τον Τσώρτσιλ και την πριγκήπισσα Νταιάνα. Σήμερα αποτελεί δημοφιλή προορισμό, έχει δύο πτέρυγες με πολλά δωμάτια και σουίτες με θέα στο ποτάμι.

Αμπού Σίμπελ

Ο Ραμσής ο Β’ γνωστός και ως Ραμσής ο Μέγας, από τους πιο σημαντικούς φαραώ της Αιγύπτου, ξεκίνησε το 1729 π.Χ. το χτίσιμο δύο μεγάλων ναών στο Αμπού Σιμπέλ, ως έναν τρόπο για να περάσει στην αθανασία, κάτι που πέτυχε, καθώς μνημονεύεται για αυτή την γιγάντια κατασκευή και τα δύο τεράστια αγάλματα που τον απεικονίζουν και βρίσκονται στην είσοδο του μνημείου. Οι ναοί έχουν χαραχτεί στις μεγάλες αμμόπετρες της δυτικής όχθης του Νείλου, νότια της Ασουάν. Στο βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι μια συναρπαστική σκηνή διαδραματίζεται εκεί, όταν ένας χαρακτήρας γλιτώνει οριακά το θάνατο από την πτώση ενός μεγάλου ογκόλιθου.

Ποταμόπλοιο Σουδάν

Φτιαγμένο στις αρχές του 1900, το ποταμόπλοιο Σουδάν είναι από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια που ακόμα προσφέρουν κρουαζιέρες κατά μήκος του Νείλου. Η κλασσική του διακόσμηση και επίπλωση αποτελούν ενθύμια μιας εποχής που οι ταξιδιώτες απολάμβαναν πολυτελείς συνθήκες ταξιδιού, στις αρχές του 20ού αιώνα. Η ίδια η Αγκάθα Κρίστι ταξίδεψε με το πλοίο και την εντυπωσίασε τόσο που το χρησιμοποίησε ως σκηνικό για το Έγκλημα στο Νείλο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως αρκετές κινηματογραφικές μεταφορές του έργου έχουν γυριστεί στο ποταμόπλοιο Σουδάν.

Πυραμίδες της Γκίζας

Στο σύμπλεγμα πυραμίδων στην Γκίζα, η μεγαλύτερη πυραμίδα, αυτή του Χέοπα, είναι και η παλιότερη, και με ύψος 145 μέτρα έμεινε γνωστή ως η Μεγάλη Πυραμίδα. Είναι ένα από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου και για πολλά χρόνια αποτελούσε το ψηλότερο κτίσμα στον κόσμο. Η κινηματογραφική μεταφορά του 1978 του βιβλίου της Αγκάθα Κρίστι, περιλαμβάνει σκηνές γυρισμένες στο μέρος αυτό, ξυπνώντας το ενδιαφέρον του κοινού για την αρχαία Αίγυπτο και συντελώντας στην απρόσμενη δημοφιλία μιας έκθεσης που λάμβανε χώρα εκείνο τον καιρό με θέμα Οι θησαυροί του Τουταγχαμών.

Ναός Καρνάκ

Ο ναός του Καρνάκ, ή πιο σωστά το σύμπλεγμα ναών του Καρνάκ, είναι από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της Αιγύπτου. Κάνει την εμφάνισή του στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του 1978, όταν η παρέα των πρωταγωνιστών πραγματοποιεί μια εκδρομή εκεί, και ένα ζευγάρι εξ αυτών γλιτώνει από απόπειρα δολοφονίας. Το σύμπλεγμα ναών απλώνεται σε δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα, είχε φτιαχτεί αρχικά προς τιμή του θεού Άμμωνα, και συνέχισε να επεκτείνεται από πολλούς φαραώ, μέχρι και τη δυναστεία των Πτολεμαίων (350-30 π.Χ.). Το αποτέλεσμα είναι ένας εντυπωσιακός λαβύρινθος από ναούς, σφίγγες, ιερά, πυλώνες, και πληθώρα αρχαίων κτισμάτων, και το όνομα αυτού μεταφράζεται από τα αραβικά ως “οχυρωμένο χωριό”.

Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας

Η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα στοιχεία της αρχαίας Αιγύπτου. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία του κόσμου, με ύψος 20 μέτρα και μήκος 73 μέτρα, στέκεται στη θέση του για 4.500 χρόνια, αφού όλοι οι ιστορικοί συμφωνούν πως κατασκευάστηκε κάπου μεταξύ του 2603 και 2578 π.Χ. για τον φαραώ Χεφρήν. Κατάλοιπα κόκκινης, κίτρινης και μπλε μπογιάς υποδεικνύουν πως η Σφίγγα ήταν κάποτε χρωματισμένη με έντονα χρώματα. Η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας εμφανίζεται στην ταινία Έγκλημα στο Νείλο του 1978 και αποτελεί και την κεντρική εικόνα στη βρετανική αφίσα της ταινίας.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top