Οι 5 τροφές που σου φτιάχνουν το κέφι και τη διάθεση!

happy-food.jpg.860x0_q70_crop-scale.jpg

Ψάχνεις να βρεις τρόπους να βελτιώσεις τη διάθεση σου; Εμείς σου βρήκαμε τους πιο απολαυστικούς. Τσέκαρε αυτές τις 5 τροφές που σύμφωνα με τις έρευνες των ειδικών μπορούν να βελτιώσουν την ψυχολογία σου και που θα σε βοηθήσουν στην πρόληψη της κατάθλιψης. Δες ακόμη πώς μπορεί η μεσογειακή διατροφή να σου αλλάξει τη διάθεση.

Το νου σου στα λιπαρά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως το γάλα και το γιαούρτι μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση απέναντι στην κατάθλιψη. Είναι σημαντικό, ωστόσο, αρκεί να επιλέξει κανείς το σωστό είδος καθώς η επίδραση αυτή δεν ισχύει για όλα τα είδη γαλακτοκομικών σύμφωνα με μελέτη κινέζων και ιαπώνων ερευνητών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, το γάλα και το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών συνδέονται με χαμηλότερες πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης, σε σχέση με τα γαλακτοκομικά που είναι πλήρη σε λιπαρά.

Δοκίμασε τον καρπό της ευεξίας

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, δύο χούφτες κάσιους έχουν αντικαταθλιπτική δράση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί περιέχουν μεγάλη ποσότητα L-τρυπτοφάνης, η οποία είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ, που στον εγκέφαλο μας μετατρέπεται σε σεροτονίνη. Η τελευταία είναι ένας πολύτιμος νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με το αίσθημα ψυχικής ανάτασης.

Μην ψαρώνεις!

Όλες οι έρευνες των ειδικών καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: όσο περισσότερα ψάρια καταναλώνει κάποιος, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να πάθει στο μέλλον κατάθλιψη. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές το όφελος αυτό οφείλεται στην επίδραση των Ω-3. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη που δημοσιεύτηκε και στο American Journal of Psychiatry, η οποία εξέτασε ασθενείς που έπασχαν ήδη από κατάθλιψη, φάνηκε ότι οι μισοί συμμετέχοντες που λάμβαναν Ω-3, παρουσίασαν πολύ μεγαλύτερη βελτίωση στη διάθεσή τους σε σχέση με τους υπόλοιπους που λάμβαναν χάπι Placebo.

Ευθύμησε μεσογειακά

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες η μεσογειακή διατροφή και γενικότερα η συχνή κατανάλωση φρούτων – λαχανικών, ψαριών και οσπρίων, αλλά και η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών και ζάχαρης, περιορίζουν το ενδεχόμενο  να εκδηλώσει κανείς κατάθλιψη.  Μάλιστα, δεν υπάρχει λόγος να είσαι φανατικός οπαδός της μεσογειακής διατροφής για να ωφεληθείς και να αποφύγεις την κατάθλιψη. Σύμφωνα με την μελέτη όσοι ακολουθούν –έστω και χαλαρά- τις κατευθύνσεις της μεσογειακής διατροφής, έχουν 25% με 30% μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σε σχέση με όσους έχουν αποκλείσει τελείως τις μεσογειακές επιλογές από τη διατροφή τους. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λας Πάλμας στα Μεγάλα Κανάρια,  προτού καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα μελέτησαν στοιχεία περισσοτέρων από 15.000 ατόμων. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «BMC Medicine».

Αλάτι αλλά με μέτρο

Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη το αλάτι μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση μας  και ίσως αυτός είναι και ο λόγος κάνουμε συχνά κατάχρησή του. Μετά από μια σειρά πειραμάτων που πραγματοποίησαν οι  ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα σε ποντίκια παρατήρησαν ότι τα τρωκτικά που στερούνταν το αλάτι απέφευγαν δραστηριότητες που τους προσέφεραν ευχαρίστηση, όπως να καταναλώνουν μια γλυκιά ουσία. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο στα ποντίκια δεν είναι απίθανο να ισχύει και για τον άνθρωπο. Πρόσεξε, όμως, γιατί η υπερκατανάλωση αλατιού θα σου ανεβάσει την πίεση.

Σοκολάτα

Σκέφτεσαι κάποιον πιο γλυκό τρόπο να σου φτιάξει τη διάθεση από ένα κομμάτι σοκολάτα; Στο πλαίσιο μελέτης του Πανεπιστημίου Wurzburg της Γερμανίας, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που παρακολουθούσαν δραματικές ταινίες τρώγοντας παράλληλα σοκολάτα ένιωθαν πολύ καλύτερα ψυχολογικά σε σχέση με τους υπόλοιπους. Αυτό οφείλεται στο ότι κατά την κατανάλωση της μαύρης κυρίως σοκολάτας εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες που είναι ουσίες οι οποίες σχετίζονται με την καλή διάθεση. Σύμφωνα, πάντως, με μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο έντυπο Archives of Internal Medicine, η κατανάλωση του συγκεκριμένου γλυκού σε εβδομαδιαία βάση, μπορεί να μας «ρίξει» ψυχολογικά, επομένως και στην περίπτωση της σοκολάτας φρόντισε να κρατάς το μέτρο.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top