Μυϊκοί πόνοι: 6 σημάδια ότι σημαίνουν κάτι πιο σοβαρό

yuris-alhumaydy-mSXMHkgRs8s-unsplash.jpg

Σηκώσατε πολλά βάρη στο γυμναστήριο ή σας φαίνεται άβολο το μαξιλάρι στο κρεβάτι σας; Μάθετε πώς αυτά τα σημάδια μυϊκών πόνων μπορούν να κρύβουν κάτι σοβαρότερο.

    Πώς προκαλούνται οι μυϊκοί πόνοι;

    Γνωρίζετε καλά πως αν παίξετε ξαφνικά μετά από αρκετό καιρό ένα άθλημα, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή το τένις, μετά από μία-δύο μέρες θα αρχίσουν να σας «πιάνουν» οι μύες σας. Γενικώς, όταν εξαντλείτε το όριο των δυνατοτήτων σας σωματικά, όταν γυμνάζεστε πολύ παραπάνω από αυτό που έχει συνηθίσει το σώμα σας, τότε αυτό παράγει το γαλακτικό οξύ για να αντλήσει την έξτρα ενέργεια. Το γαλακτικό οξύ όμως, είναι ένα χημικό που προκαλεί πιασίματα στους μύες. Αυτά τα πιασίματα κρατούν συνήθως 1-2 μέρες, και στο μέγιστο να φτάσουν στις 1-2 εβδομάδες, και έπειτα σιγά σιγά εξαφανίζονται.

    Πότε να ανησυχείτε

    Το πιάσιμο και οι πόνοι στους μύες κρατούν περισσότερο από δύο εβδομάδες, είναι υπερβολικά έντονοι και επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητά σας; Τότε, ναι, ίσως θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας. Πάμε να δούμε τα 6 σημάδια που δείχνουν ότι οι μυϊκοί σας πόνοι είναι κάτι πιο σοβαρό.

    Διαβάστε ακόμα: 6 αιτίες που προκαλούν πόνο στο στήθος, εκτός από το καρδιακό

    Τα 6 σημάδια

    1. Ινομυαλγία

    2. Αρθρίτιδα

    3. Μόλυνση

    4. Λοίμωξη

    5. Παρενέργεια φαρμάκου

    6. Γρίπη

    1. Ινομυαλγία

    Η ινομυαλγία αποτελεί μια νευρολογική πάθηση που προκαλεί πόνο και πιασίματα σε όλο το σώμα, καθώς και αίσθηση εξάντλησης και προβλήματα στον ύπνο, σημειώνει το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολογίας. Η πάθηση αυτή προκαλεί πολύ συγκεκριμένα μοτίβα πόνου, και στις δύο πλευρές του σώματος, πάνω και κάτω από τη μέση.

    2. Αρθρίτιδα

    Μπορεί να νομίζατε ότι η αρθρίτιδα επηρεάζει μόνο τις αρθρώσεις, αλλά κάνατε λάθος. Η αρθρίτιδα αφορά και τους μύες σας, των οποίων η μόνη λειτουργία, είναι να συσφίγγονται ή να χαλαρώνουν. Επομένως, όταν υπάρχει πόνος στην περιοχή, οι μύες αυτόματα συσφίγγονται, και με αυτό τον τρόπο λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα εναντίον του πόνου. Αν έχετε αρθρίτιδα στον ώμο σας, για παράδειγμα, θα βιώσετε επίπονους σπασμούς.

    3. Μόλυνση

    Έχετε δοκιμάσει όλες τις πιθανές σπιτικές θεραπείες για το πιάσιμο αλλά τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί; Μπορεί να έχετε κάποια μόλυνση που εξελίσσεται σε ίωση και πυρετό. Μόνο ο γιατρός σας έχει τη δυνατότητα να εκτιμήσει την κατάστασή σας και την πιθανή μόλυνση, ειδικά όταν δεν κάνατε κάποια κίνηση που να δικαιολογεί τον μυϊκό πόνο.

    4. Λοίμωξη

    Αν είστε άνω των 65, ο γιατρός σας μπορεί να κρίνει αν πάσχετε από λοιμωξιογενείς παθήσεις στους μύες, όπως η ρευματική πολυμυαλγία. Η συγκεκριμένη πάθηση εμφανίζεται με τη μορφή πιασίματος στο πάνω μέρος του χεριού, στον λαιμό, χαμηλά στη μέση και στους μηρούς. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν ξαφνικά, μέσα σε ένα βράδυ και να το επόμενο πρωί να δυσκολεύεστε να σηκωθείτε και να ντυθείτε, ενώ σε πιο ακραίες περιπτώσεις, να χρειάζεστε βοήθεια για να μπείτε στο αυτοκίνητό σας. Κανείς δεν γνωρίζει τι την προκαλεί, και η διάγνωση είναι μια δύσκολη διαδικασία.

    5. Παρενέργεια φαρμάκου

    Δυστυχώς, τα φάρμακα που έχουν φτιαχτεί για να σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα, μπορούν ταυτόχρονα να σας κάνουν να νιώθετε και άσχημα, με διαφορετικό τρόπο. Ο γιατρός σας, κανονικά θα σας πει τις παρενέργειες που μπορεί να εμφανίσει ένα φάρμακο που σας προτείνει, έτσι ώστε να είστε προετοιμασμένοι.

    6. Γρίπη

    Πολλές φορές, οι μυϊκοί πόνοι οφείλονται και στην πιο προφανή αιτία: την γρίπη. Μπορεί απλώς να είστε άρρωστοι. Αν παράλληλα εμφανίζετε πυρετό, εφίδρωση, κρυάδες, εξάντληση και πονόλαιμο, μαζί με τους μυϊκούς πόνους, τότε πιθανότατα πάσχετε από απλή γρίπη. Ή και covid-19, μην ξεχνιόμαστε.

    Photo by Yuris Alhumaydy on Unsplash

    Share this post

    PinIt
    submit to reddit
    scroll to top