Γνωρίστε το διαφορετικό μουσείο των ψυχών στη Ρώμη

mouseio.jpg

Αν θέλετε μια γεύση από το Καθαρτήριο του Δάντη και εκθέματα για το αιώνιο ταξίδι μετά το θάνατο μπορείτε να δείτε την ενδιαφέρουσα συλλογή ενός ξεχωριστού μουσείου

Στις όχθες του Τίβερη, βρίσκεται το Μουσείο των Αγίων Ψυχών. Σύμφωνα με την καθολική πεποίθηση, η ψυχή είναι στο καθαρτήριο μέχρι να εξιλεωθεί για τις αμαρτίες της. Μπορεί να επιταχύνει την άνοδο της στον ουρανό μέσω των προσευχών των αγαπημένων ατόμων που βρίσκονται ακόμα στη γη. Τα εκθέματα που βρίσκονται σε αυτό το μουσείο πιστεύεται ότι είναι προϊόν ψυχών που παρακαλούν τους γήινους αγαπημένους τους να προσεύχονται πιο πολύ.

Αν και δεν αναφέρεται στη Βίβλο, η ιδέα του καθαρτηρίου είναι ένα πολύ παλιό κομμάτι της καθολικής πίστης, που χρονολογείται τουλάχιστον από τον 11ο αιώνα. Η ιδέα ότι οι παγιδευμένες ψυχές ίσως χρειαστεί να ελευθερωθούν προέρχεται από μια ιστορία που φέρεται να ειπώθηκε στον Abbott Odilo του Cluny από έναν μοναχό που επέστρεφε από τους Αγίους Τόπους.  Εκείνος είπε στον Abbott πώς το ναυάγιο του είχε καταστραφεί και είχε βρεθεί στην ξηρά σε ένα μυστηριώδες νησί. Ένας ερημίτης που έζησε στο νησί άφησε τη δική του ιστορία για ένα μυστηριώδες χάσμα, από το οποίο ξέσπασε δαιμονικές φλόγες και τις αγωνιωμένες κραυγές παγιδευμένων ψυχών. Τόνισε ότι οι δαίμονες διαμαρτύρονταν πάντα για την απώλεια ψυχών όταν οι ζωντανοί προσεύχονταν ή έδιναν ελεημοσύνη στους φτωχούς για λογαριασμό τους.

Η απελευθέρωση αυτών των παγιδευμένων ψυχών έγινε προτεραιότητα για την Εκκλησία και για τα μέλη της οικογένειας που θρηνούν τους νεκρούς αγαπημένους τους. Η 2η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως Ημέρα της Ψυχής, όπου πιστεύεται ότι οι προσευχές από τους ζωντανούς θα μπορούσαν να μεσολαβήσουν για την απελευθέρωση των ψυχών των πιστών που είχαν πεθάνει ή των μωρών που είχαν πεθάνει πριν από το βάπτισμα, απελευθερώνοντας τα έτσι τον Ουρανό. (Σύμφωνα με το καθολικό δόγμα, δεν μπορεί κανείς να πάει στην κόλαση από το καθαρτήριο.)

Ο Victor Jouet, συλλέκτης και Γάλλος ιεραπόστολος, υποτίθεται ότι εμπνεύστηκε να χτίσει αυτό το μουσείο μετά από πυρκαγιά που κατέστρεψε ένα μέρος του αρχικού Chiesa del Sacro Cuore del Suffragio, αφήνοντας πίσω της στον τοίχο την εικόνα ενός προσώπου που πίστευε ότι ήταν παγιδευμένη ψυχή.

Η μικρή συλλογή αντικειμένων του μουσείου περιέχεται σε μια γυάλινη θήκη.

Το μουσείο είναι αφιερωμένο στις βασανισμένες ψυχές που παγιδεύτηκαν στο ενδιάμεσο στάδιο του Καθαρτηρίου περιμένοντας εξιλέωση

Τα εκθέματα

Στο μουσείο θα δείτε βίβλους, ρούχα και αντικείμενα με καμένα ίχνη χεριών και προσώπων, σε στάση που φαίνονται να ζητούν από δικούς τους ανθρώπους να προσευχηθούν για να τελειώσει το φλεγόμενο μαρτύριό τους και να πάνε πιο σύντομα στον Παράδεισο. Για τον σκοπό αυτό η γοτθικού ρυθμού εκκλησία γεμίζει από επισκέπτες στις 2 Νοεμβρίου, ημέρα των Αγίων Ψυχών στο ημερολόγιο των καθολικών.

Ανάμεσα στα εκθέματα και η επιφάνεια ενός ξύλινου τραπεζιού με εμφανή σημάδια στην επιφάνεια του και τα πανομοιότυπα στο μανίκι μιας πουκαμίσας της Isabella Fornari, ηγουμένης στη Μονή του Αγίου Φραγκίσκου στο Τόντι της Ιταλίας. Τα ίδια αποτυπώματα χεριού φανερώθηκαν στα δύο σημεία την 1η Νοεμβρίου 1731, ημέρα θανάτου της Fr. Panzini, πρώην Ηγουμένης της Μονής Olivetano στη Μάντοβα.

Που βρίσκεται

Το μουσείο βρίσκεται σε ένα μικρό δωμάτιο της εκκλησίας Chiesa del Sacro Cuore del Suffragio στις όχθες του ποταμού Τίβερη.

Μάθετε πριν πάτε

Βρίσκεται στο Chiesa del Sacro Cuore del Suffragio. Ζητήστε στο ιερό να πάτε στο μουσείο.

Δείτε και άλλα μουσεία ΕΔΩ

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top