Μητέρα Τερέζα: 10 άγνωστες πληροφορίες για εκείνη και το έργο της

Mother-Teresa-and-the-Express-Novena-500x333-1.jpg

 Η μητέρα Τερέζα είναι γνωστή σε όλους μας για την φιλανθρωπική της δράση.

Δεν είναι, ωστόσο, όλες οι λεπτομέρειες της ζωής της γνωστές… Κάποιες προκαλούν εντύπωση μάλιστα!

Οι 10 πληροφορίες

  1. Η Μητέρα Τερέζα έκανε θαύματα ως Άγια
  2. Η φιλανθρωπία της Μητέρας Τερέζα καλλιεργήθηκε από τη μητέρα της
  3. Η Μητέρα Τερέζα τραγουδούσε σε Χορωδία
  4. Από την Άγκνες στην μητέρα Τερέζα
  5. Η Μητέρα Τερέζα, το τρένο και το όραμα
  6. Η Μητέρα Τερέζα ίδρυσε το Τάγμα των Ιεραποστολών της Φιλανθρωπίας
  7. Η Μητέρα Τερέζα είχε υποστεί σκληρή κριτική
  8. Η έκτρωση και τα αντισυλληπτικά
  9. Της απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης
  10. Υπέστη κρίση πίστης

1. Η Μητέρα Τερέζα έκανε θαύματα ως Άγια

Το 1998, μια γυναίκα με τον όνομα Μόνικα Μπέσρα πήγε στη Βεγγάλη της Ινδίας για να προσευχηθεί. Είχε καρκινικό όγκο στο στομάχι της. Στις 5 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς, ενώ προσευχόταν στο εκκλησάκι του Charity, είδε ένα φως να έρχεται από μια φωτογραφία της Μητέρας Τερέζα.

Οι καλόγριες προσευχήθηκαν μαζί της τοποθετώντας ένα μενταγιόν που κάποτε άγγιξε το σώμα της Μητέρας Τερέζα στο στομάχι της, ζητώντας της να παρέμβει.

Η Μπέσρα ξύπνησε το επόμενο πρωί χωρίς τον όγκο. Οι ειδικοί δεν μπορούσαν να εξηγήσουν το πώς θεραπεύτηκε εκ θαύματος. Διαγνώστηκε χωρίς καρκίνο. Αυτό ήταν το δεύτερο θαύμα που αποδόθηκε στη Μητέρα Τερέζα.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2015, ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε αυτό το θαύμα και άνοιξε το δρόμο για να ανακηρυχτεί αγία. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2016, η Μητέρα Τερέζα ανακηρύχθηκε αγία μια ημέρα πριν από την 19η επέτειο του θανάτου της. Την τελετή πραγματοποίησε ο Πάπας Φραγκίσκος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

2. Η φιλανθρωπία της Μητέρας Τερέζα καλλιεργήθηκε από τη μητέρα της

Μεγαλώνοντας στα Σκόπια, η Μητέρα Τερέζα ενδιαφέρθηκε για την κοινωφελή εργασία. Θαύμαζε την καλοσύνη της μητέρας της απέναντι στους φτωχούς της κοινότητας. Θα άνοιγε πάντα τις πόρτες της στους φτωχούς και θα μοιραζόταν ένα γεύμα μαζί τους.

Λέγεται ότι η κυρία Bojaxhui είπε στη Μητέρα Τερέζα να μην τρώει μόνη της, να μοιράζεται πάντα το ελάχιστο φαγητό που είχε με άλλους ανθρώπους. Μετά το θάνατο του πατέρα της, η Μητέρα Τερέζα πλησίασε ακόμη περισσότερο τη μητέρα της και αφοσιώθηκε στη φιλανθρωπική εργασία. Αυτή η δράση ικανοποιούσε και τις δύο γυναίκες που ενστερνίζονταν τα ίδια αλτρουιστικά ιδεώδη.

3. Η Μητέρα Τερέζα τραγουδούσε σε Χορωδία

Όταν ήταν μικρή, η Μητέρα Τερέζα πήγαινε σε ένα δημοτικό σχολείο που διευθύνονταν από μοναχές. Αργότερα πήγε σε δημόσιο γυμνάσιο. Ως αφοσιωμένη Καθολική πήγαινε τακτικά στην τοπική εκκλησία όπου συμμετείχε στη χορωδία της. Ήταν τόσο καλή που συχνά της ζητούσαν να τραγουδά σόλο στίχους.

4. Από την Άγκνες στην μητέρα Τερέζα

Το 1928, σε ηλικία 18 ετών, τότε γνωστή ως Agnes, η Μητέρα Τερέζα ξεκίνησε ένα ταξίδι για να γίνει καλόγρια. Προσχώρησε στις αδελφές του Loreto στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Ήταν εκεί που πήρε το όνομα Τερέζα προς τιμήν του Αγίου Θερέ του Λισιέ.

5. Η Μητέρα Τερέζα, το τρένο και το όραμα

Το 1946, η Μητέρα Τερέζα, με έδρα τότε στην Καλκούτα, ξεκίνησε το ταξίδι της με τρένο για ένα καταφύγιο στα Ιμαλάια. Ενώ ήταν στο τρένο, είπε ότι άκουσε τον Χριστό να της ζητά να αναλάβει νέο ρόλο. Να πάει στις παραγκουπόλεις της Καλκούτας και βοηθήσει τους φτωχούς και τους άρρωστους. Ήταν δασκάλα τότε.

Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Ήταν ακόμη δεσμευμένη από τον όρκο υπακοής και δεν μπορούσε να φύγει από το μοναστήρι χωρίς επίσημη άδεια. Μετά από δύο χρόνια πίεσης, το αίτημά της έγινε δεκτό και έφυγε από το μοναστήρι με το περίφημο μπλε και άσπρο σάρι.

Έλαβε εξάμηνη ιατρική εκπαίδευση για να εφοδιαστεί με βασικές δεξιότητες. Μετά από μια επιτυχημένη εκπαίδευση, κατευθύνθηκε στις παραγκουπόλεις της Καλκούτας με μια μόνο αποστολή να δείξει αγάπη στους φτωχούς και τους άρρωστους.

6. Η Μητέρα Τερέζα ίδρυσε το Τάγμα των Ιεραποστολών της Φιλανθρωπίας

Το 1950 ιδρύθηκε το Τάγμα των ιεραπόστολων της φιλανθρωπίας. Αυτή η ομάδα δημιουργήθηκε από τη Μητέρα Τερέζα υπό την Καθολική Εκκλησία σε μια προσπάθεια να διαδώσει το αίτημα για βοήθεια και φροντίδα των λιγότερο ευνοούμενων ατόμων του κόσμου.

Έπειτα από 15 χρόνια, η καλή δουλειά της μαθεύτηκε και αναγνωρίστηκε από τον Πάπα Παύλο VI, ο οποίος της απένειμε έπαινο. Αυτό επέτρεψε την επέκταση της αποστολής σε παγκόσμια κλίμακα. Ξεκίνησε με 13 μέλη. Σήμερα, η αποστολή έχει περισσότερα από 4000 μέλη, 610 ιδρύματα και χιλιάδες εθελοντές παγκοσμίως.

7. Η Μητέρα Τερέζα είχε υποστεί σκληρή κριτική

Δεν πίστευαν όλοι στα αγαθά κίνητρα της Μητέρας Τερέζα. Υπήρχαν εκείνοι που πίστευαν ότι κρύβεται πίσω από τη βοήθεια των φτωχών και των ασθενών.

Ένας τέτοιος κριτικός ήταν ο Christopher Hitchens ένας δημοσιογράφος και συγγραφέας Αγγλικής-Αμερικής.

Αμφισβήτησε τις προσπάθειες της Μητέρας Τερέζα για την υποστήριξη των ασθενών και των φτωχών θεωρώντας ότι αποτελούν ενέργειες που αποσκοπούν στην ανάδειξη των ισχυρών της κοινωνίας. Ισχυρίστηκε ότι η Μητέρα Τερέζα έκανε λάθος αποδεχόμενη ελεημοσύνη και άλλες μορφές υποστήριξης από πλούσιους ανθρώπους που είχαν αμφιλεγόμενους χαρακτήρες.

Ο Χίτσενς ανέφερε τη Μητέρα Τερέζα ως θρησκευτικό προπαγανδιστή που βρήκε παρηγοριά στον πόνο των άλλων. Μέχρι τη στιγμή που πέθανε, ο Χίτσενς είχε δημοσιεύσει πάνω από 30 βιβλία για το θέμα.

8. Η έκτρωση και τα αντισυλληπτικά

Η Μητέρα Τερέζα, ένθερμη καθολική ήταν επίσης μεγάλος υποστηρικτής ορισμένων αμφιλεγόμενων δογμάτων της εκκλησίας.

Αντιτάχθηκε στη χρήση αντισυλληπτικών. Υιοθέτησε το «όχι» στο ιρλανδικό δημοψήφισμα σχετικά με το διαζύγιο και το νέο γάμο. Θεώρησε ότι η άμβλωση ήταν η αιτία της έλλειψης ειρήνης στον κόσμο.

9. Της απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

Στη Μητέρα Τερέζα απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1979 για το έργο της στον αγώνα για να ξεπεραστεί η φτώχεια και η ταλαιπωρία του κόσμου που αποτελεί επίσης απειλή για την ειρήνη στην ανθρωπότητα. Η νορβηγική επιτροπή αναγνώρισε το έργο της ως έργο που σέβεται τα ανθρώπινα όντα και εκτιμά τις έμφυτες αξίες των ατόμων. Την επαίνεσαν για το ότι έδωσε ένα χέρι βοηθείας στους μοναχικούς, τους άρρωστους και τους φτωχούς δείχνοντας συμπόνια.

10. Υπέστη κρίση πίστης

Η μητέρα Τερέζα, όπως και πολλοί άνθρωποι, είχε στιγμές που αμφέβαλλε για την πίστη της. Τον Σεπτέμβριο του 1979 έγραψε μια επιστολή στον πνευματικό της έμπιστο, Αιδεσιμότατο Michael van der Peet, δηλώνοντας ότι ένιωθε άδεια και δεν μπορούσε να δει ή να ακούσει (από τον Θεό). Η επιστολή έγραφε: «Όσο για μένα, η σιωπή και το κενό είναι τόσο μεγάλη που κοιτάζω και δεν βλέπω, δεν ακούω και δεν ακούω». Ζήτησε από τον Αιδεσιμότατο να τη θυμάται στην προσευχή.

Σε μερικές από τις επιστολές της που του απευθύνθηκαν, εξήγησε ότι στους αγώνες της προσπάθησε να συμβαδίσει με τις διδασκαλίες και τη δουλειά του Θεού, ότι ένιωθε άδεια, γεμάτη σκοτάδι και ότι ο παράδεισος δεν σήμαινε τίποτα.

Σε ένα σημείο, μάλιστα, αμφέβαλε την ύπαρξη του Θεού και του γιου του Ιησού. Η μητέρα Τερέζα έζησε στα 87 της και δεν είδε ποτέ τη μητέρα ή την αδερφή της ξανά από την ημέρα που έφυγε για την Ιρλανδία.

Τον Απρίλιο του 1996 έπεσε και έσπασε το λαιμό της. Υπέφερε, επίσης, από μια σειρά από άλλες ασθένειες που επηρέασαν την υγεία της.

Η μητέρα Τερέζα πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου 1997, λόγω καρδιακής ανεπάρκειας. Θάφτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1997 στο The Mother House Of the Missionaries Of Charity, στην Καλκούτα της Ινδίας.

Διαβάστε ακόμη:

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top