8 είδη ζώων που δεν μπορεί να εξημερώσει ο άνθρωπος

erik-mclean-OVWn1sbGIYQ-unsplash.jpg

Ο άνθρωπος πάντα προσπαθούσε να εξημερώσει και να ζήσει μαζί με τα ζώα. Κάποια είδη ζώων όμως, δεν εξημερώνονται. Γνωρίστε συναρπαστικές πληροφορίες γι΄αυτά που αγνοούσατε

Τα ζώα έπαιζαν και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα και την καθημερινή ζωή του ανθρώπου. Πιστεύεται ότι ο άνθρωπος ξεκίνησε να εξημερώνει τα ζώα, πριν από 13.000 χρόνια, χρόνος αρκετός για να μάθει όσα χρειάζεται γύρω από τα πολλά διαφορετικά είδη του ζωικού βασιλείου. Παρ’ όλα αυτά, όσο κι αν προσπάθησε, κάποια ζώα δεν έχει καταφέρει να τα εξημερώσει ακόμα.

Πριν ξεκινήσουμε, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τις διαφορές μεταξύ ενός εξημερωμένου ζώου και ενός οικόσιτου. Τα εξημερωμένα ζώα μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να δραπετεύσουν και να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον, γεγονός που τα διαφοροποιεί από τα οικόσιτα ή κατοικίδια ζώα. Αυτά είναι 8 ζώα που ο άνθρωπος δεν έχει ακόμα καταφέρει να τα κάνει κατοικίδια:

  1. Ζέβρα

Ξεκινάμε τη λίστα με αυτό το πανέμορφο ζώο. Τον 19ο αιώνα, οι άποικοι προσπάθησαν να εξημερώσουν τις ζέβρες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στην Αφρική. Τα άλογά τους αρρώσταιναν, με αποτέλεσμα να καταφύγουν στις ζέβρες ως μια εναλλακτική επιλογή. Παρ’ όλα αυτά, η εξημέρωση της ζέβρας αποδείχθηκε αδύνατη. Ήταν πολύ δύσκολο να τις πιάσουν, αλλά και όταν το κατάφερναν, δυσκολεύονταν να τις καβαλικέψουν επειδή είναι πιο άγριες από τα άλογα.

  1. Μπονόμπο

Ένα πολύ ιδιαίτερο παράδειγμα μη εξημερωμένων ζώων, καθώς, παρόλο που οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να τους εξημερώσουν, οι ίδιοι οι χιμπαντζήδες μπονόμπο εξημέρωσαν τον εαυτό τους. Οι άνθρωποι ακόμα ψάχνουν εξήγηση για το πώς έγινε αυτό ακριβώς. Εικάζεται ότι η διαδικασία αυτή άρχισε πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια στην Αφρική, όταν οι πρόγονοι των μπονόμπο διαχωρίστηκαν από τους χιμπαντζήδες, κατά τη διαμόρφωση του ποταμού του Κονγκό. Οι πρόγονοι μπονόμπο έμειναν στα νότια του ποταμού, απολαμβάνοντας καλύτερες συνθήκες ζωής, άφθονο φαγητό και ζούσαν καλύτερες ζωές, με αποτέλεσμα τα θηλυκά να γίνουν πιο επιλεκτικά στην επιλογή συντρόφου. Προτιμούσαν τα πιο ήρεμα αρσενικά, και έτσι τα πιο άγρια εξαλείφθηκαν, δημιουργώντας το είδος των μπονόμπο.

  1. Ρακούν

Αν και πολύ γλυκά ζωάκια, ιδανικά για κατοικίδια, ο άνθρωπος ακόμα δεν έχει καταφέρει να τα εξημερώσει. Τα ρακούν είναι εξαιρετικά επιθετικά, άγρια και καταστροφικά ζώα που δεν θέλουν να ζουν σε συνθήκες περιορισμού. Όπως όλα δείχνουν, η εξημέρωσή τους είναι αδύνατη.

  1. Αλεπού

Υπάρχουν κάποια μεμονωμένα παραδείγματα επιτυχημένης εξημέρωσης αλεπούδων, και τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γνωρίσει απήχηση ως κατοικίδια, σε κάποια κράτη. Σε γενικότερο πλαίσιο όμως, δεν έχουν καταφέρει να εξημερωθούν.

  1. Κογιότ

Τα κογιότ από τη φύση τους προσπαθούν να αποφεύγουν τους ανθρώπους, πράγμα που καθιστά πολύ δύσκολη την εξημέρωσή τους. Επίσης, τα κογιότ μπορούν να μεταδώσουν μερικές επικίνδυνες ασθένειες και ιούς, επομένως χρειάζεται προσοχή όταν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες εξημέρωσής τους, ακόμα και να τα διασταυρώσουν με σκύλους, αλλά κρίθηκαν αποτυχημένες. Ακόμα κι αν πέτυχαν, το ζώο αυτό δεν θεωρείται κογιότ. Ωστόσο, όπως και οι μπονόμπο, τα κογιότ δείχνουν να εξημερώνουν τα ίδια τον εαυτό τους.

  1. Ελέφαντας

Μολονότι πολλοί ελέφαντες έχουν πιαστεί και εκπαιδευθεί εδώ και αρκετό καιρό, στην Ασία, ακόμα δεν θεωρείται εξημερωμένο ζώο. Ακόμα κι αν έχει γίνει επιλεκτικό ζευγάρωμα, μια διαδικασία που διαρκεί συνήθως 12 γενιές, τα ζώα που έχουν προκύψει είναι γενετικά διαφοροποιημένα από τους προγόνους τους ελέφαντες που ζουν στην άγρια φύση.

  1. Ιπποπόταμος

Ο Ιπποπόταμος θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα ζώα στον κόσμο. Στην ουσία, οι ιπποπόταμοι είναι υπεύθυνοι για περισσότερους θανάτους ανθρώπων απ’ ότι τα λιοντάρια, οι λεοπαρδάλεις, τα μπάφαλο, οι ελέφαντες και οι ρινόκεροι μαζί. Είναι προφανές λοιπόν γιατί δεν έχει καταφέρει ο άνθρωπος να τους εξημερώσει, καθώς σε πολλές από αυτές τις προσπάθειες, οι άνθρωποι καταλήγουν να σκοτώνονται από τους ιπποπόταμους.

  1. Λευκός Καρχαρίας

Έχουν γίνει πολλές απόπειρες εξημέρωσης των λευκών καρχαριών, αλλά όλες απέτυχαν. Οι περισσότεροι καρχαρίες που αιχμαλωτίζονται, πεθαίνουν μετά από λίγες μέρες ή ώρες, καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν από την αιχμαλωσία χτυπώντας το κεφάλι τους στο τζάμι του ενυδρείου μέχρι να χάσουν τη ζωή τους.

Photo by Erik Mclean on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top