10 περασμένες καινοτομίες που μπορεί να επιστρέψουν

CgRgofiXEAAoCzQ.jpg

Από παλιούς σιδηρόδρομους μέχρι polaroid κάμερες, παρακάτω ακολουθούν 10 ξεχασμένα αντικείμενα ή τεχνολογίες μιας άλλης εποχής που ενδέχεται να τις δούμε να επιστρέφουν στην καθημερινότητά μας.

Οι 10 καινοτομίες

  1. Ιστιοφόρα πλοία

  2. Τρένα με ατμομηχανές

  3. Αυτοκίνητα με ατμομηχανές

  4. Δίσκοι βινυλίου και πικάπ

  5. Υπεραστικοί σιδηρόδρομοι

  6. Χάρτες

  7. Κονσέρβες

  8. Κάμερες polaroid

  9. Χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων

  10. Ρωμαϊκό σκυρόδεμα

1. Ιστιοφόρα πλοία

Είναι ίσως το μοναδικό μέσο που εφηύραν οι άνθρωποι για τις μεταφορές τους με τις λιγότερο καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Tα πλοία αυτά δεν απελευθερώνουν αέρια θερμοκηπίου, διατηρώντας παράλληλα τις υπηρεσίες τους σε αρκετά αξιόπιστο επίπεδο εδώ και αιώνες. Και τώρα φαίνεται πως η ιστορία θα επαναληφθεί, καθώς υπάρχουν σκάφη σε πειραματικό επίπεδο που κινούνται με αιολικά και ηλιακά πάνελ και έχουν ήδη αξιολογηθεί στη θάλασσα.

2. Τρένα με ατμομηχανές

Οι ατμομηχανές ενίσχυσαν τη Βιομηχανική Επανάσταση κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, ενώ χρησιμοποιούνταν κυρίως σε σιδηρόδρομους, ωστόσο εξαφανίστηκαν μέσα στη δεκαετία του 1950. Σήμερα, μια κοινοπραξία ανάμεσα σε Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία εξετάζει ένα σχέδιο που φέρνει ξανά τον ατμό στις ράγες. Τα τρένα με υδρογόνο τέθηκαν σε λειτουργία στη Γερμανία το 2018, μεταφέροντας επιβάτες, ενώ άλλα έθνη πειραματίζονται επίσης με υδρογονοκίνητα τρένα. Το πλεονέκτημα της ατμομηχανής με υδρογόνο είναι ότι παρέχει επαρκή ισχύ για ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία, αντίστοιχη με αυτή των τρένων με ηλεκτρική ενέργεια. Μάλιστα, το επιτυγχάνει χωρίς να απελευθερώνει αέρια θερμοκηπίου ή υδρογονάνθρακες στην ατμόσφαιρα, καθώς το υδρογόνο απελευθερώνει νερό, με τη μορφή ατμού.

3. Αυτοκίνητα με ατμομηχανές

Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε το τελευταίο αυτοκίνητο με ατμομηχανή στην αγορά ήταν το 1930, ενώ σήμερα, εταιρείες όπως οι Volkswagen, Honda και Toyota έχουν σχεδιάσει ατμομηχανές. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία ατμού ουσιαστικά χρησιμοποιούν σύγχρονα υλικά για την παροχή καλύτερων συμπυκνωτών ατμού, λέβητα και συστημάτων ελέγχου γκαζιού. Μόλις το 2009, μια βρετανική ομάδα ανέπτυξε ένα ατμοκίνητο αυτοκίνητο που έφτασε ταχύτητα 148 μιλίων την ώρα, ταχύτητα ρεκόρ για ένα ατμοκίνητο αυτοκίνητο.

4. Δίσκοι βινυλίου και πικάπ

Πολύ πριν τα MP3s και τα CDs, οι άνθρωποι άκουγαν μουσική με βινύλια, ενώ η διαδικασία συλλογής δίσκων βινυλίων και ο καθαρισμός τους πριν μπουν στο πικάπ ήταν ολόκληρη ιεροτελεστία. Οι πωλήσεις τόσο των δίσκων όσο και των πικάπ έπεσαν δραματικά τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας στις χαμηλότερες πωλήσεις τους μέχρι το 2006. Έκτοτε, φαίνεται πως βινύλιο και πικάπ άρχισαν να κινούν το ενδιαφέρον των νεότερων μουσικόφιλων με τις πωλήσεις τους να έχουν αυξηθεί κατά 46% ανάμεσα στο 2019 και το 2020. Το streaming ακόμα κυριαρχεί, ωστόσο οι δίσκοι βινυλίου και τα πικάπ σίγουρα δεν έχουν ξεχαστεί.

5. Υπεραστικοί σιδηρόδρομοι

Κατά τις δεκαετίες 1950 και 1960 τα αεροπορικά ταξίδια και οι μεγάλοι δρόμοι έπληξαν έντονα τη βιομηχανία των σιδηροδρομικών ταξιδιών.

Ωστόσο, υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια ότι η βολική σιδηροδρομική γραμμή επιβατών επιστρέφει στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σημαντική υποστήριξη από το ευρύ κοινό, καθώς φαίνεται να εξυπηρετεί τις μετακινήσεις ανάμεσα στις μικρότερες πόλεις της χώρας.

6. Χάρτες

Ποιος χρειάζεται έναν χάρτη όταν το κινητό του μπορεί να του υποδείξει τις αποστάσεις, ποια στροφή πρέπει να πάρει ή σε ποια πλευρά του δρόμου είναι ο αριθμός που ψάχνει; Κι όμως, οι χάρτες ενδέχεται να επιστρέψουν. Πρόκειται για μια μαρκετινίστικη κίνηση, καθώς θα υπάρχουν ενημερωτικά έντυπα στα πρατήρια αυτοκινήτων. Πιο συγκεκριμένα με όλο και περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα, οι αυτοκινητιστές θα πρέπει να γνωρίζουν που θα βρουν σταθμούς φόρτισης και άλλες ανέσεις για το ταξίδι τους, αλλά και που το όχημά τους θα χρειαστεί ξανά φόρτιση και πόσο μακριά μπορεί να ταξιδέψει το όχημα μεταξύ των φορτίσεων. Φυσικά η εύρεση αυτών των πληροφοριών θα είναι δυνατή και στο διαδίκτυο, ωστόσο ένας έντυπος χάρτης στο κοντινό βενζινάδικο μπορεί να αποδειχτεί πολύ πιο βολικός.

7. Κονσέρβες

Το φαγητό σε κονσέρβες είχε φτάσει την κορύφωση του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής εποχής, η μετακίνηση των πολιτών στα προάστια και τα γειτονικά σουπερμάρκετ με τα ολόφρεσκα και μεγάλης ποικιλίας προϊόντα συνέβαλαν στην όλο και μικρότερη χρήση της κονσέρβας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του 2020 η κατανάλωση της κονσέρβας και των μη επαναχρησιμοποιήσιμων δοχείων ήταν τόσο υψηλή που υπήρξε έλλειψη στα ράφια των καταστημάτων, ενώ φαίνεται πως η ζήτησή τους θα παραμείνει υψηλή, καθώς αποτελούν έναν εύκολο τρόπο για την προετοιμασία ενός γεύματος.

8. Κάμερες polaroid

Η polaroid εμφανίστηκε το 1948, ενώ μέχρι το 1956, είχαν πωληθεί περίπου 1 εκατ. κάμερες. Το γεγονός πως μπορούσες να τραβάς μια φωτογραφία και να εμφανίζεται αμέσως υπήρξε μια εξαιρετικά πρωτοποριακή τεχνολογία. Ωστόσο, με την εμφάνιση της κάμερας στα κινητά τηλέφωνα, τελικά οι φωτογραφίες polaroid δεν έμοιαζαν πια τόσο «γρήγορες» όσο πριν. Σήμερα, οι νεότεροι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις φωτογραφίες polaroid, καθώς για μια γενιά που γεννήθηκε ή μεγάλωσε στην ψηφιακή εποχή, η φωτογραφία που μπορείς να έχεις αμέσως έντυπη στα χέρια σου, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, είναι κάτι νέο και ενδιαφέρον.

9. Χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων

Ως το 2020, τα αυτοκίνητα με το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων είχαν πέσει αρκετά σε πωλήσεις. Έχει αποδειχτεί πως τα χειροκίνητα συστήματα μετάδοσης έχουν χαμηλότερη απόδοση στην κατανάλωση καυσίμου, είναι αρκετά συχνά λιγότερο φιλικά προς το περιβάλλον και απαιτούν μεγαλύτερη συγκέντρωση από τον οδηγό, καθώς είναι πιο δύσκολο να αλλάξουν ταχύτητα ή να στρίψουν, τα οποία αποτελούν και τους λόγους της φθίνουσας δημοτικότητά τους. Ωστόσο, για πολλούς από τους λάτρεις των αυτοκινήτων, η οδήγηση με χειροκίνητο σύστημα είναι μέρος της απολαυστικής οδήγησης. Εάν δεν εκτοπιστούν εντελώς μελλοντικά, σίγουρα θα παραμείνουν σε ζήτηση μεταξύ των ενθουσιωδών οδηγών αρκεί να είναι συνδεδεμένα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

10. Ρωμαϊκό σκυρόδεμα

Αδιαμφισβήτητα το ρωμαϊκό σκυρόδεμα έχει αποδειχτεί εξαιρετικά ανώτερο και πιο ανθεκτικό από το σύγχρονο τσιμέντο. Το τσιμέντο που χρησιμοποιείται στη σύγχρονη εποχή για να χτιστούν δρόμοι και πεζοδρόμια επηρεάζεται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος και μπορεί να διαβρωθεί με μερικά χρόνια χρήσης του. Ωστόσο, Ρωμαϊκά μνημεία όπως το Αμφιθέατρο της Πομπηίας χτισμένα με ρωμαϊκό σκυρόδεμα έχουν επιβιώσει σεισμούς, πλημμύρες και άλλες μεγάλες καταστροφές. Επίσης, το ρωμαϊκό σκυρόδεμα είναι φθηνότερο στο να παραχθεί, λιγότερο επιβλαβές για το περιβάλλον, με μεγαλύτερη διάρκεια και εξαιρετικά πιο ανθεκτικό κάτω από το νερό. Βιομηχανίες απ’ όλον τον κόσμο φαίνεται να μελετούν εδώ και χρόνια τα χαρακτηριστικά του, ενώ η επιστροφή του μοιάζει σχεδόν βέβαιη.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα προστατεύσετε το smartphone σας: 5 κανόνες

Τα 10 μεγαλύτερα αστικά πάρκα στον κόσμο

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top