Μήπως ο νους σας πάει πάντα στο κακό; Αθώα συμπτώματα που μας τρομάζουν…

negative-thinking.jpg.653x0_q80_crop-smart.jpg

Το γρομπαλάκι που ψηλαφίσατε στο στήθος σάς έβαλε σε μαύρες σκέψεις και τα δέκατα που είχατε το απόγευμα σίγουρα υποκρύπτουν κάτι σοβαρό, σκέφτεστε. Μήπως ανησυχείτε άδικα; Πότε κάποια συμπτώματα είναι αθώα και ευεξήγητα; Τι δεν πρέπει να αμελήσετε;

Ανησυχείτε επειδή μετρήσατε τους σφυγμούς σας και τους βρήκατε λίγο περισσότερους; Μήπως πιάσατε κάτι στο σώμα σας και είστε σίγουροι ότι έχετε καρκίνο; Λαχανιάζετε όταν ανεβαίνετε τα σκαλιά και θεωρείτε ότι μπορεί να έχετε άσθμα; Αν πάντα πάει ο νους σας στο χειρότερο, πρέπει να γνωρίζετε ότι τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα αυτά είναι αθώα. Πολύ συχνά η ταχυκαρδία, λίγα δέκατα πυρετού ή ακόμη και ένα γρομπαλάκι στο στήθος δεν υποκρύπτουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία σας, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να τα αγνοήσετε. Διαβάστε λοιπόν τι μπορεί να σημαίνουν τις περισσότερες φορές αυτά τα συμπτώματα και πώς εξηγούνται από τους ειδικούς.

1.Έχω ταχυκαρδία, σίγουρα έχω πρόβλημα καρδιάς

Μήπως βάλατε τυχαία το χέρι στον καρπό σας και διαπιστώσατε ότι οι σφυγμοί σας είναι περισσότεροι από ό,τι συνήθως; Μην ταράζεστε. Η ταχυκαρδία πράγματι ορισμένες φορές είναι ένδειξη καρδιακών προβλημάτων, τις περισσότερες φορές όμως -και ιδιαίτερα σε νέα άτομα- η ταχυκαρδία μπορεί να οφείλεται σε πιο απλές αιτίες, όπως λ.χ. η κατανάλωση πολλών καφέδων, τσαγιού ή αναψυκτικών τύπου κόλα (όλα αυτά τα ροφήματα περιέχουν καφεΐνη), ή και στο στρες. Οι περισσότεροι από τους νέους που πηγαίνουν στο γιατρό (περίπου οι 8 στους 10), επειδή έχουν ταχυκαρδία ή αρρυθμίες, δεν αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό καρδιακό πρόβλημα, ενώ από τους ηλικιωμένους ασθενείς περίπου οι μισοί είναι υγιείς! Η ταχυκαρδία είναι φυσιολογική και μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα. Άλλες φορές, για την ταχυκαρδία και τις αρρυθμίες ευθύνονται διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως λ.χ. γαστρίτιδα, διαφραγματοκήλη κλπ. Στην περίπτωση αυτή είναι πολύ πιθανό να έχετε και ενοχλήσεις στο στομάχι. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις πάντως δεν ελλοχεύει κίνδυνος για τη ζωή σας.

Τι πρέπει να κάνετε:

Καταρχήν θα πρέπει να γνωρίζετε πού κυμαίνονται συνήθως οι παλμοί σας. Οι φυσιολογικοί σφυγμοί κυμαίνονται από 60-80 το λεπτό. Σε ορισμένους ανθρώπους οι σφυγμοί είναι μόνιμα λίγο αυξημένοι (85-90) και αυτό θεωρείται φυσιολογικό.

Αν οι σφυγμοί σας είναι υψηλοί επειδή καταβάλατε πιο μπροστά μία έντονη σωματική προσπάθεια ή καταναλώσατε κάποιο ρόφημα που περιείχε καφεΐνη, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

Αν είστε από τη φύση σας αγχώδεις και περνάτε μία δύσκολη περίοδο, το πιθανότερο είναι οι σφυγμοί σας να επανέλθουν στους φυσιολογικούς ρυθμούς μόλις ηρεμήσετε. Για να κυμαίνονται οι σφυγμοί σας σε φυσιολογικούς ρυθμούς, μπορεί να σας βοηθήσει και η γυμναστική αν η ταχυκαρδίες σας είναι αθώες.

Αν είστε υπέρβαροι, πρέπει να χάσετε βάρος και να προσέχετε τις διατροφικές σας συνήθειες.

Αν οι ταχυκαρδίες συνοδεύονται με συμπτώματα από το στομάχι,πόνο ή κάψιμο κλπ., ή εμφανίζονται μετά το φαγητό, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γαστρεντερολόγο.

ΜΗΝ ΑΜΕΛΗΣΕΤΕ: Όταν οι ταχυκαρδίες είναι πολύ συχνές, συνοδεύονται από πόνο στο στήθος, σκοτοδίνη, τάση λιποθυμίας κτλ. και δεν δικαιολογούνται από κάποια δραστηριότητά σας, λ.χ. επειδή κάνατε γυμναστική, θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας.

2.Έπιασα κάτι στο στήθος, μπορεί να είναι κακοήθεια;

Αν είστε γυναίκα και πιάσατε ένα γρομπαλάκι στο στήθος, σίγουρα θα περάσει από το μυαλό σας η σκέψη ότι πρόκειται για κάποιον κακοήθη όγκο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή σας. Οι περισσότερες γυναίκες που επισκέπτονται το γιατρό τους επειδή έπιασαν ένα γρομπαλάκι στο στήθος τους (το 80% των γυναικών) διαπιστώνουν ότι αυτό είναι τελικά καλόηθες. Συχνά, αυτό που οι γυναίκες περιγράφουν ως “γρομπαλάκι” είναι κάποιο ινοαδένωμα ή κύστη. Και στις δύο περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ο γιατρός θα αποφασίσει αν θα αφαιρεθεί. Ιδιαίτερα, αν το ογκίδιο αυτό πονάει, οι πιθανότητες να είναι καρκίνος μειώνονται. Ο πόνος δεν είναι σύμπτωμα καρκίνου στο μαστό, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσετε ένα γρομπαλάκι μόνο και μόνο επειδή σας πονάει. Στατιστικά πάντως οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού δεν αναφέρουν πόνο. Ακόμη όμως και στη χειρότερη περίπτωση που βρεθεί ότι έχετε καρκίνο του μαστού, οι πιθανότητες πλήρους θεραπείας αγγίζουν το 100% αν διαγνωστεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί.

Τι πρέπει να κάνετε:

Αν είστε μία νέα γυναίκα χωρίς οικογενειακό ιστορικό και έχετε κάνει παιδιά, οι πιθανότητες να έχετε καρκίνο του μαστού μειώνονται δραματικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να επαναπαυτείτε. Σε ηλικία 35 με 40 ετών θα πρέπει να κάνετε την πρώτη μαστογραφία και στη συνέχεια μία κάθε δύο χρόνια μέχρι την ηλικία των 50 ετών και μετά από τα 50 κάθε χρόνο.

Μία φορά το μήνα μην αμελείτε την ψηλάφηση του μαστού αν έχετε κλείσει τα 35. Ιδιαίτερα αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού σε 1ου βαθμού συγγενείς, δεν θα πρέπει να αμελείτε τη μαστογραφία και την ψηλάφηση του μαστού.

ΜΗΝ ΑΜΕΛΗΣΕΤΕ: Αν πιάσατε κάτι στο στήθος σας κατά την ψηλάφηση του μαστού πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Εκείνος είναι ο μόνος που μπορεί να κρίνει τι πρέπει να κάνετε.

3.Λαχανιάζω εύκολα, έχω σίγουρα άσθμα!

Όλοι οι άνθρωποι μπορεί να λαχανιάσουμε, ιδιαίτερα αν η φυσική μας κατάσταση δεν είναι τόσο καλή. Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που ανησυχούν, θεωρώντας ότι έχουν σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα. Αν είστε υπέρβαροι, τότε είναι πιθανό να λαχανιάζετε εύκολα ακόμη και με μικρή σωματική προσπάθεια, όπως λ.χ. το ανέβασμα της σκάλας. Στην περίπτωση που έχετε επιπλέον κιλά, πιέζεται το διάφραγμα και μειώνεται η κινητικότητα των πνευμόνων σας, με αποτέλεσμα να έχετε την αίσθηση ότι σας ” κόβεται” η ανάσα, χωρίς να έχετε κάποια πάθηση του αναπνευστικού. Πολλές φορές για το λαχάνιασμα ευθύνεται και το στρες. Το άσθμα, από την άλλη πλευρά, είναι μία πιο σοβαρή κατάσταση, η οποία συνοδεύεται από έντονη δύσπνοια, βράσιμο στο στήθος και βήχα. Πρόκειται για μία φλεγμονή στους βρόγχους, που προκαλείται συνήθως από αλλεργική αντίδραση σε κάποιον αλλεργιόνο παράγοντα.

Τι να κάνετε :

Πριν βγάλετε το συμπέρασμα ότι έχετε άσθμα επειδή ανεβήκατε τα σκαλιά και λαχανιάσατε, παρατηρήστε αν λαχανιάζατε το ίδιο εύκολα και στο παρελθόν όταν κάνατε μια παρόμοιας δυσκολίας δραστηριότητα. Αν ναι, αυτό σημαίνει ότι μάλλον φταίει η φυσική σας κατάσταση. Στην περίπτωση αυτή η γυμναστική θα βελτιώσει την αναπνευστική σας λειτουργία. Διακόψτε ή περιορίστε το κάπνισμα.

Αν είστε υπέρβαροι, πρέπει να χάσετε κιλά για να μη λαχανιάζετε με την παραμικρή προσπάθεια.

ΜΗΝ ΑΜΕΛΕΙΤΕ: Αν το λαχάνιασμα συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως λ.χ. συριγμό στην αναπνοή, επίμονο βήχα κλπ., ή αν δεν δικαιολογείται από κάποια σωματική δραστηριότητα (π.χ. λαχανιάζετε ακόμη και όταν κάθεστε), τότε θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.

4.Πιάστηκε ο αυχένας μου, έχω αυχενικό σύνδρομο!

Αν ταράζεστε με το παραμικρό “πονάκι” στην περιοχή του αυχένα και θεωρείτε ότι υποφέρετε από σοβαρό αυχενικό σύνδρομο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τις περισσότερες φορές (στο 90% – 95% των περιπτώσεων) το πρόβλημα δεν είναι τίποτε άλλο από μία απλή σύσπαση των μυών του αυχένα (μυϊκός σπασμός). Πρόκειται για μία απλή αυχεναλγία, που μερικές φορές μπορεί να σας ταλαιπωρεί συχνά και να έχει τις αιτίες του σε πολύ απλούστερα πράγματα, όπως λ.χ. μία ψύξη, μία απότομη κίνηση ή να προκληθεί από την πολλή δουλειά στον Η/Υ. Ως αυχενικό σύνδρομο έχει επικρατήσει να περιγράφεται μια πιο βαριά κατάσταση, που συχνά συνοδεύεται από πονοκεφάλους, τάσεις για εμετό, μούδιασμα στα μπράτσα και έχει πιο χρόνια μορφή.

Τι πρέπει να κάνετε:

Αν ο πόνος είναι μικρής έντασης, μπορείτε να πάρετε κάποιο αναλγητικό ή αντιφλεγμονώδες για να ανακουφιστείτε.
*Φροντίστε να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας σταθερή, φορώντας ένα κασκόλ.

Αποφεύγετε τις απότομες κινήσεις και τα ρεύματα του αέρα.
*Φροντίστε να κάθεστε σωστά στο γραφείο σας. Η λάθος στάση του σώματος μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

ΜΗΝ ΑΜΕΛΗΣΕΤΕ: Αν τα συμπτώματα επιμένουν, είναι ιδιαίτερα έντονα ή προκλήθηκαν μετά από ένα ατύχημα, πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας, για να κάνει τη σωστή διάγνωση.

5.Κάθε απόγευμα έχω δέκατα, είναι σίγουρα κάτι σοβαρό!

Μήπως έτυχε να μετρήσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας το απόγευμα και διαπιστώσατε ότι έχετε δέκατα; Αυτό είναι συνήθως απόλυτα φυσιολογικό, ιδιαίτερα αν δεν έχετε κάποιο άλλο σύμπτωμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τις απογευματινές ώρες η θερμοκρασία μας είναι λίγο πιο υψηλή από ό,τι τις υπόλοιπες ώρες της μέρας. Αν μάλιστα η θερμοκρασία σας κυμαίνεται πάντα μεταξύ 37 και 37,3, τότε αυτή είναι η φυσιολογική σας θερμοκρασία και δεν υπάρχει λόγος να ταράζεστε. Τα δέκατα είναι επίσης φυσιολογικά μετά από ένα πολύ πλούσιο γεύμα, καθώς ο οργανισμός κάνει καύσεις, μετά από ένα ζεστό μπάνιο και μερικές μέρες μετά την ωορρηξία.

Τι να κάνετε:

Αν τυχαία διαπιστώσατε ότι έχετε δέκατα πυρετού κάποιο απόγευμα, μετρήστε τη θερμοκρασία σας διαφορετικές ώρες μέσα στην ημέρα και όχι μόνο το απόγευμα.

Πριν βάλετε το θερμόμετρο, σκουπίστε τις μασχάλες σας, ώστε να είναι στεγνές. Αν είστε ιδρωμένοι, ίσως να δείξει μεγαλύτερη θερμοκρασία.

Πριν μετρήσετε την θερμοκρασία σας, αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα. Αν κάνατε κάποια έντονη προσπάθεια, ηρεμήστε και μετά βάλτε θερμόμετρο.

Μη λαμβάνετε αντιπυρετικά για τα δέκατα.

ΜΗΝ ΑΜΕΛΗΣΕΤΕ: Αν έχετε δέκατα πυρετού πάνω από 10 μέρες ή συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, όπως ανορεξία, αδυναμία, απώλεια βάρους κλπ., συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας υποδείξει τις κατάλληλες εξετάσεις.

6.Βρήκα υψηλή την πίεσή μου, έχω υπέρταση!

Αν μετρήσετε μια φορά την πίεσή σας και τη βρείτε υψηλή, αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε οπωσδήποτε υπέρταση. Η πίεση μπορεί πολλές φορές να είναι υψηλή από διάφορες παροδικές αιτίες, όπως λ.χ. ο θυμός, μία έντονη συγκινησιακή κατάσταση ή επειδή κάνατε γυμναστική. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν παροδικά την πίεση, δεν μπορούν όμως να προκαλέσουν υπέρταση σε κάποιον που δεν έχει.

Τι να κάνετε:

Αν μετρήσετε τυχαία την πίεση σας και τη βρείτε υψηλή (πάνω από 16), μην ταραχθείτε. Μετρήστε την πίεση σας διαφορετικές ώρες μέσα στη μέρα. Συχνά, σύμφωνα με τους ειδικούς, η πίεση τις πρωινές ώρες είναι λίγο πιο τσιμπημένη.

ΜΗΝ ΑΜΕΛΗΣΕΤΕ: Αν διαπιστώσετε ότι η πίεση σας είναι μονίμως υψηλή, χωρίς προηγουμένως να έχετε κάνει γυμναστική, να έχετε θυμώσει ή συγκινηθεί κλπ., θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας, γιατί τότε μπορεί να έχετε υπέρταση.

7.Ζαλίζομαι, μήπως έχω όγκο στον εγκέφαλο;

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, δεν είναι λίγα τα άτομα εκείνα που τους επισκέπτονται επειδή υποφέρουν από συχνές ζαλάδες και φοβούνται πως έχουν όγκο στον εγκέφαλο. Η αλήθεια είναι πως τις περισσότερες φορές οι λόγοι που μπορεί να μας κάνουν να ζαλιζόμαστε είναι πιο απλοί και θεραπεύσιμοι. Η ορθοστατική υπόταση είναι ένας από αυτούς, ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες. Ακόμη και οι παθήσεις του λαβυρίνθου ή μια ελαφριά αναιμία είναι συχνά αιτία για κάποια ζαλάδα. Τέλος, αν έχετε καπνίσει πάρα πολλά τσιγάρα το βράδυ, πρέπει να γνωρίζετε ότι και η πρόσληψη αυξημένων ποσοτήτων νικοτίνης σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ζάλη.

Τι να κάνετε:

Μετρήστε την πίεση σας, ιδιαίτερα αν ζαλίζεστε όταν σηκώνεστε ή κάνετε μια απότομη κίνηση, καθώς μπορεί να έχετε υπόταση.

Αν κάνετε δίαιτα ή δεν τρέφεστε σωστά, καλό είναι να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα, καθώς μπορεί να φταίει η έλλειψη σιδήρου.

Αν έχετε βουητό ή ενοχλήσεις στα αυτιά, καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ωτορινολαρυγγολόγο, για να διαπιστώσει αν έχετε κάποιο πρόβλημα στο λαβύρινθο.

ΜΗΝ ΑΜΕΛΗΣΕΤΕ: Αν υποφέρετε από ζαλάδες που επιμένουν ή συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, όπως λ.χ. απώλεια όρασης, βουητό στα αυτιά ή εκδηλώθηκαν μετά από χτύπημα στο κεφάλι, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να σας συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις.

Γιατί σκεφτόμαστε πάντα το κακό;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αρνητικές σκέψεις συχνά καλλιεργούνται από το περιβάλλον όπου μεγαλώσαμε. Αν λ.χ. οι γονείς σας ήταν υπερβολικά προστατευτικοί και έδειχναν να ανησυχούν για σας ακόμη και με το παραμικρό (π.χ. για ένα αθώο συνάχι), τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε και εσείς καλλιεργήσει παρόμοιο τρόπο σκέψης. Στον αρνητικό τρόπο σκέψης μπορεί να οδηγήσει ακόμη και η κακή πληροφόρηση σε συνδυασμό με την τάση που έχουμε πολλοί να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα χωρίς να έχουμε όλα τα δεδομένα, αλλά και χωρίς να είμαστε ειδικοί σε θέματα υγείας. Οι αρνητικές σκέψεις καλλιεργούνται επίσης και από τις ειδήσεις που ακούμε σήμερα σχετικά με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Διαβάζουμε και ακούμε συνέχεια για τις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής και αυτό μας προκαλεί ανησυχία για την υγεία μας. Πιο επιρρεπείς στις αρνητικές σκέψεις πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι τα αγχώδη και ανασφαλή άτομα.

Η θετική σκέψη: Αν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που κάνουν αρνητικές σκέψεις με το παραμικρό, την επόμενη φορά που θα συλλάβετε τον εαυτό σας να σκέφτεται αρνητικά, σταματήσετε και σκεφθείτε: Πόσο καλά ενημερωμένος είμαι για αυτό που πραγματικά έχω; Τι πιθανότητες υπάρχουν να είναι κάτι κακό; Ποια μπορεί να είναι η θετική έκβαση της περιπέτειας της υγείας μου;

1

7

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top