Πώς θα κάνετε βουτιές χωρίς να κινδυνεύετε

vouties.png

Γνωρίζετε ότι από μία βουτιά, έστω και σε μικρό βάθος, μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στα αυτιά; Ξέρετε ότι, όταν βουτάτε από ψηλά, αν δεν πέσετε με το σωστό τρόπο, μπορεί να προκαλέσετε κακώσεις των μυών ή προβλήματα στη μέση σας; Καιρός να μάθετε πώς να απολαύσετε με ασφάλεια τις βουτιές, τις χαρές του βυθού και του καλοκαιριού!

ΟΙ ΒΟΥΤΙΕΣ είναι μία μορφή άσκησης, αφού εξασκούν το μυϊκό μας σύστημα, μας βοηθούν να κάψουμε θερμίδες, να διατηρήσουμε τη φόρμα μας και παράλληλα μας προσφέρουν τη δυνατότητα να απολαύσουμε τις ομορφιές της θάλασσας, ιδιαίτερα αν φοράμε μάσκα ή γυαλιά θαλάσσης. Η δραστηριότητα αυτή είναι για πολλούς ένα ευχάριστο παιχνίδι, και ως παιχνίδι έχει τις τεχνικές και τους κανόνες του, που πρέπει να ακολουθούμε πιστά, ώστε να αποφεύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Ακόμα, υπάρχουν κάποια προβλήματα υγείας που μπορεί να επιδεινωθούν από τις βουτιές. Ας δούμε λοιπόν όλα όσα πρέπει να αποφεύγουμε, για τη δική μας ασφάλεια.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Από μία άτσαλη βουτιά από ψηλά στη θάλασσα ή την πισίνα, είναι πιθανόν να προκαλέσετε κακώσεις των αυχενικών μυών, θλάσεις μαλακών μορίων ή προβλήματα στη μέση. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση της επιφάνειας του νερού από το βατήρα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πίεση που ασκείται στο σώμα σας από το υγρό στοιχείο, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να χτυπήσετε. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, πρέπει το σώμα σας να προσκρούσει στη θάλασσα με μία υδροδυναμική στάση, ώστε να μειωθεί η αντίσταση του νερού. Δεν πρέπει δηλαδή να πέσετε με κάποια “πλατιά” επιφάνεια του σώματος (πχ., την πλάτη ή το στήθος), αλλά η πτώση πρέπει να είναι κάθετη, με το κεφάλι ή τα πόδια. Ακόμη, για να αποφύγετε τα ατυχήματα, πρέπει -πριν επιχειρήσετε τη βουτιά- να έχετε υπολογίσει σωστά το βάθος της θάλασσας, καθώς τα νερά μπορεί να είναι ρηχά και να χτυπήσετε. Επίσης, ποτέ δεν πρέπει να κάνετε βουτιές σε νερά άγνωστα, γιατί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μπορεί να βρίσκεται κάποιος βράχος και να τραυματιστείτε σοβαρά – ιδιαίτερα αν πέσετε με το κεφάλι.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΒΟΥΤΙΕΣ

Υπάρχουν κάποιες τεχνικές που χρησιμοποιούν ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται με ελεύθερες καταδύσεις, για να αποφεύγουν τα προβλήματα από την πίεση του νερού και να κρατούν την αναπνοή τους περισσότερο. Αν επιθυμείτε να κάνετε μία βουτιά στη θάλασσα για να θαυμάσετε το βυθό, καλό είναι να τις γνωρίζετε.
1 ΕΞΙΣΩΣΗ: Καθώς η πίεση κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας αυξάνεται, μπορεί να προκληθούν κάποια ακουστικά προβλήματα και ενοχλήσεις στα αυτιά. Ο υμένας που λέγεται τύμπανο έχει κάποια όρια ελαστικότητας* όταν αυτά ξεπεραστούν, μπορεί να προκληθεί και ρήξη του τυμπάνου, λόγω της πίεσης. Για να αποφύγετε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις, αρκεί μία απλή κίνηση, που σίγουρα την έχετε ξανακάνει: κλείνετε τη μύτη σας και εξωθείτε τον αέρα προς τα αυτιά. Αυτή η διαδικασία λέγεται εξίσωση των πιέσεων. Αν τα αυτιά σας είναι βουλωμένα, δεν μπορεί να γίνει εξίσωση* οπότε είναι καλύτερο να αποφεύγετε τις βουτιές και την παραμονή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ακόμα και για μία βουτιά στα ρηχά πρέπει να ακολουθήσετε αυτή τη διαδικασία, για να μην έχετε προβλήματα.
2 ΥΠΕΡΑΕΡΙΣΜΟΣ: Πρόκειται για γρήγορες και βαθιές αναπνοές που γίνονται αμέσως πριν από τη βουτιά. Επανειλημμένες εισπνοές-εκπνοές είναι μία τεχνική που θα σας βοηθήσει να κρατήσετε περισσότερη ώρα την αναπνοή σας κάτω από το νερό. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται με μέτρο, και όχι πάνω από 3 με 4 φόρες, γιατί μπορεί να ζαλιστείτε. Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα προσφιλής σε όσους ασχολούνται με ψαροντούφεκο. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να μείνουν περισσότερο χρόνο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και να εξασκήσουν το αγαπημένο τους χόμπι.

ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Καλό είναι να αποφεύγουν τις βουτιές όσοι έχουν:
1 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: Όπως, π.χ., άσθμα,διότι τα άτομα αυτά έχουν μικρότερη αναπνευστική χωρητικότητα (δηλαδή, οι πνεύμονες τους μπορούν να δεχτούν μικρότερη ποσότητα αέρα). Όταν κρατάμε την αναπνοή μας, για να παραμείνουμε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι επόμενο το αναπνευστικό μας σύστημα να υφίσταται μεγαλύτερη δοκιμασία αν πάσχουμε από άσθμα. Επίσης, στα άτομα αυτά η καρδιακή τους λειτουργία επιβαρύνεται πιο εύκολα.
2 ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το λαβύρινθο, φλεγμονές στα αυτιά ή το ρινικό σύστημα, στένωση του ακουστικού πόρου, χρόνια ή οξεία ωτίτιδα πρέπει να αποφεύγουν τις βουτιές, καθώς η διαφορά πίεσης μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση.
3 ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: Όσοι πάσχουν από στηθάγχη, στένωση αορτής, αρρυθμίες ή έχουν βηματοδότη ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων που θα πρέπει να απέχουν από τέτοιες δραστηριότητες. Και αυτό γιατί οι διαφορές πίεσης και θερμοκρασίας, καθώς και η μυϊκή προσπάθεια που καταβάλλεται μπορεί να θέσουν σε δοκιμασία την καρδιακή λειτουργία. Ακόμα, η απότομη διαφορά θερμοκρασίας -ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με προβλήματα καρδιάς- μπορεί να προκαλέσει και ανακοπή! Αυτό μπορεί να συμβεί αν κάποιος κάτσει για πολλή ώρα στον ήλιο και κάνει βουτιά σε κρύα θάλασσα.
4 ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ: Επιδείνωση της κατάστασής τους μπορεί επίσης να παρουσιαστεί σε όσους έχουν οφθαλμολογικά προβλήματα, όπως γλαύκωμα ή καταρράκτη, οξεία βρογχίτιδα και διαφραγματοκήλη. Ακόμη, τις βουτιές θα πρέπει να αποφεύγουν όσοι πάσχουν από νόσο του “Μενιέρ” (νόσος που προκαλεί ιλίγγους).

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΑΣ

* Ποτέ μη βουτάτε στο νερό με γεμάτο στομάχι. Περιμένετε να περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες από το γεύμα, πριν κολυμπήσετε ή αρχίσετε τις βουτιές.
* Μη βουτάτε απότομα σε κρύα θάλασσα, ιδίως αν έχετε κάτσει πολλή ώρα στον ήλιο.
* Αποφύγετε τις βουτιές και το μπάνιο αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ.
* Αποφύγετε τις εξαντλητικές βουτιές αν δεν αισθάνεστε καλά ή ζαλίζεστε.
* Μην πηγαίνετε μόνος σας σε απόμερα ή άγνωστα νερά – αν χρειαστείτε βοήθεια, δεν θα σας την προσφέρει κανείς.
* Πριν κάνετε μία βουτιά, εξετάστε τι βρίσκετε κάτω από τη θάλασσα, καθώς και το βάθος της. Αν κάνετε νυχτερινό μπάνιο, αποφύγετε τις βουτιές σε άγνωστα νερά.
* Μην καταδύεστε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας αν τα αυτιά σας είναι βουλωμένα (π.χ., από κάποιο κρυολόγημα). Η διαφορά πίεσης μπορεί να σας προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα.

Του ΜΑΝΟΥ ΣΙΓΑΝΟΥ

Πηγή: Vita

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top