Οι 10 λίμνες με τα πιο κρυστάλλινα νερά στον κόσμο

Blausse.jpg

Παρακάτω ακολουθούν λίμνες με κρυστάλλινα νερά που μοιάζουν σαν ψεύτικα τοπία σε πίνακα ζωγραφικής

Συνήθως όταν σκεφτόμαστε κρυστάλλινα ή έντονα χρωματισμένα νερά, το μυαλό μας ταξιδεύει στην Καραϊβική ή τον Νότιο Ειρηνικό και όχι σε λίμνες.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι ωκεανοί που μπορούν να μας εντυπωσιάσουν με τα νερά τους. Παρακάτω ακολουθούν λίμνες με κρυστάλλινα νερά που μοιάζουν σαν ψεύτικα τοπία σε πίνακα. Κι όμως, χάρη στα μικρά θαύματα της φύσης, είναι εντελώς αληθινές.

Οι 10 λίμνες

  1. Λίμνη Moraine, Καναδάς

  2. Λίμνη των πέντε λουλουδιών, Κίνα

  3. Λίμνη Βαϊκάλη, Ρωσία

  4. Η Γαλάζια λίμνη, Νέα Ζηλανδία

  5. Λίμνη Blausee, Ελβετία

  6. Λίμνη Mashu, Ιαπωνία

  7. Λίμνη Bacalar, Μεξικό

  8. Λίμνη Τάχο, Καλιφόρνια/Νεβάδα

  9. Λίμνη Pehoé, Χιλή

  10. Λίμνη McKenzie, Αυστραλία

1. Λίμνη Moraine, Καναδάς

Ο Καναδάς φημίζεται για τις υπέροχες λίμνες του. Η πιο ιδιαίτερη είναι η λίμνη Moraine. Μια υδάτινη λίμνη με παγετώνες και νερά σε διαφανή μπλε αποχρώσεις που βρίσκεται στην Κοιλάδα των Δέκα Κορυφών. Το χρώμα της διαφέρει ανάλογα με το σημείο από το οποίο τη βλέπει κανείς , κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το καλοκαίρι παίρνει την πιο φωτεινή της απόχρωση. Η λίμνη είναι τόσο εντυπωσιακή που «έντυσε» ακόμη και το καναδικό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων κατά τη δεκαετία του 1970.

2. Λίμνη των πέντε λουλουδιών, Κίνα

Η λίμνη βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Jiuzhaigou στη νοτιοδυτική Κίνα και μερικές φορές λειτουργεί σαν καθρέφτης, αφού το γύρω τοπίο αντικατοπτρίζεται υπέροχα, ιδιαίτερα το φθινόπωρο. Ο θρύλος λέει πως μια θεά πέταξε τον καθρέφτη της, ο οποίος διαλύθηκε σε πολλά κομμάτια, τα οποία σχημάτισαν τις λίμνες του πάρκου, συμπεριλαμβανομένης της λίμνης των πέντε λουλουδιών. Για τους ντόπιους, η λίμνη θεωρείται σχεδόν ιερή, ενώ ένας άλλος μύθος λέει ότι όποιο σημείο βραχεί από το νερό της, εκεί θα αναπτυχθούν άφθονα λουλούδια.

3. Λίμνη Βαϊκάλη, Ρωσία

Αυτή η λίμνη της Σιβηρίας είναι η παλαιότερη, μεγαλύτερη και βαθύτερη λίμνη γλυκού νερού στον κόσμο. Κατέχει το 20% του γλυκού νερού της γης, το οποίο φτάνει στη λίμνη από τα βουνά της Σιβηρίας. Εκτός από το τεράστιο μέγεθός της, η Βαϊκάλη είναι επίσης μια από τις πιο κρυστάλλινες, με νερά ορατά έως και τα 130 πόδια.

4. Η Γαλάζια λίμνη, Νέα Ζηλανδία

Βρίσκεται στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας και είναι η πιο διαυγής λίμνη στον κόσμο. Το 2011, επιστήμονες πραγματοποίησαν μια μελέτη και διαπίστωσαν ότι η διαύγεια της συγκεκριμένης λίμνης ξεπερνιέται μόνο από πολύ καθαρό θαλασσινό νερό. Η λίμνη βρίσκεται στα Εθνικά Πάρκα Nelson Lakes.

5. Λίμνη Blausee, Ελβετία

Μικρή αλλά εντυπωσιακή, η λίμνη Blausee τροφοδοτείται από υπόγειες πηγές, είναι εντελώς διαφανής κι έχει ένα υπέροχο μπλε-πράσινο χρώμα. Οι βυθισμένοι κορμοί και οι ογκόλιθοι των δέντρων είναι ορατοί μέχρι τα 40 πόδια κάτω από τη λίμνη. Σύμφωνα με τον μύθο, μια πληγωμένη κοπέλα με γαλανά μάτια πνίγηκε στη λίμνη και τα δάκρυά της έδωσαν στη λίμνη το χρώμα της.

6. Λίμνη Mashu, Ιαπωνία

Η λίμνη αυτή σχηματίστηκε από ηφαιστειακή έκρηξη πριν από χιλιάδες χρόνια, ενώ είναι μέρος του εθνικού πάρκου Akan-Mashu. Ονομάζεται “λίμνη των θεών”, συχνά καλύπτεται από ομίχλη, αφού ο θρύλος λέει πως το να βλέπεις την επιφάνεια του νερού φέρνει κακή τύχη λόγω του πνεύματος που ζει στα βάθη του. Όταν όμως φαίνεται καθαρά, τα νερά της είναι πεντακάθαρα, με ορατότητα κοντά στα 100 πόδια κάτω από την επιφάνεια του νερού.

7. Λίμνη Bacalar, Μεξικό

Το Μεξικό βρέχεται από τα υπέροχα νερά της Καραϊβικής στην ανατολική ακτή του με τη λίμνη Bacalar να μοιάζει σαν να είναι μέρος της. Ωστόσο, η λίμνη Bacalar είναι στην πραγματικότητα λιμνοθάλασσα γλυκού νερού. Βρίσκεται στη χερσόνησο Γιουκατάν κοντά στα σύνορα του Μπελίζ, είναι στενή και μεγάλη σε απόσταση 26 μιλίων. Τροφοδοτείται από μια σειρά από υπόγεια ποτάμια, ενώ ο πυθμένας της λευκής άμμου κάνει το νερό να μοιάζει σαν να αλλάζει χρώμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, δίνοντας της το προσωνύμιο «λίμνη επτά χρωμάτων».

8. Λίμνη Τάχο, Καλιφόρνια/Νεβάδα

Ανάμεσα σε δύο πολιτείες, η λίμνη Tahoe είναι η δεύτερη βαθύτερη λίμνη στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τη λίμνη Crater, και η τοποθεσία της στα βουνά της Σιέρα Νεβάδα είναι η αιτία πίσω από τα καθαρά, κρυστάλλινα νερά που συνήθως έχουν το χρώμα μπλε του κοβαλτίου.

9. Λίμνη Pehoé, Χιλή

Βρίσκεται στην απομακρυσμένη Παταγονία της νότιας Χιλής, με τα παγετώδη νερά και τις λαμπερές αποχρώσεις να φαίνεται σαν να αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς μετατοπίζεται το φως. Έτσι, εκτός από τις αποχρώσεις του τιρκουάζ και του μπλε, η λίμνη παίρνει τα χρώματα της λεβάντας, ενώ μπορεί να γίνει ακόμα και πορτοκαλί.

10. Λίμνη McKenzie, Αυστραλία

Βρίσκεται στο νησί Fraser στο Queensland και θυμίζει τις κοντινές ακτές του ωκεανού. Περιτριγυρισμένη από παραλίες λευκής άμμου, η λίμνη οφείλει την αγνότητα της στη γεωγραφία της, αφού το νησί Fraser’s είναι το μεγαλύτερο «νησί με άμμο» στον κόσμο και αμμόλοφους γεμάτους εξ ολοκλήρου με νερό της βροχής, το ίδιο νερό που βρέχει και τη λίμνη McKenzie. Η καθαρότητα της λίμνης υποδηλώνει πως κανένα ψάρι δεν μπορεί να ζήσει εκεί, επομένως τα νερά της διατηρούν το λαμπερό μπλε χρώμα τους συνεχώς.

Διαβάστε ακόμα:

Ηφαίστεια: Τα 10 εντυπωσιακότερα στον κόσμο

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top