Κοινωνιοπαθείς vs Ναρκισσιστές: 3 τρόποι να καταλάβετε τη διαφορά

julian-schultz-VspjibqXEwo-unsplash.jpg

Οι κοινωνιοπαθείς και οι ναρκισσιστές έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, επομένως είναι δύσκολο να τους διαχωρίσετε. Πάμε να δούμε τους τρόπους να τους ξεχωρίσετε.

Κοινωνιοπαθείς vs Ναρκισσιστές

Χάνιμπαλ Λέκτερ. Τομ Ρίπλεϊ, Τζόφρι Μπαράθιον. Τζοκερ. Όλοι αυτοί οι κινηματογραφικοί χαρακτήρες λένε ψέματα, χειραγωγούν, κλέβουν, δολοφονούν. Είναι ξεκάθαρα κοινωνιοπαθείς, άνθρωποι που χειραγωγούν και εκμεταλλεύονται ή βλάπτουν άλλους ανθρώπους, χωρίς τύψεις. Ή μήπως είναι ναρκισσιστές; Προσωπικότητες που θεωρούν ότι είναι οι πιο έξυπνοι ή ωραίοι;

Οι κοινωνιοπαθείς προβάλλουν πολύ συχνά κοινά χαρακτηριστικά με τους ναρκισσιστές, και οι ναρκισσιστές μπορεί να εμφανίσουν παρόμοιες συμπεριφορές με τους κοινωνιοπαθείς.

Εκτός από τα κοινά τους χαρακτηριστικά, υπάρχουν κι άλλες παράλληλες οδοί που τους ενώνουν:

Ομοιότητες μεταξύ κοινωνιοπαθών και ναρκισσιστών

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι εκφράζουν ναρκισσιστικές ή κοινωνιοπαθείς τάσεις ή διαγιγνώσκονται με διαταραχή προσωπικότητας, διαταραχή ναρκισσιστικής προσωπικότητας και αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας.

Μία ναρκισσιστική προσωπικότητα χαρακτηρίζεται από μεγαλομανία, επιδειξιομανία, αυτοθαυμασμό, έλλειψη συμπόνοιας, ενώ ταυτόχρονα ένας αντικοινωνικός χαρακτήρας, είναι αυτός που παρουσιάζει τάσεις χειραγώγησης ή εκμετάλλευσης άλλων ατόμων, δίχως ίχνος μετάνοιας.

Παρόλο που έχουν τα κοινά τους, οι δύο συμπεριφορές έχουν κάποιες σημαντικές διαφορές που θα σας βοηθήσουν να τις ξεχωρίσετε. Πάμε να τις δούμε:

Κίνητρο

Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ ενός ναρκισσιστή κι ενός κοινωνιοπαθή, είναι η αιτία που τον οδηγεί σε αυτή τη συμπεριφορά. Οι ενέργειες ενός ναρκισσιστή, συνήθως προέρχονται από τη μεγαλομανία και την εγωκεντρικότητά του. Οι κοινωνιοπαθείς, από την άλλη πλευρά, δεν οδηγούνται σε αυτές τις συμπεριφορές λόγω της αποδοχής που μπορεί να ψάχνουν, αλλά μέσω της εκμετάλλευσης και της βίας ενάντια σε άλλους, χωρίς να εμφανίζουν ενοχές.

Είναι πολύ απλή και διακριτή η συγκεκριμένη διαφορά στο κίνητρο. Οι ναρκισσιστές αποζητούν την αποδοχή και την ανωτερότητα, ενώ οι κοινωνιοπαθείς δεν την χρειάζονται αυτή την αποδοχή. Προτιμούν να διαπράττουν τις βίαιες ή χειριστικές πράξεις τους χωρίς να το μαθαίνει κανείς.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα αναπτύξετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη

Παρορμητικότητα

Μια επίσης μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο προσωπικοτήτων, είναι η παρορμητικότητα, η τάση δηλαδή να θέλουν να δράσουν κατόπιν παρόρμησης και όχι μετά από σκέψη. Ο ναρκισσισμός δεν συνδέεται απαραίτητα με τον παρορμητισμό, σε αντίθεση με την αντικοινωνική συμπεριφορά, που έχει άμεση σχέση. Ο παρορμητισμός, στην πραγματικότητα είναι ο λόγος που πολλοί κοινωνιοπαθείς καταλήγουν να γίνονται εγκληματίες. Δεν μπορούν να αντισταθούν στην παρόρμησή τους, και δρουν χωρίς σκέψη ή πλάνο, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες να τους πιάσουν.

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι ναρκισσιστές δεν κάνουν εγκλήματα, αλλά τα διαπράττουν με διαφορετικό τρόπο και όχι παρορμητικά.

Φόβος

Οι κοινωνιοπαθείς και οι ψυχοπαθείς δεν νιώθουν τα ίδια συναισθήματα που νιώθουν και οι υπόλοιποι άνθρωποι. Τα τμήματα του εγκεφάλου τους που οφείλονται για το αίσθημα του φόβου, δεν λειτουργούν πάντα στους κοινωνιοπαθείς, με αποτέλεσμα να μην φοβούνται. Πρόσφατες έρευνες μάλιστα, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Neuroscience, δείχνει ότι οι ψυχοπαθείς έχουν μειωμένη αίσθηση τύψης και ενοχής.

Γι’ αυτό το λόγο, οι ψυχοπαθείς δρουν παρορμητικά και δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους, ενώ οι ναρκισσιστές δεν επαναλαμβάνουν πράξεις που δεν τους συμφέρουν.

Ίσα ίσα, που οι ναρκισσιστές θα κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να μειώσουν κάποιο άλλο άτομο και να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους. Μπορεί επίσης να φοβούνται και τον κόσμο γύρω τους. Οι ευάλωτοι ναρκισσιστές φοβούνται εύκολα, δεν εμπιστεύονται εύκολα και είναι καχύποπτοι.

Photo by Julian Schultz on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top