Οι 8 μέρες που άλλαξαν την ιστορία των ΗΠΑ

us-history-i_100743_large.jpg

Δείτε παρακάτω, με χρονολογική σειρά, οχτώ ημέρες που συγκλόνισαν την Αμερική…

24 Αυγούστου 1814: Η Ουάσιγκτον καίγεται από τους Άγγλους

Βρισκόμαστε στο 1814, το τρίτο έτος του Αγγλοαμερικανικού Πολέμου του 1812. Η ​​Αγγλία έχει εστιάσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην ανάκτηση περιοχών των ασθενώς αμυνόμενων Ηνωμένων Πολιτειών. Στις 24 Αυγούστου 1814 οι βρετανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην Ουάσιγκτον, πυρπολώντας πολλά κυβερνητικά κτίρια συμπεριλαμβανομένου του Λευκού Οίκου. Ο Πρόεδρος Μάντισον και το μεγαλύτερο μέρος της διοίκησης εγκατέλειψαν την πόλη και πέρασαν τη νύχτα στο Μπρούκβιλ του Μέριλαντ, γνωστό σήμερα ως «Η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών για μια μέρα». Την επόμενη μέρα οι έντονες βροχοπτώσεις έσβησαν τις φωτιές. Το κάψιμο της Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα τρομακτικό και ατιμωτικό για τους Αμερικανούς, υποχρέωσε το στρατό των ΗΠΑ να οργανώσει καλύτερα την άμυνά του.

14 Απριλίου 1865: Δολοφονείται ο Αβραάμ Λίνκολν

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας του, ο Πρόεδρος Λίνκολν δολοφονήθηκε από τον Τζον Γουίλκς Μπουθ, συμπαθούντα των Συνομοσπονδιακών. Η δολοφονία του έμοιαζε με χαριστική βολή στην ειρηνική αποκατάσταση των σχέσεων του έθνους μετά τον Εμφύλιο, μιας και οι περισσότεροι Αμερικανοί έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν εγγυητή ειρήνης και σταθερότητας για τη χώρα. Όταν στη συνέχεια οι Βόρειοι κατηγόρησαν τους Νότιους όλοι φοβήθηκαν ότι ο Εμφύλιος Πόλεμος δεν είχε τελειώσει.

29 Οκτωβρίου 1929 (Μαύρη Τρίτη): Καταρρέει το Χρηματιστήριο

Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1918) οι Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν μια πρωτόγνωρη περίοδο οικονομικής ευημερίας.  Τα αστικά κέντρα αναπτύσσονταν κι ευημερούσαν από την ταχεία βιομηχανική ανάπτυξη ενώ οι αγρότες του έθνους βρέθηκαν σε οικονομική απόγνωση λόγω της υπερπαραγωγής καλλιεργειών. Παράλληλα η απουσία ελέγχου στο χρηματιστήριο σε συνδυασμό με τον υπερβολικό πλούτο και τις δαπάνες της μεταπολεμικής αισιοδοξίας, οδήγησαν πολλές τράπεζες και ιδιώτες σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις.

Το  πρωί της «Μαύρης Τρίτης» οι τιμές των μετοχών, ψευδώς διογκωμένες από κερδοσκοπικές επενδύσεις, έπεσαν κατακόρυφα. Ο πανικός εξαπλώθηκε από τη Wall Street στην Main Street και σχεδόν κάθε Αμερικανός που είχε μετοχές προσπαθούσε απεγνωσμένα να τις πουλήσει. Καθώς συνεχιζόταν η ελεύθερη πτώση, εκατομμύρια Αμερικανοί που θεωρούσαν τους εαυτούς τους «ευκατάστατους» πριν από τη Μαύρη Τρίτη βρέθηκαν να στέκονται σε ατελείωτες ουρές για ένα κομμάτι ψωμί. Έτσι ξεκίνησε η Μεγάλη Ύφεση, μια 12ετής περίοδος φτώχειας και οικονομικής αναταραχής που τερματίστηκε με το New Deal του Προέδρου Roosevelt και τη βιομηχανική άνοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

7 Δεκεμβρίου 1941: Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ

Τον Δεκέμβριο του 1941 οι Αμερικανοί δεν υποψιάζονταν καν ότι η χώρα τους θα μπορούσε να εμπλακεί στον πόλεμο που είχε εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και την Ασία. Νωρίς το πρωί εκείνης της ημέρας οι ιαπωνικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική βομβαρδιστική επίθεση στον στόλο του Ναυτικού των ΗΠΑ στον Ειρηνικό με έδρα το Περλ Χάρμπορ της Χαβάης. Μέχρι το τέλος της ημέρας 2.345 στρατιωτικοί των ΗΠΑ και 57 άμαχοι είχαν σκοτωθεί ενώ άλλοι 1.247 στρατιωτικοί και 35 πολίτες τραυματίστηκαν. Επιπλέον, ο στόλος των ΗΠΑ στον Ειρηνικό μετρούσε σοβαρές απώλειες, αφήνοντας εκτεθειμένη στις Ιαπωνικές δυνάμεις τη δυτική ακτή της χώρας. Η εμπλοκή της Αμερικής στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν πλέον γεγονός.

22 Οκτωβρίου 1962: Κρίση των πυραύλων της Κούβας

Το βράδυ της 22ας Οκτωβρίου 1962 ο Πρόεδρος Κένεντι επιβεβαίωσε τις υποψίες ότι η Σοβιετική Ένωση τοποθετούσε πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα μόλις 90 μίλια από την ακτή της Φλόριντα. Γνωρίζοντας ότι οι πύραυλοι ήταν ικανοί να πλήξουν στόχους οπουδήποτε στις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, ο Κένεντι προειδοποίησε ότι η εκτόξευση πυραύλου από την Κούβα θα θεωρούνταν πράξη πολέμου. Τελικά η κρίση των πυραύλων της Κούβας έληξε ειρηνικά με την απομάκρυνσή τους ύστερα από διαπραγματεύσεις ωστόσο ο φόβος του πυρηνικού Αρμαγεδδώνα παραμένει.

22 Νοεμβρίου 1963: Δολοφονείται ο Τζον Φ. Κένεντι

Μόλις 13 μήνες μετά την επίλυση της Κρίσης των πυραύλων της Κούβας ο Πρόεδρος Κένεντι δολοφονήθηκε ενώ επέβαινε σε αυτοκινητοπομπή στο κέντρο του Ντάλας, στο Τέξας. Ο βάναυσος θάνατος του δημοφιλούς και χαρισματικού νεαρού προέδρου προκάλεσε σοκ στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Οι φόβοι ενισχύθηκαν από εσφαλμένες αναφορές ότι ο Αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον που επέβαινε δύο αυτοκίνητα πίσω από τον Κένεντι στην ίδια αυτοκινητοπομπή είχε επίσης πυροβοληθεί. Με τον Ψυχρό Πόλεμο να μαίνεται, πολλοί πίστεψαν ότι η δολοφονία του Κένεντι ήταν μέρος μιας ευρύτερης επίθεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτοί οι φόβοι εντάθηκαν όταν αποκαλύφθηκε  ότι ο κατηγορούμενος δολοφόνος Λι Χάρβεϊ  Όσβαλντ, πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ, είχε αρνηθεί την αμερικανική υπηκοότητα και προσπάθησε να αυτομολήσει στη Σοβιετική Ένωση το 1959.

4 Απριλίου 1968: Δολοφονείται  ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ο Δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ πυροβολήθηκε από έναν ελεύθερο σκοπευτή στο Μέμφις του Τενεσί, στις 4 Απριλίου 1968. Ο τελευταίος του λόγος, το προηγούμενο βράδυ, υπήρξε προφητικός: «Έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας. Αλλά πραγματικά δεν με πειράζει τώρα, γιατί έχω πάει στην κορυφή του βουνού… Και κοίταξα και είδα τη Γη της Επαγγελίας. Μπορεί να μην φτάσω εκεί μαζί σας. Αλλά θέλω να ξέρετε απόψε ότι εμείς, ως λαός, θα φτάσουμε στη γη της επαγγελίας».

Στις μέρες που ακολούθησαν τη δολοφονία του το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα μετατράπηκε από μη βίαιο σε αιματηρό. Πυροδοτήθηκαν ταραχές τις οποίες ακολούθησαν ξυλοδαρμοί, αδικαιολόγητες φυλακίσεις και δολοφονίες ανθρώπων. Η έκρηξη θλίψης και οργής που ακολούθησε το θάνατο του Κινγκ δυνάμωσε τον αγώνα κατά των διακρίσεων και επιτάχυνε την ψήφιση νομοθεσίας για τα πολιτικά δικαιώματα.

11 Σεπτεμβρίου 2001: Τρομοκρατικό χτύπημα στους Διδύμους Πύργους

Μέχρι τότε για τους περισσότερους Αμερικανούς η τρομοκρατία ήταν πρόβλημα της Μέσης Ανατολής. Ήταν βέβαιοι ότι δύο μεγάλοι ωκεανοί και ένας ισχυρός στρατός θα κρατούσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ασφαλείς από επίθεση ή εισβολή. Όμως το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, μέλη της ριζοσπαστικής ισλαμικής ομάδας Αλ Κάιντα κατέλαβαν τέσσερα εμπορικά αεροσκάφη και πραγματοποίησαν τρομοκρατικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε στόχους εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Δύο από τα αεροπλάνα κατέστρεψαν τους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, ένα τρίτο αεροσκάφος χτύπησε το Πεντάγωνο κοντά στην Ουάσιγκτον και το τέταρτο αεροσκάφος συνετρίβη σε χωράφι έξω από το Πίτσμπουργκ. Ο απολογισμός της ημέρας ήταν 3000 νεκροί, 6000 τραυματίες και υλικές ζημιές άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Για να προλάβει ανάλογες επιθέσεις η Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ απαγόρευσε όλες τις εμπορικές και ιδιωτικές αερομεταφορές μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια της χώρας, ενώ ο εναέριος χώρος ήταν κλειστός σε πολιτικά αεροσκάφη για αρκετές ημέρες. Οι επιθέσεις πυροδότησαν τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας με επίκεντρο τρομοκρατικές ομάδες και καθεστώτα στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Επίσης είχαν ως αποτέλεσμα την ψήφιση αμφιλεγόμενων νόμων καθώς και τη λήψη αυστηρών και συχνά παρεμβατικών μέτρων ασφαλείας.

Γνωρίστε την συναρπαστική ιστορία του αυτοκινήτου

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top