Οι 11 πιο «κακές» βασίλισσες που έμειναν στην ιστορία

5c587aa8eb3ce825ca244313-1068x801-1.jpg

Κάθε φορά που ακούμε τις λέξεις «οι χειρότερες βασίλισσες», η Γαλλίδα βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα είναι μάλλον η πρώτη που μας έρχεται στο μυαλό. Ωστόσο, η ιστορία είναι γεμάτη με πολλές άλλες βασίλισσες που ήταν εξίσου κακές ή ακόμα χειρότερες.

Λέγεται συχνά ότι οι εξαιρετικά κακομαθημένοι άνθρωποι καταφέρνουν με έναν τρόπο να γραφτούν στην ιστορία. Μερικές από τις παρακάτω βασίλισσες ήταν ισχυροί κυβερνήτες, αλλά μάλλον άκαρδες, ενώ άλλες αντιμετώπιζαν σοβαρές διαταραχές.

  1. Η Μαρία Ελεονώρα του Βρανδεμβούργου, που πίστευε ότι η κόρη της ήταν «τέρας»

Η Μαρία Ελεονώρα του Βρανδεμβούργου, βασίλισσα της Σουηδίας, δεν ενθουσιάστηκε μετά τη γέννηση της κόρης της, βασίλισσας Χριστίνας. Θέλοντας απεγνωσμένα έναν γιο, η  βασίλισσα ούρλιαξε όταν είδε την κόρη της, ενώ την έβρισκε άσχημη, επειδή ήταν μελαχρινή με μαύρα μάτια. Τη χαρακτήρισε «τέρας» και προσπάθησε να τη σκοτώσει αρκετές φορές, ενώ λέγεται πως την έβαλε να κοιμηθεί ακόμα και δίπλα στο νεκρό σώμα του πατέρα της.

  1. Γου Ζετιάν, η αυτοκράτειρα που σκότωσε τη μητέρα και τα εγγόνια της

Η αυτοκράτειρα Γου Ζετιάν ήταν η μόνη γυναίκα με τόσο μεγάλη δύναμη στην ιστορία της Κίνας. Λέγεται ότι πήρε τη θέση με τη βία και πραγματοποίησε αρκετές δολοφονίες κατά τη θητεία της, προσπαθώντας να προστατεύσει το καθεστώς της, ενώ φήμες λένε ότι σκότωσε τη μητέρα της και τα εγγόνια της επειδή τάχθηκαν εναντίον της.

  1. Η βασίλισσα της Ισπανίας Ισαβέλλα που επέβαλε τον καθολικισμό στους ανθρώπους του βασιλείου της

Η βασίλισσα Ισαβέλλα κυβέρνησε την Ισπανία με τον βασιλιά Φερδινάνδο Β’ από το 1451 έως το 1504. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, επιθυμούσε να απαλλαγεί από τους Ισπανούς μουσουλμάνους και τους Εβραίους από το βασίλειό της. Έτσι, το 1492, διέταξε όλοι οι Εβραίοι να στραφούν στον καθολικισμό ή να διωχθούν. Συγκεκριμένα, οι Εβραίοι οδηγήθηκαν στο ισπανικό δικαστήριο είτε για να ορκιστούν την πίστη τους στον καθολικισμό είτε για να φύγουν από την χώρα.

  1. Η Μαρία Α’ της Πορτογαλίας με τις σοβαρές διαταραχές

Η πρώτη βασίλισσα της Πορτογαλίας, Μαρία Α’, ήταν γνωστή ως «η τρελή βασίλισσα». Άρχισε να χάνει τα λογικά της το 1786 μετά το θάνατο του συζύγου της. Έκτοτε, η βασίλισσα παρουσίασε σημάδια βίας. Το 1792 διαγνώστηκε επισήμως ψυχικά ασταθής, αφού έχασε τον γιο της και τον εξομολογητή της. Σύντομα, ο μικρότερος γιος της, Τζον, ανέλαβε το θρόνο.

  1. Η αυτοκράτειρα Ειρήνη η Αθηναία, που διέταξε να βγάλουν τα μάτια του γιου της

Η Βυζαντινή αυτοκράτειρα, Ειρήνη της Αθήνας, κυβέρνησε μεταξύ 797 και 802 μ.Χ. Συγκυβέρνησε με τον γιο της για δύο δεκαετίες προτού ηγηθεί του βασιλείου μόνη της. Ο γιος της, αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΣΤ’ ήταν δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής αυτοκράτορας. Όμως, το δίδυμο μητέρας-γιου κατέληξε πράγματι σε ελληνική τραγωδία. Η αυτοκράτειρα ήταν μια φιλόδοξη γυναίκα και ήθελε τον πλήρη έλεγχο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Με τη βοήθεια ορισμένων πολιτικών συμμάχων της, συνωμότησε εναντίον του γιου της. Τελικά, μητέρα και  γιος συμφιλιώθηκαν. Ωστόσο, το 786, το κοινό στράφηκε εναντίον του Κωνσταντίνου αφού αποφάσισε να χωρίσει τη γυναίκα του και να παντρευτεί την ερωμένη του. Η Ειρήνη το εκμεταλλεύτηκε και για άλλη μια φορά συνωμότησε εναντίον του γιου της. Διέταξε τη σύλληψη του Κωνσταντίνου και ζήτησε να του βγάλουν τα μάτια.

  1. Η βασίλισσα Ραναβαλόνα, που υπέβαλε τη μητέρα της σε πείνα

Η βασίλισσα Ραναβαλόνα κυβέρνησε τη Μαδαγασκάρη μεταξύ 1828 και 1861. Υπήρξε ένας πολύ άγριος άνθρωπος, που ​θα έκανε τα πάντα για το βασίλειο. Αφού πέθανε ο βασιλιάς Ραντάμα Α’, ο σύζυγός της, εκείνη ανέλαβε το στέμμα. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, διέταξε την εκτέλεση του θείου της για να προστατεύσει την εξουσία της, ενώ σύμφωνα με ορισμένες ιστορικές πηγές, έδωσε τέλος στη ζωή της μητέρας της, υποβάλλοντάς την σε πείνα.

  1. Η «άκαρδη» Αικατερίνη των Μεδίκων

Ήταν γνωστό ότι ο Ερρίκος Β΄ της Γαλλίας είχε για πολλά χρόνια σχέση με την ερωμένη του Νταϊάνα του Πουατιέ. Λίγο πριν πεθάνει, παρακάλεσε τη σύζυγό του, βασίλισσα Αικατερίνη να του επιτρέψει να δει την Νταϊάνα. Ωστόσο, η βασίλισσα δεν ενέδωσε στην παράκλησή του και αρνήθηκε ακόμη και την είσοδο της ερωμένης του στο δωμάτιο. Έτσι, ο Βασιλιάς είχε έναν μοναχικό και οδυνηρό θάνατο. Ωστόσο, δεν ήταν αυτό που την έκανε γνωστή ως «κακή» βασίλισσα. Η Βασίλισσα είχε μια επαναστάτρια κόρη, τη Μαργαρίτα. Η Αικατερίνη τσακωνόταν συχνά με την παντρεμένη κόρη της για τη μοιχεία και τις σχέσεις της, με τις κραυγές της Αικατερίνης να αντηχούν σε όλο το παλάτι. Φήμες λένε πως σε έναν από τους καυγάδες τους, η βασίλισσα κλείδωσε την κόρη της σε ένα κάστρο και δεν την είδε ποτέ ξανά. Το χειρότερο ήταν ότι διέταξε την εκτέλεση του εραστή της κόρης της μπροστά στα μάτια της αγαπημένης του. Ο γιος της βασίλισσας, ο βασιλιάς Ερρίκος, αντέδρασε σε αυτό και σύντομα εκτελέστηκε κι εκείνος.

  1. Μια από τις πιο μισητές βασίλισσες όλων των εποχών, η Μαρία Αντουανέτα

Βασίλισσα της Γαλλίας μεταξύ 1774 και 1792 ήταν η Μαρία Αντουανέτα. Ήταν, επίσης, η τελευταία βασίλισσα πριν από τη Γαλλική Επανάσταση. Η Μαρί Αντουανέτα είχε μεγάλη φήμη για τις πολυτελείς προτιμήσεις της, ενώ πρωταγωνίστησε σε πολλά σκάνδαλα. Ένα τέτοιο σκάνδαλο ήταν το «Affair of the Diamond Necklace». Η κόμισσα de La Mott, μια νεαρή κυρία, προσποιήθηκε ότι ήταν φίλη της βασίλισσας και μπήκε στη γαλλική αυλή το 1785. Ξεγέλασε ένα μέλος της υψηλής κοινωνίας και τον έκανε να πιστεύει ότι η Αντουανέτα τον αγαπούσε. Προσέλαβε μάλιστα μια πόρνη και τη μεταμφίεσε ως την ίδια τη βασίλισσα, ώστε να πείσει τον άντρα ότι η Αντουανέτα ήθελε να αγοράσει ένα διαμαντένιο κολιέ. Το κόσμημα κόστιζε 1.600.000 δολάρια λίβρες τότε, που ισούνται σχεδόν με 12.000.000 δολάρια σήμερα. Τα χρήματα δεν αποπληρώθηκαν ποτέ, ενώ η βασίλισσα δεν είχε ιδέα για το τι είχε συμβεί. Αν και η Αντουανέτα ήταν αθώα, το κοινό πίστευε οτιδήποτε λεγόταν εναντίον της. Η Μαρία Αντουανέτα είναι κυρίως γνωστή για την φημολογούμενη περιβόητη απάντησή της -όταν οι Γάλλοι υπήκοοι δεν μπορούσαν να αγοράσουν ούτε ψωμί- «ας φάνε παντεσπάνι», κάτι που τροφοδότησε τη Γαλλική Επανάσταση και τελικά οδήγησε στην εκτέλεσή της. Αν και η φράση αυτή που της αποδίδεται δεν επιβεβαιώνεται, μέχρι σήμερα, η Αντουανέτα θεωρείται μία από τις χειρότερες βασίλισσες στην ιστορία. Ωστόσο, πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι όλα αυτά ήταν απλώς μια έξυπνη προπαγάνδα.

  1. Η «Ματωμένη Μαρία», η Μαρία Α’ της Αγγλίας, που έκαψε τους Προτεστάντες ζωντανούς

Η Μαρία Α ‘, γνωστή και ως «Bloody Mary», κυβέρνησε μια προτεσταντική κομητεία ως καθολική βασίλισσα. Αν και ήταν η πρώτη βασίλισσα της Βρετανίας, η βασιλεία της κράτησε μόνο πέντε χρόνια. Διέταξε πόλεμο εναντίον των Προτεσταντών και σκότωσε αρκετούς από αυτούς με την κατηγορία της αίρεσης. Η βασίλισσα ήταν υπεύθυνη για την πυρπόληση περισσότερων από 300 προτεσταντών.

  1. Ιωάννα Α΄ της Καστίλης που κρατούσε το πτώμα του άντρα της για χρόνια

Η Juana la Loca ήταν βασίλισσα της Καστίλης από το 1504 έως το 1516 και υπέφερε από διάφορες ψυχικές διαταραχές. Μετά τον θάνατο του συζύγου της το 1506, ο πατέρας της έθαψε το σώμα του. Ωστόσο, η Χουάνα συνήθιζε να ανοίγει τον τάφο και να ξαπλώνει δίπλα στο νεκρό σώμα του συζύγου της. Επίσης, λέγεται πως κρατούσε το φέρετρό του κάτω από το κρεβάτι της. Χρόνια αργότερα, επέτρεψε την ταφή του ακριβώς έξω από το παράθυρό της.

  1. Η βασίλισσα Αικατερίνη που φέρεται να δολοφόνησε τον άντρα της

Η βασίλισσα Αικατερίνη της Ρωσίας δεν ήταν Ρωσίδα και το όνομά της δεν ήταν Αικατερίνη. Αφού πέθανε η πεθερά της το 1762, ο σύζυγος της Αικατερίνης, Πέτρος, έγινε Αυτοκράτορας. Ωστόσο, ο λαός δεν τον συμπαθούσε, καθώς έδειχνε μια ξεκάθαρη αντιπάθεια προς τη Ρωσία. Η Αικατερίνη, βλέποντας αυτό, αποφάσισε να ανατρέψει το καθεστώς του άντρα της. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για τη συμμετοχή της βασίλισσας, ο Πέτρος δολοφονήθηκε και η Αικατερίνη στέφθηκε ως αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β ‘ αμέσως μετά. Ορισμένα ιστορικά στοιχεία αναφέρουν ότι το έγκλημα διαπράχθηκε από τους υποστηρικτές της και η κοινή γνώμη εσφαλμένα την θεώρησε υπεύθυνη.

Διαβάστε ακόμα:

Τα 9 πιο προστατευμένα πρόσωπα στον πλανήτη

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top