Οι τσάντες και η συναρπαστική ιστορία τους

Οι-τσάντες-και-η-ιστορία-τους-2.jpg

Οι τσάντες αποτελούν ένα αξεσουάρ που υπήρχε από τα αρχαία χρόνια: γνωρίστε την ιστορία τους και πως έφθασαν στη σημερινή τους μορφή

1500 – 1800 μ.Χ.: οι πρώτες τσάντες

Από τα πρώτα στάδια του πολιτισμού, οι τσάντες και τα πορτοφόλια ήταν πρακτικά καθημερινά είδη που χρησιμοποιούνταν τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες. Ήταν απαραίτητα για τη μεταφορά χρημάτων και άλλων προσωπικών αντικειμένων, καθώς στα ρούχα δεν είχαν ακόμη τοποθετηθεί με τσέπες. Ξέρουμε πώς έμοιαζαν από πίνακες ζωγραφικής, εκτυπώσεις και τις λίγες ιστορικές τσάντες που διατηρούνται στα μουσεία. Τέτοιες τσάντες αντίκες είναι σπάνιες επειδή κατασκευάζονταν κυρίως από ευπαθή υλικά.

Οι τσάντες και τα πορτοφόλια ήρθαν σε διάφορα σχέδια για διάφορους σκοπούς, όπως τσάντες με κουμπώματα, δερμάτινες θήκες και πορτοφόλια με μακριά κορδόνια περίσφιξης. Με εξαίρεση κάποιες σπάνιες τσάντες ώμου, όλες φοριούνταν προσαρτημένες στη ζώνη ή τη μέση. Οι τσέπες προς τα τέλη του 16ου αιώνα σήμαιναν ότι οι ανδρικές τσάντες εξαφανίστηκαν σιγά σιγά στη διάρκεια του 17ου αιώνα. Από τότε, οι τσάντες ανήκαν σχεδόν αποκλειστικά στον γυναικείο χώρο.

Από τον 16ο αιώνα και μετά, οι γυναίκες φορούσαν συχνά τα πορτοφόλια τους σε ένα σατελίν. ένα γάντζο με αλυσίδες στο οποίο μπορούσαν να στερεωθούν μικρά σκεύη, όπως κλειδιά, μαχαιροθήκες, ψαλίδια και εργαλεία ραπτικής. Δεδομένου ότι τα chatelaine κατασκευάζονταν συχνά από πολύτιμα μέταλλα, θεωρούνταν επίσης ως κοσμήματα και σύμβολα κοινωνικής κατάστασης. Το σχέδιο και τα αξεσουάρ του chatelaine εξελίχθηκαν με την πάροδο των αιώνων, αλλά μόνο στις αρχές του 20ου αιώνα η τσάντα τα αντικατέστησε τελικά.

Τον 17ο και τον 18ο αιώνα και το μεγαλύτερο μέρος του 19ου αιώνα, τα γυναικεία ρούχα ήταν τόσο ογκώδη που μια ή δύο τσάντες ή «τσέπες» μπορούσαν εύκολα να κρυφτούν κάτω από τη φούστα. Τέτοιες τσέπες φοριόνταν συνήθως σε ζευγάρια: μία κρέμεται από κάθε γοφό – εξ ου και το όνομα τσέπες μηρών στα αγγλικά. Οι τσέπες στους μηρούς παρέμειναν στη μόδα για το μεγαλύτερο μέρος του 19ου αιώνα.

1800 – 1900 μ.Χ.: Μια νέα εποχή, νέες τσάντες

Όταν ανακαλύφθηκε η ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας τον 18ο αιώνα, όλα τα αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά αντικείμενα έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή. Αυτό το κίνημα, ο κλασικισμός, είχε επίσης βαθύ αντίκτυπο στη γυναικεία μόδα: τα φορέματα έγιναν ίσια και η γραμμή της μέσης κινήθηκε προς τα πάνω. Κάτω από αυτά τα φορέματα δεν υπήρχε χώρος για τσάντες μηρού. Το περιεχόμενό τους μεταφέρθηκε στην πρώτη αληθινή τσάντα, που κουβαλούνταν οι γυναίκες και ήταν σαν δίκτυ. Τέτοιες τσάντες ήταν στη μόδα μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Αυτές ήταν χειροποίητες και για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνταν όλα τα είδη υφασμάτων, συχνά από τις γυναίκες που τα χρησιμοποιούσαν.

Κατά τον 19ο αιώνα, την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης, επινοήθηκαν πολλές νέες μέθοδοι και τεχνικές κατασκευής. Νέα υλικά όπως το papier-mâché, ο σίδηρος και ο χάλυβας εμφανίστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή τσαντών που οδήγησαν σε νέα μοντέλα και σχέδια. Νέες τσάντες αναπτύχθηκαν για τον σύγχρονο ταξιδιώτη, ο οποίος μπορούσε στη συνέχεια να ταξιδέψει πιο εύκολα με σκάφος και σιδηρόδρομο. Οι χειραποσκευές για σιδηροδρομικά ταξίδια ήταν οι πρόδρομοι των σημερινών τσαντών. Τσάντες μεταφοράς που ήταν πρακτικές για ταξίδια, αλλά μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για ψώνια ή επισκέψεις.

1900 μ. – Σήμερα:

Τον 20ο αιώνα, κινήματα της τέχνης και μόδας έρχονταν και παρέρχονταν και η τσάντα εξελίχθηκε παράλληλα με αυτά. Ωστόσο, η χειραφέτηση των γυναικών ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση της τσάντας. Όλο και περισσότερες γυναίκες απασχολούνταν και καθώς γίνονταν πιο δραστήριες, οι τσάντες τους έπρεπε να καλύπτουν μια αυξανόμενη ποικιλία πρακτικών αναγκών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κατασκευαστούν κάθε είδους τσάντες για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως δερμάτινες θήκες εγγράφων για το γραφείο, πρακτικές δερμάτινες και πλαστικές τσάντες ημέρας για περπάτημα και επισκέψεις, κομψές, αστραφτερές τσάντες και τσάντες για βραδινή χρήση.

Το branding έγινε όλο και πιο σημαντικό κατά τον 20ό αιώνα και εμφανίστηκαν οι μεγάλοι σχεδιαστές τσαντών. Σχεδιαστές γνωστοί σε όλο τον κόσμο για τις αποκλειστικές τους τσάντες και δερμάτινα είδη όπως Hermès, Louis Vuitton, Gucci και Prada. Για σχεδιαστές μόδας όπως οι Chanel, Dior, Yves Saint Laurent, Versace, Donna Karan και Dolce & Gabbana, η τσάντα έχει γίνει ένα σημαντικό αξεσουάρ. Σε αντίθεση με τους περασμένους αιώνες, στους οποίους το σχέδιο μπορούσε να παραμείνει αναλλοίωτο για πολλές δεκαετίες, η τσάντα έχει πλέον εξελιχθεί σε αξεσουάρ μόδας, αλλάζει με κάθε εποχή.

Πηγή: tassenmuseum.nl

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top