Μπορεί το φτυάρισμα του χιονιού να προκαλέσει έμφραγμα;

elderlyShovelSnow-1128622547-770x533-1.jpg

Τελευταία είδαμε στις ειδήσεις ότι στις ΗΠΑ υπέστησαν έμφραγμα πολλά άτομα που προσπάθησαν να απομακρύνουν το χιόνι από τις αυλές τους. Πόσο πιθανό είναι αυτό το ενδεχόμενο;  

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα καρδιακά επεισόδια από το φτυάρισμα του χιονιού

Το φτυάρισμα του χιονιού μπορεί να δημιουργήσει πολύ απαιτητικές συνθήκες για την καρδιά σας τόσο έντονες όσο η άσκηση σε διάδρομο.

Επειδή μπορεί να αυξήσει τόσο σημαντικά την ένταση της καρδιακής σας λειτουργίας, είναι εύκολο να αναρωτηθείτε εάν αυτή η δραστηριότητα θα μπορούσε να σας στείλει στο νοσοκομείο. Πράγματι, το φτυάρισμα του χιονιού περιλαμβάνει έντονη σωματική δραστηριότητα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Έρευνα του 2019 δείχνει ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να συμβάλει σε αυξημένους κινδύνους για καρδιακά συμβάντα. Ας δούμε γιατί αυτή η δραστηριότητα μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνη και τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε μια καρδιακή προσβολή ενώ φτυαρίζετε το χιόνι.

Συνήθη συμπτώματα καρδιακής προσβολής

Εάν πρόκειται να φτυαρίσετε το χιόνι, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα όριά σας και να αναγνωρίζετε πότε το σώμα σας (ειδικά η καρδιά σας) σας προειδοποιεί ότι υπερβάλλετε.

Τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ήπιο πόνο στο στήθος, τον αυχένα, τους ώμους, το αριστερό χέρι ή την πλάτη

  • Κρύο ιδρώτα

  • Αίσθημα παλμών ή γρήγορο καρδιακό παλμό

  • Ναυτία

Σύμφωνα με την αξιόπιστη πηγή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA), πιο σοβαρά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

  • Έντονο πόνο στο στήθος, ο οποίος μπορεί να αισθάνεται σαν συμπίεση ή σφίξιμο στο στήθος σας

  • Ίλιγγος

  • Δυσκολία στην αναπνοή

Πόσο καιρό μετά το φτυάρισμα του χιονιού μπορεί να πάθετε έμφραγμα;

Δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα σχετικά με το πόσο χρόνο μετά από τέτοιου είδους σωματικές δραστηριότητες, όπως το φτυάρισμα του χιονιού, μπορεί να εκδηλωθεί μια καρδιακή προσβολή.

Ωστόσο,  έρευνα του 2019 δείχνει ότι οι μαραθωνοδρόμοι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή τείνουν να την εκδηλώνουν στο τελευταίο μισό ή και αργότερα του μαραθωνίου τους. Όσο λιγότερο σωματικά δραστήριοι είστε, τόσο πιο πιθανό είναι να πάθετε έμφραγμα την ώρα μετά από μια τέτοια απαιτητική σωματική δραστηριότητα. Όσοι ασκούνται περισσότερες από 5 ημέρες την εβδομάδα έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top