Το μοναδικό δάσος με τα οριζόντια δέντρα

δάσος-με-καμπυλωτά-δέντρα.jpg

Σε ένα δάσος κοντά στην πόλη Gryfino, στην Πολωνία, υπάρχουν 400 πεύκα με ασυνήθιστα καμπυλωτούς κορμούς.

Οι κορμοί των δέντρων κάνουν μια απότομη στροφή 90 μοιρών και στη συνέχεια καμπυλώνουν για να σχηματίσουν ένα σχήμα που μοιάζει με το γράμμα J.Το πώς μεγάλωσαν όλα αυτά τα δέντρα με την ίδια καμπύλη είναι ένα μυστήριο.Εκτιμάται ότι φυτεύτηκαν κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1930.Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου,  η πόλη δέχτηκε εισβολή και καταστράφηκε και οι κάτοικοί του έπρεπε να εγκαταλείψουν την πόλη, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φύτεψαν και γνώριζαν τα μυστικά του δάσους.

Ο Gary Coleman, αναπληρωτής καθηγητής φυτοεπιστημών και αρχιτεκτονικής τοπίου στο Πανεπιστήμιο του Maryland, δεν γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη με αυτά τα δέντρα.

Ωστόσο, έχει μια καλή ιδέα για την επιστήμη πίσω από αυτό που θα μπορούσε να προκάλεσε την ανάπτυξη των κορμών με έναν τόσο περίεργο τρόπο. «Μου φαίνεται σαν μια κλασική απόκριση βαρύτητας», λέει ο Coleman. «Όταν το στέλεχος είναι οριζόντιο στη βαρύτητα, το φυτό έχει έναν μηχανισμό μέσω του οποίου μπορεί να επαναπροσανατολιστεί». Ο Coleman εκτιμά ότι κάποια στιγμή στην πρώιμη ζωή των δέντρων, τα έβαζαν στα πλάγια. «Όπως μπορείτε να δείτε, η οριζόντια θέση εμφανίζεται μόνο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Φαίνεται ότι πιθανότατα συνέβη όταν ήταν αρκετά νεαρά ή ίσως μικρά δέντρα, μόλις λίγα μέτρα ύψος», εξηγεί. Αφηγείται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ, συνάντησε δέντρα σε ένα δάσος της περιοχής των Βραχωδών Βουνών που ήταν οριζόντια εξαιτίας μιας μικρής αλλά ισχυρής καταιγίδας.

«Θα υπήρχαν ένα ή δύο στρέμματα όπου κάθε δέντρο ήταν στο πλάι του αλλά ήταν ακόμα ζωντανό.Μετά από μερικά χρόνια, θα επαναπροσανατολιστεί», λέει ο Coleman.Ένα περιβαλλοντικό γεγονός όπως αυτό το είδος ισχυρής, τοπικής καταιγίδας θα μπορούσε να εξηγήσει τα στραβά δέντρα της Πολωνίας.Τα δέντρα μπορεί να μην μπορούν να κινηθούν σωματικά λόγω αλλαγών στο περιβάλλον τους – όπως τα ζώα μπορούν – αλλά έχουν άλλες αντιδράσεις.«Έχουν πολλούς διαφορετικούς μηχανισμούς με τους οποίους μπορούν να αισθανθούν περιβαλλοντικά στοιχεία και να προσαρμόσουν την ανάπτυξή τους για να ανταποκριθούν σε αυτούς τους περιβαλλοντικούς παράγοντες», λέει ο Coleman.

Παρόλο που δεν υπάρχουν είδη δέντρων που καμπυλώνουν σε αυτή την έκταση στη φύση, το ανατολικό δέντρο κόκκινων μπουμπουκιών είναι ένα παράδειγμα δέντρου που έχει ένα περίεργο σχήμα που εμφανίζεται στη φύση.

Ο κορμός του μεγαλώνει ευθεία, αλλά τα κλαδιά του μπουμπουκιού όχι. Ένα δημοφιλές δέντρο που αγοράζουν οι άνθρωποι για τις αυλές τους. Τα κλαδιά του μπουμπουκιού μεγαλώνουν σε διαφορετικές θέσεις και δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σχήμα ζιγκ-ζαγκ. Στην πιο πιθανή περίπτωση των στραβών δέντρων, που κατά κάποιο τρόπο κατέληξαν σε οριζόντια θέση, οι κορμοί τους άρχισαν να μεγαλώνουν έτσι ώστε να είναι παράλληλοι με τη βαρύτητα. Τα δέντρα έχουν κόκκους αμύλου μέσα στα κύτταρά τους που προκαλούν αυτόν τον επαναπροσανατολισμό. «Είναι στην πραγματικότητα η κίνηση αυτών των κόκκων αμύλου σε αυτά που πυροδοτεί αυτές τις αποκρίσεις», λέει ο Coleman.

«Εάν το στέλεχος είναι οριζόντιο, αυτοί οι κόκκοι αμύλου είναι βαριοί και έλκονται προς τα κάτω λόγω της βαρύτητας». Ωστόσο, το ερώτημα πώς και τα 400 δέντρα θα μπορούσαν να είναι οριζόντια εξ αρχής είναι ένα ερώτημα που μπορεί να μην απαντηθεί ποτέ. “Είτε ήταν ανθρωπογενές ή αν ήταν ένα φυσικό γεγονός όπως μια καταιγίδα ή κάτι τέτοιο, αλλά δεν είμαι σίγουρος”, λέει ο Coleman.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top