Η άγνωστη ιστορία των κινητών τηλεφώνων

The-Worlds-First-Mobile-Phones-and-Their-Surprising-Features-788x400-1.jpg

Γνωρίζετε ότι η ιστορία των κινητών τηλεφώνων ξεκινάει από το 1926 με την πρώτη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας; Ανακαλύψτε τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας των κινητών

Αν και οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς τα κινητά μας στην πραγματικότητα τα κινητά τηλέφωνα, όπως τα ξέρουμε σήμερα, υπάρχουν μόνο τα τελευταία 20 χρόνια. Ωστόσο η κινητή τηλεφωνία έχει μακρά ιστορία που ξεκίνησε με πειράματα επικοινωνιών από και προς κινούμενο όχημα για να φτάσει πολύ αργότερα στις συσκευές χειρός και τις τεχνολογίες αιχμής που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Ας δούμε όμως τις χρονιές ορόσημα στην ιστορία και την εξέλιξή της κινητής τηλεφωνίας.

1926: Προσφέρεται η πρώτη επιτυχημένη υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας σε επιβάτες τρένου πρώτης θέσης στο δρομολόγιο Βερολίνο – Αμβούργο.

1946: Γίνονται οι πρώτες κλήσεις σε ραδιοτηλέφωνο αυτοκινήτου στο Σικάγο. Λόγω του μικρού αριθμού των διαθέσιμων ραδιοσυχνοτήτων η υπηρεσία έφτασε γρήγορα στη μέγιστη χωρητικότητά της.

1956: Κυκλοφορεί στη Σουηδία το πρώτο αυτοματοποιημένο σύστημα κινητής τηλεφωνίας για ιδιωτικά οχήματα. Η συσκευή που τοποθετούνταν στο αυτοκίνητο λειτουργούσε με τεχνολογία σωλήνα κενού με περιστροφικό καντράν και ζύγιζε 40 κιλά. Είχε συνολικά 125 συνδρομητές στην περιοχή μεταξύ Στοκχόλμης και Γκέτεμποργκ.

1969: Ιδρύεται ο όμιλος Nordic Mobile Telephone (NMT). Ο όμιλος περιλάμβανε μηχανικούς από τη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία. Σκοπός του ήταν να αναπτύξει ένα σύστημα κινητής τηλεφωνίας που, σε αντίθεση με τα συστήματα που εισάγονταν στις ΗΠΑ, επικεντρωνόταν στην προσβασιμότητα.

1973: Ο Δρ. Martin Cooper, γενικός διευθυντής στο τμήμα συστημάτων επικοινωνίας της Motorola, πραγματοποιεί την πρώτη δημόσια κλήση σε μια κινητή συσκευή που ζύγιζε 1.1 κιλά.

1982: Μηχανικοί και διοικητικοί υπάλληλοι από έντεκα ευρωπαϊκές χώρες συναντιούνται στη Στοκχόλμη για να εξετάσουν εάν ένα πανευρωπαϊκό ψηφιακό σύστημα κινητής τηλεφωνίας ήταν τεχνικά και πολιτικά εφικτό. Η ομάδα υιοθέτησε το σκανδιναβικό μοντέλο συνεργασίας και έθεσε τα θεμέλια για ένα διεθνές πρότυπο.

1985: Ο κωμικός ηθοποιός Ernie Wise πραγματοποιεί την πρώτη «δημόσια» κλήση από κινητό τηλέφωνο στη Μ. Βρετανία. Στεκόταν με ενδυμασία εποχής έξω από μία άμαξα στην προβλήτα της Αγ. Αικατερίνης όπου βρίσκονταν τα κεντρικά γραφεία της Vodafone.

1987: Εγκρίνονται οι τεχνικές προδιαγραφές για το πρότυπο GSM. Βασίστηκε στην ψηφιακή τεχνολογία, εστίασε στη διαλειτουργικότητα εκτός εθνικών συνόρων και τις επακόλουθες διαφορετικές ζώνες συχνοτήτων, την ποιότητα κλήσεων και το χαμηλό κόστος.

1992: Το πρώτο μήνυμα SMS στον κόσμο στάλθηκε στη Μ. Βρετανία. Ο Neil Papworth, 22 ετών τότε, δούλευε ως προγραμματιστής για έναν εργολάβο τηλεπικοινωνιών που είχε αναλάβει την ανάπτυξη μιας υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων για τη Vodafone. Το μήνυμα κειμένου έγραφε «Καλά Χριστούγεννα» και στάλθηκε στον διευθυντή της Vodafone κατά τη διάρκεια του χριστουγεννιάτικου πάρτι της εταιρίας.

1996/97: Οι κάτοχοι τηλεφώνου στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν στο 16% των νοικοκυριών. Μια δεκαετία αργότερα το ποσοστό ήταν 80%. Αυτή η έκρηξη οφείλεται εν μέρει στην κυκλοφορία της πρώτης τηλεφωνικής υπηρεσίας χωρίς σύμβαση (Vodafone Prepaid).

1998: Το πρώτο αρχείο με δυνατότητα λήψης που πωλήθηκε ποτέ σε κινητά τηλέφωνα ήταν ο ήχος κλήσης που κυκλοφόρησε από τη Φινλανδική εταιρία Radiolinja. Ήταν το σημείο εκκίνησης μιας βιομηχανίας όπου ο ήχος κλήσης Crazy Frog απέφερε συνολικά κέρδη μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων και εκτόπισε τους Coldplay από την πρώτη θέση των βρετανικών charts.

1999: Επινοούνται τα emoji από τον Ιάπωνα Shigetaka Kurita. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε ο πόλεμος τιμών στα σουπερμάρκετ της Μ. Βρετανίας όπου πλέον μπορούσε κανείς να αποκτήσει κινητό τηλέφωνο δίνοντας κάτι λιγότερο από 40 λίρες. Αυτή ήταν και η χρονιά που πρωτοεμφανίστηκε το BlackBerry. Έγινε διάσημο για την εξαιρετικά εύκολη υπηρεσία email, επιτρέποντας στον χρήστη να διαβάζει και να απαντά σε email από οπουδήποτε. Η συγκεκριμένη υπηρεσία προκάλεσε αύξηση 83% στην ανταπόκριση των επαγγελματιών στα email τους και πολλοί από αυτούς παραδέχτηκαν ότι την χρησιμοποιούσαν ακόμα και στην τουαλέτα.

2000: Το «γοητευτικό» Nokia 3310 προσγειώθηκε στα ράφια των καταστημάτων και κατάφερε να πουλήσει 126 εκατομμύρια συσκευές. Στην Ιαπωνία κυκλοφόρησε στο εμπόριο το πρώτο τηλέφωνο με κάμερα (Sharp J-SH04) το Νοέμβριο του 2000. Το μοναδικό εμπόδιο ήταν ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο στην Ιαπωνία. Το πρώτο τηλέφωνο με κάμερα κυκλοφόρησε στην Ευρώπη το 2002 (Nokia 6750).

2003: Η τεχνολογία 3G άρχισε να υιοθετείται παγκοσμίως, εκκινώντας την εποχή του φορητού internet και ανοίγοντας το δρόμο για τα έξυπνα τηλέφωνα (smartphones). Η Hutchinson Wampoa, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, πρόσφερε την πρώτη σύνδεση δικτύου 3G σε τρία μοντέλα της θυγατρικής της Three. Μια από τις πρώτες χώρες στη νότια Ασία που κυκλοφόρησε υπηρεσίες 3G ήταν το Νεπάλ. Η Νεπαλέζικη εταιρία Ncell κάλυψε με 3G και το Έβερεστ.

2007: Το iPhone κάνει το ντεμπούτο του αλλά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nokia το απορρίπτει δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να αποφέρει κέρδη.

2008: Κάνει την εμφάνισή του το πρώτο τηλέφωνο με λειτουργικό σύστημα Android (T-Mobile G). Ο παππούς των σημερινών τηλεφώνων Android είχε κουμπάκια κι έμοιαζε αρκετά με το BlackBerry στο σύστημα πλοήγησης. Την ίδια χρονιά μπαίνει σε λειτουργία το App Store και το Android Market της Google (μετέπειτα Google Play Store), ανοίγοντας το δρόμο για την αγορά των εφαρμογών που έχει αποφέρει κέρδη άνω των 77 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

2009: Η εταιρία O2 κάνει τις πρώτες της δοκιμές με ταχύτητα 4G, χρησιμοποιώντας τεχνολογία της εταιρίας Huawei. Πετυχαίνει μέγιστη ταχύτητα λήψης 150Mbps. Την ίδια χρονιά κάνει την εμφάνισή της και η εφαρμογή άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων  WhatsApp. Η συγκεκριμένη εφαρμογή μετράει πλέον 1.2 δισεκατομμύρια χρήστες που ανταλλάσουν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια μηνύματα τη μέρα.

2010: Η εταιρία Samsung παρουσιάζει το πρώτο κινητό της σειράς Galaxy. Πρόκειται για τα πιο διαδεδομένα, ως σήμερα, smartphones με λειτουργικό σύστημα Android.

2012: Η αποστολή μηνυμάτων γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Το 2012 τα γραπτά μηνύματα στη Μ. Βρετανία μόνο έφτασαν τα 151 δισεκατομμύρια, αριθμό ρεκόρ για τη χώρα.

2016: Κυκλοφορεί η εφαρμογή Pokemon Go, ένα δωρεάν παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας το οποίο, χρησιμοποιώντας την κάμερα και την τοποθεσία του τηλεφώνου, εμφάνιζε χαρακτήρες Pokemon στον πραγματικό κόσμο.

2017: Το κλασικό μοντέλο Nokia 3310 κάνει την επανεμφάνιση του σε ανανεωμένη έκδοση smartphone διατηρώντας όμως κάποια χαρακτηριστικά που το ξεχώρισαν (σχεδιασμό, μεγάλη διάρκεια μπαταρίας, Φιδάκι κ.α). Ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς. Την ίδια χρονιά η εταιρία Apple συμπλήρωσε δέκα χρόνια στην αγορά smartphone και το γιόρτασε με το μοντέλο iPhone X.

7 λειτουργίες που ίσως δεν έχετε ανακαλύψει στο κινητό σας

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top