6 υγιεινές εναλλακτικές του αλκοόλ

ismixingdrin.jpg

Το αλκοόλ δεν είναι ο μόνος τρόπος να χαλαρώσετε εν μέσω πανδημίας. Αυτές είναι οι 6 υγιεινές εναλλακτικές επιλογές για να μειώσετε το αλκοόλ.

Δοκιμάστε στρατηγικές χωρίς αλκοόλ

Σε αυτή τη άνευ προηγουμένου εποχή που βιώνουμε, με τα συνεχή lockdowns και την κοινωνική απομόνωση, το αλκοόλ έχει παρουσιάσει μια αύξηση στην κατανάλωση και αποδειχθεί ένα από τα κύρια μέσα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να ηρεμούν και να τη βγάζουν καθαρή. Σύμφωνα με μία έρευνα στο Jama Network Open, η κατανάλωση αλκοόλ, αυξήθηκε κατά 14% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ ιδιαίτερα ευάλωτες στην κατανάλωσή του, έδειξαν ότι είναι οι γυναίκες. Επίσης, μία άλλη έρευνα έδειξε 54% αύξηση στις πωλήσεις αλκοόλ την περίοδο Μάρτιου το 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Όμως, το αλκοόλ δεν αποτελεί ιδανική επιλογή για την περίοδο της καραντίνας, καθώς έχει μακρόχρονες αλλά και βραχύχρονες συνέπειες πολύ χειρότερες για τον οργανισμό και την ψυχική σας κατάσταση από αυτές που προσπαθούσατε να αποφύγετε πίνοντας αλκοόλ.

Αυτές είναι μερικές υγιεινές εναλλακτικές:

Παζλ

Μαζί με το αλκοόλ, οι πωλήσεις παζλ και επιτραπέζιων παιχνιδιών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από την εμφάνιση του Covid-19 και μετά. Γιατί; Για πολλούς λόγους. Τα παζλ, αποτελούν μια δραστηριότητα όπου βάζετε μία τάξη στο χάος, γεγονός που σας δίνει την αίσθηση του ελέγχου. Επίσης, τα παζλ είναι μια ευκαιρία να απομακρυνθείτε λίγο από την πραγματικότητα και να συγκεντρωθείτε σε κάτι που ηρεμεί το μυαλό σας και βάζει τις σκέψεις σας σε τάξη. Αν δεν σας αρέσουν τα παζλ, δοκιμάστε βιβλία ζωγραφικής για ενήλικες, τα οποία έχουν αποδειχθεί σπουδαία ενασχόληση κατά του στρες.

Εξασκήστε διαλογισμό

Αν νομίζατε ότι ο διαλογισμός απαιτεί πολλές ώρες να κάθεστε στο πάτωμα με τα πόδια σας σε στάση οκλαδόν, τότε κάνετε λάθος. Μία έρευνα του 2019 στο επιστημονικό περιοδικό Behavioural Brain Research, έδειξε ότι 13 λεπτά διαλογισμού τη μέρα για 8 εβδομάδες, έκαναν θαύματα στην βελτίωση της ψυχολογικής διάθεσης και στη μείωση του στρες. Αν τα 13 λεπτά σας φαίνονται πολλά, κάντε 10, ή ακόμα και 5, καλό θα σας κάνουν. Επίσης, δεν χρειάζεται να κάνετε διαλογισμό μόνοι σας, μπορείτε να βάλετε κάποιο tutorial στο youtube ή να κατεβάσετε ένα app στο κινητό για να σας κατευθύνει.

Πάρτε μια ανάσα

Κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μια βαθιά ανάσα. Εισπνεύστε αργά, και απελευθερώστε τον αέρα χαλαρώνοντας τους ώμους σας. Πάρτε άλλες δύο, πιο βαθιές και αργές ανάσες. Αν το κάνετε χόμπι, θα συνειδητοποιήσετε μετά από μερικές ημέρες, τα πλεονεκτήματα της βαθιάς αναπνοής στην ψυχική υγεία και την διάθεσή σας.

Κάντε γυμναστική

Η γυμναστική και η προπόνηση, έχει αποδειχθεί πως έχουν πολλαπλά οφέλη στην ψυχική υγεία και επηρεάζουν άμεσα τη συναισθηματική κατάσταση ενός ανθρώπου. Δεν χρειάζεται να πεθάνετε στη γυμναστική, αλλά ένα περπάτημα ή τρέξιμο για μισή ώρα, 3-4 φορές την εβδομάδα, θα είναι ευεργετικό όχι μόνο για το σώμα σας, αλλά και την ψυχολογία σας.

Διαβάστε ακόμα: Διαλογισμός στην πράξη. Πως θα διώξετε το άγχος σε 3 βήματα

Απολαύστε τον ήλιο

Μία βόλτα για να περπατήσετε έξω όσο έχει ήλιο θα βοηθήσει πολύ τη διάθεσή σας. Οι ακτίνες του ήλιου ενεργοποιούν κάποιους υποδοχείς πίσω από το μάτι που αυξάνουν την απελευθέρωση ορμονών και βοηθούν στη ρύθμιση του ύπνου. Ο ύπνος είναι ζωτικό κομμάτι της γενικότερης κατάστασης της υγείας σας. Επίσης, η ηλιακή ακτινοβολία ωθεί στην απελευθέρωση σεροτονίνης, δηλαδή της «χαρούμενης» ορμόνης και αυξάνει την παραγωγή βιταμίνης D.

Φτιάξτε ένα μη-αλκοολούχο ρόφημα

Ποιος είπε ότι πρέπει να περιέχει αναγκαστικά αλκοόλ για να σας δημιουργήσει μια μικρή ζάλη; Υπάρχουν συνταγές για ροφήματα που μπορούν να μιμηθούν τη χαλάρωση που σας προσφέρει το αλκοόλ, για παράδειγμα, αναμείξτε χυμό καρπούζι, λάιμ, tonic, ανακατέψτε και γαρνίρετε με λίγο αγγούρι.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top