Βερίκοκα: που κάνουν καλό

βερίκοκα.jpg

Ανακαλύψτε 3 σπουδαίους λόγους για να εντάξετε στη διατροφή σας τα βερίκοκα…

Τα βερίκοκα κάνουν καλό στην όραση, χάρη στη βιταμίνη Α. Κι αυτό γιατί λειτουργεί ως δυνατό αντιοξειδωτικό που αποτρέπει δραστικές βλάβες στα κύτταρα και τους ιστούς και άρα στον αμφιβληστροειδή. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι βλάβες στους ιστούς μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση καταρράκτη ή ακόμη και να εμποδίσουν την αιμάτωση των ματιών, προκαλώντας εκφύλιση της ωχράς κηλίδος. Αμερικανικές έρευνες σε 50.000 νοσοκόμες έδειξαν ότι όσες είχαν υψηλότερα ποσοστά βιταμίνης Α στον οργανισμό τους, είχαν και μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καταρράκτη, κατά 40%. Εξάλλου, έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2004 στο περιοδικό «Archives of Opthamology» (Αρχεία της Οφθαλμολογίας) έδειξαν ότι 3 μερίδες βερίκοκα την ημέρα μειώνουν κατά 36%τον κίνδυνο εμφάνισης ωχράς κηλίδος που είναι η πρώτη αιτία απώλειας της όρασης στους ενήλικες.

Ακόμη, προστατεύουν καρδιά, χάρη στην καροτίνη και τη λυκοπεϊνη που περιέχουν. Κι αυτό γιατί οι συγκεκριμένες ουσίες προστατεύουν την καλή χοληστερόλη από την οξείδωση, συμβάλλοντας στην ασπίδα του οργανισμού έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τέλος, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, προβλήματα στην πέψη και την εκκολπωμάτωση (diverticulosis), καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top