Βιταμίνη C: προστατεύει τελικά από τους ιούς;

cvit.jpg

Τελευταία όλοι λίγο πολύ έχουμε στραφεί στη βιταμίνη C λόγω και του κορονοϊού. Μπορεί, όμως, η βιταμίνη C να θεραπεύσει το κρυολόγημα ή να προστατεύσει τους πνεύμονες μου από τους ιούς; Βοηθάει τελικά στην ανακούφιση από το άσθμα; Οι απαντήσεις ακολουθούν…

Η βιταμίνη C έχει αντικαρκινικές ιδιότητες;

Το παραπάνω ερώτημα απασχολεί τους ειδικούς με τις απόψεις να διίστανται αφού οι μελέτες έχουν  αντικρουόμενα ευρήματα. Επιπλέον, ασαφής στις λεπτομέρειές του είναι και ο μηχανισμός μέσω του οποίου η εν λόγω βιταμίνη καταστρέφει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα.

Έρευνα τέσταρε την αντικαρκινική δράση της βιταμίνης C τόσο σε καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων από καρκίνους του εντέρου οι οποίες έφεραν συχνές μεταλλάξεις σε 2 συγκεκριμένα γονίδια, και σε ποντίκια που είχαν στο έντερό τους όγκους με τις ίδιες μεταλλάξεις. Περίπου το 40% των ανθρώπων με καρκίνο του εντέρου φέρουν μετάλλαξη στο ένα γονίδιο από τα δύο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Science”.

Διαπιστώθηκε ότι και στις δύο περιπτώσεις η βιταμίνη, χορηγούμενη σε μεγάλη δοσολογία (ισοδύναμη με την κατανάλωση 300 πορτοκαλιών), ανέστειλε την ανάπτυξη των όγκων, που έγιναν λιγότεροι και μικρότεροι. Οι ειδικοί ευελπιστούν ότι μπορούν να ξεκινήσουν να μελετούν την ανάπτυξη αντικαρκινικών θεραπειών σε ανθρώπους με βιταμίνη C. Τώρα απομένουν οι πρώτες κλινικές δοκιμές, καθώς έχει ήδη αποδειχθεί ότι η χορήγηση μεγάλης δόσης βιταμίνης C σε ανθρώπους είναι ασφαλής. Οι ασθενείς θα κάνουν ενέσεις βιταμίνης C κάθε λίγες μέρες επί μερικούς

Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες του Αντικαρκινικού Κέντρου Κίμελ του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη και του Κέντρου Λούντβιγκ για τη Γενετική και τη Θεραπεία του Καρκίνου στη Ν. Υόρκη, καθώς και του Πανεπιστημίου Σίτι της Νέας Υόρκης.

θεραπεύει το κρυολόγημα;

Οι ειδικοί από το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Υγείας της Αυστραλίας και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι της Φινλανδίας, πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση ορισμένων ερευνών που δημοσιεύτηκαν από την περίοδο 1940 – 2004. Οι έρευνες που συμπεριλήφθηκαν στη ανάλυση περιελάμβαναν πολλές μελέτες στις ομάδες των οποίων οι συμμετέχοντες λάμβαναν κάποιο Placebo (εικονικό φάρμακο)  ή 200 mg βιταμίνη C, με σκοπό θεραπεία του κρυολογήματος. Σε ένα σύνολο 23 ομάδων όπου χρησιμοποιήθηκαν δόσεις της βιταμίνης C μέχρι και 2 γραμμάρια ημερησίως δεν εμφανίστηκαν αλλαγές στη συχνότητα κρυολογήματος. Ωστόσο διαπίστωσαν οι ειδικοί κάποιο περιορισμό ως προς τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κρυολογήματος σε όσους λάμβαναν βιταμίνη C σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Προστατεύει την καρδιά ;

Η βιταμίνη C είναι πολύ πιθανό να προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις και στεφανιαία νόσο σύμφωνα με τους ειδικούς. Μέχρι σήμερα πολλοί ειδικοί θεωρούσαν η συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να προστατεύει την καρδία από βλάβες, ωστόσο δεν έλαβαν χώρα συγκεκριμένες έρευνες που να το αποδεικνύουν επιστημονικά. Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που διήρκεσε για 16 χρόνια και συμπεριέλαβε 85.118 νοσηλεύτριες σε σχέση με την επίδραση της βιταμίνης C στην καρδία, η εν λόγω βιταμίνη μπορεί να δρα καρδιοπροστατευτικά. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από γιατρούς του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, παρακολούθησε νοσηλεύτριες που κατανάλωναν βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, περίπου 1350 γυναίκες παρουσίασαν καρδιακές παθήσεις. Οι γιατροί αφού έλαβαν υπ’ όψη όλους τους άλλους παράγοντες, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος προσβολής από καρδιακή πάθηση περιοριζόταν με την αύξηση της κατανάλωσης της βιταμίνης C.

Συγκεκριμένα οι εθελόντριες που λάμβαναν συμπλήρωμα βιταμίνης C αντιμετώπιζαν 28% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κάποια καρδιακή πάθηση σε σχέση με όσες δεν έπαιρναν τίποτα. Από την άλλη φάνηκε ότι η ποσότητα βιταμίνης C που καταναλωνόταν από τη διατροφή δεν έπαιζε σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.  Υπάρχει το ενδεχόμενο το γεγονός αυτό να οφείλεται στο ότι τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης C, να ακολουθούν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν σήμερα, ότι οι πολύ ψηλές δόσεις της βιταμίνης C βοηθούν γενικά στην υγεία, ενώ μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες ποσότητες μέσω της διατροφής. Πλούσιες πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, οι πιπεριές, οι ντομάτες, το μπρόκολο και το σπανάκι.

Μπορεί να θωρακίσει τους πνεύμονες έναντι των ιών ;

Τα υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης στον οργανισμό ίσως προστατεύουν τους πνεύμονες από ιούς και μικρόβια υποστηρίζουν οι ειδικοί. Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, εξέτασαν την πνευμονική λειτουργία ατόμων που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας στο αναπνευστικό και τη σύγκριναν με τα επίπεδα της βιταμίνης Ε και της β-κρυπτοξανθίνης, ενός καροτενοειδούς που υπάρχει στα πορτοκάλια. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε και β-κρυπτοξανθίνης στον οργανισμό είχαν υγιέστερους πνεύμονες σε σχέση με αυτούς που είχαν χαμηλές συγκεντρώσεις των αντίστοιχων ουσιών στο αίμα τους.  Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι και άλλες βιταμίνες, όπως η C πιθανόν να συνδέονται με καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων.

Βοηθάει στον περιορισμό των αλλεργιών;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη μειώνει τα επίπεδα της ισταμίνης στο σώμα, και αυτό αποτελεί καλή είδηση για εκείνους που υποφέρουν από άσθμα ή αλλεργίες. Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ανακάλυψαν  ότι εκείνοι που λάμβαναν τουλάχιστον 200 mg βιταμίνης C ημερησίως, αντιμετώπιζαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν βρογχίτιδα ή άσθμα σε σχέση με εκείνους που λάμβαναν περίπου 100 mg της βιταμίνης ημερησίως.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top