Διαστρέμματα: 5 φυσικές λύσεις

feet-callus-remover-1.jpg

Δείτε πώς θα περάσει πιο γρήγορα ένα διάστρεμμα με 5 φυσικούς τρόπους ανακούφισης

Ένα μόνο στραβοπάτημα σε μια στιγμή απροσεξίας είναι αρκετό για να μας κάνει κάκωση στους συνδέσμους του αστράγαλου και του καρπού. Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οι κακώσεις του αστράγαλου οφείλονται σε διαστρέμματα.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να έχετε την άρθρωση ψηλά, να την έχετε τυλιγμένη με ελαστικό επίδεσμο, να βάζετε πάγο για να μειώνετε το πρήξιμο, να κάνετε χλιαρό ποδόλουτρο με αλατόνερο και να την ξεκουράζετε.

Κίνηση πρώτη

Τα άνθη ενός φυτού, της arnica περιέχουν ενώσεις που βοηθούν στην επούλωση των διαστρεμμάτων και ανακουφίζουν το μυϊκό πόνο. Θα τα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα υγιεινών τροφών σε μορφή βάμματος, κρέμας ή αλοιφής. Απλώστε την απευθείας στην τραυματισμένη περιοχή.

Βοήθεια με τη δύναμη της φύσης

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C βοηθούν στην αποκατάσταση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που συγκρατεί το δέρμα, τα οστά, τους τένοντες, και το χόνδρο και μπορεί να υποστούν βλάβες από το διάστρεμμα. Καταναλώστε άφθονα πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, φράουλες και πιπεριές.

Με τη δύναμη του αγγίγματος

Ή αλλιώς κάντε μασάζ. Μειώστε το οίδημα με ένα μασάζ, αφού όμως αφήσετε να περάσουν μία με 2 ημέρες από τη στιγμή που θα πάθατε διάστρεμμα. Αρχίστε βάζοντας τα χέρια στις δυο πλευρές του τραυματισμένου μέλους. (Αν η άρθρωση βρίσκεται στο ένα χέρι θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο το άλλο). Απλώστε τα δάχτυλα ώστε να έχουν απόσταση μεταξύ τους. Ακουμπήστε τα ακροδάχτυλα στο μέρος της άρθρωσης που απέχει περισσότερο από την καρδιά. Αν κάνετε μασάζ στο γόνατο για παράδειγμα βάλτε τα ακροδάχτυλα ακριβώς κάτω από το γόνατο προς τον αστράγαλο. Περάστε τα δάχτυλα πάνω από την άρθρωση πιέζοντας ελαφρά. Επαναλάβετε τη διαδικασία για 5 λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα.

Πώς θα περιορίσετε το οίδημα

Μπορείτε να φτιάξτε ένα αφέψημα ανθών από το φυτό ύσσωπος. Προσθέστε 200 γραμμ. σε 2 λίτρα νερό με το οποίο μπορείτε να κάνετε πλύσεις, εντριβές ή να βάζετε κρύα επιθέματα στο τραυματισμένο μέλος.

Αν έχετε διάστρεμμα αστραγάλου

Το διάστρεμμα του αστραγάλου προκύπτει έπειτα από πολλαπλό διάστρεμμα, στραμπούληγμα, περιστροφή ή τραυματισμό του σημείου. Αν αθλήστε τα σαββατοκύριακα, δώσε προσοχή: το διάστρεμμα του αστραγάλου είναι πιο συχνό σε αθλήματα εσωτερικού χώρου και γηπέδου.

Οι ινώδεις λωρίδες των συνδέσμων που κρατούν την άρθρωση του αστραγάλου στη θέση της είναι ευλύγιστες και δυνατές, αλλά μπορούν να υποστούν ρήξη αν τις πιέσεις πέραν των ορίων τους.

Αν δεν φροντίσετε τον αστράγαλό σας, μπορούν να αυξηθούν οι πιθανότητες μελλοντικών τραυματισμών ή αρθρίτιδας. Τα ανησυχητικά σημάδια περιλαμβάνουν: χρόνιο πόνο, πρήξιμο και αίσθηση ότι ο αστράγαλος δεν κρατάει το σώμα.

Ξεκουράστε το πόδι και βάλτε πάγο για 15’ κάθε τρεις με τέσσερις ώρες. Ενδέχεται, επίσης, να χρειαστεί να φορέσετε νάρθηκα, φυσικοθεραπεία και μήνες ξεκούρασης. «Υπάρχουν ασθενείς που νομίζουν ότι φορώντας μποτάκια και νάρθηκα μπορούν να παραμείνουν δραστήριοι» λέει ο Dr. Reznik. «Αυτό είναι εφικτό σε μικρά διαστρέμματα, αλλά, αν ο αστράγαλος εξακολουθεί να πρήζεται κάθε φορά, είναι πιθανό η άρθρωση να υποστεί μόνιμο τραυματισμό».

Αν χρειαστεί επέμβαση

Στην περίπτωση που ο αστράγαλος έχει υποστεί μεγάλη ζημιά, ακόμα κι έπειτα από παρατεταμένη αποκατάσταση και χρήση νάρθηκα, ίσως χρειαστεί χειρουργείο. Ο χειρούργος θα συρράψει είτε τους συνδέσμους πάνω στα οστά του αστραγάλου, είτε τένοντες από ανθρώπινο ιστό ή τον δικό σου ιγνυακό τένοντα. Θα χρειαστεί να φορέσεις νάρθηκα ή γύψο μέχρι και 6 εβδομάδες και η πλήρης αποκατάσταση απαιτεί συνήθως 3-4 μήνες.

Τιπ

Ανακατέψτε 1 μέρος αλατιού και 2 μέρη χρυσόριζας (turmeric) με αρκετό νερό ώστε να γίνουν σαν πολτός. Απλώστε τον στην τραυματισμένη περιοχή, αφήστε τον για 20 λεπτά έως μία ώρα. Καλύψτε τον με ένα ύφασμα για να μη λερώσει τα ρούχα σας – αν βάψει το δέρμα σας θα επανέλθει ύστερα από 2 εβδομάδες στο φυσιολογικό του χρώμα.

Δείτε ορθοπεδικό αν …

* Η άρθρωση έχει παραμορφωθεί

* Ο πόνος επεκτείνεται σε άλλα σημεία του ποδιού ή του χεριού.

* Αν ο πόνος και το πρήξιμο δεν υποχωρούν μετά από κάποιες ημέρες.

* Δεν μπορείτε να κινήσετε καθόλου την άρθρωση

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top