Παρίσι: γνωρίστε το μουσείο των υπονόμων !

Paris-Sewer-System-Museum-.jpg

Δείτε ένα εντυπωσιακό και διαιρετικό από τα άλλα μουσεία: το μουσείο των υπονόμων στο Παρίσι (Sewers Museum, Quai d’Orsay)

Γνωρίσαμε τους κλασικούς καλλιτέχνες στο Λούβρο, ήρθε η ώρα να δούμε τη ρομαντική πλευρά των μουσείων του Παρισιού.

Με αφετηρία την Quai D’Orsay στην αριστερή όχθη του ποταμού, αναβιώνει το σκηνικό των υπονόμων στο μυθιστόρημα Οι άθλιοι, του Victor Hugo, και στο γνωστό μιούζικαλ Το φάντασμα της όπερας. Ακολουθώντας τις σηματοδοτημένες οδούς, κατευθυνόμαστε κάτω από το κέντρο του Παρισιού, κάνοντας την ίδια διαδρομή με τους πρώτους επισκέπτες των υπονόμων από το 1800.

Οι υπόνομοι αποστραγγίζουν τα λύματα στο Παρίσι από τις αρχές του 13ου αιώνα, όταν οι δρόμοι της πόλης ήταν ασφαλτοστρωμένοι και οι αποχετεύσεις κατασκευάστηκαν κατόπιν παραγγελίας του Philippe Auguste, βασιλιά της Γαλλίας από το 1180 έως το 1223.

Μάλιστα οι , καλυμμένοι υπόνομοι εισήχθησαν στην πόλη κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ναπολέοντα, ενώ το σημερινό δίκτυο άνω των 2.100 χιλιομέτρων (1.312 μίλια) σηράγγων υπονόμου ξεκίνησε το 1850.

Αν και στις μέρες μας δεν είναι δυνατή η ξενάγηση με βάρκα στα νερά του υπονόμου, ούτε με μικρή άμαξα, ο υπόγειος περίπατος στα ατελείωτα τούνελ συνολικού μήκους 2.100 χλμ. μας κάνει αυτόπτες μάρτυρες ενός δικτύου σε ευρεία χρήση ήδη από τη ναπολεόντεια εποχή.

Οι σήραγγες από ψαμμίτη μεταφέρουν αποχετευτικά νερά από τους δρόμους, και λύμματα αποχέτευσης (τώρα σε ξεχωριστούς σωλήνες), το κεντρικό δίκτυο πόσιμου νερού και το νερό που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό δρόμων. Επίσης από εκεί περνούν τα καλώδια των τηλεπικοινωνιών, και όπως σε κάθε υπόνομο  κάποιοι περιστασιακοί αρουραίοι.

Μέχρι πρόσφατα, οι υπόνομοι του Παρισιού μετέφεραν επίσης τουρίστες: αρχικά με καροτσάκια από τους διαδρόμους κατά μήκος των τειχών της σήραγγας, αργότερα με καροτσάκια που τραβούσε μια μικρή ατμομηχανή και – μέχρι τη δεκαετία του 1970 – με βάρκες. Μάλιστα, το 1966 οι δημοτικοί εργαζόμενοι χρησιμοποίησαν αλυσίδες για να μεταφέρουν το ξύλινο καράβι μέσω μιας σήραγγας αποχέτευσης από τη Madeleine στην Place de la Concorde.)

Σήμερα, τα καροτσάκια και τα καράβια έχουν φύγει, ενώ έχουν αντικατασταθεί από ένα ακόμη καλύτερο αξιοθέατο: το Musée des égouts de Paris ή το Paris Sewers Museum. Αυτό είναι το μουσείο του Mairie de Paris που βρίσκεται στους υπονόμους κάτω από το Quai d’Orsay στην αριστερή όχθη και είναι ένας προορισμός που “πρέπει να δει" κάθε επισκέπτης που ενδιαφέρεται για τη μηχανική, τα δημόσια έργα ή ασυνήθιστα τουριστικά αξιοθέατα! Επίσης δεν πρέπει να το χάσετε αν ανήκετε στους θαυμαστές του μυθιστορήματος του Victor Hugo, Les Misérables και του μιούζικαλ που αυτό ενέπνευσε.

Τι θα δείτε στο Musée des égouts

Αφού κατεβείτε από τις σκάλες από το γραφείο εισιτηρίων του υπόγειου, θα μπείτε σε μια μεγάλη γκαλερί κάτω από το Quai d’Orsay που εκτείνεται παράλληλα με τον Σηκουάνα. Εδώ, μπορείτε να δείτε σωληνώσεις και ένα πλωτό σκάφος πέντε τόνων που ήταν κάποτε η κύρια γραμμή μεταξύ της Place de la Concorde και της Pont de l’Alma. Θα περάσετε μια μεγάλη «λεκάνη»  που παγιδεύει στερεό υλικό από λύματα (οι υπονόμοι ανακτούν περισσότερα από 15.000 κυβικά μέτρα ετησίως).

Στο τέλος της σήραγγας βρίσκονται μια γέφυρα για πεζούς και ένας υπονόμος τροφοδοσίας από την οδό Cognacq-Jay (βλ. Φωτογραφία παραπάνω). Από εκεί, θα κατευθυνθείτε προς τη γκαλερί Belgrand, την κύρια περιοχή εκθεμάτων του μουσείου, η οποία είναι χτισμένη πάνω από τον κεντρικό υπόνομο Bosquet που διασχίζει το Ecole Militaire κοντά στον Πύργο του Άιφελ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας, θα δείτε εξοπλισμό συντήρησης αποχέτευσης από το παρελθόν και το παρόν, τον εξοπλισμό και τον ρουχισμό των εργατών της αποχέτευσης με εργαλεία, τεράστιες ξύλινες μπάλες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό σηράγγων κάτω από το Σηκουάνα, καθώς και συναρπαστικά εκθέματα σχετικά με την ιστορία και το σχεδιασμό του δικτύου αποχέτευσης του Παρισιού. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε ένα βίντεο στο μικρό θέατρο και να περιηγηθείτε στο κατάστημα δώρων (Οι τουαλέτες βρίσκονται κοντά στο κατάστημα με τα είδη δώρων).

Συμβουλή: Αφιερώστε 60 λεπτά για την επίσκεψή σας ή περισσότερο εάν θέλετε να περάσετε χρόνο στο κατάστημα δώρων.

Μην χάσετε τα εκθέματα στην γκαλερί Eugène Belgrand, που φέρει το όνομα του μηχανικού που σχεδίασε το σημερινό υπόγειο δίκτυο του Παρισιού το 1850. Στο πάτωμα της γκαλερί μπορείτε να δείτε το νερό του υπονόμου να τρέχει κάτω από το σημείο Bosquet.

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top