Διάρροια μετά το φαγητό: αιτίες και αντιμετώπιση

διάρροια-μετά-το-φαγητό.jpg

Young woman feeling nausea during breakfast time at dining table

Η διάρροια μετά το φαγητό είναι σχετικά συχνή, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι την προκαλεί και πώς να την αντιμετωπίσουμε. Ο λόγος για αυτό είναι ότι μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ιατρικής πάθησης ή μπορεί απλώς να συμβεί χωρίς συγκεκριμένη αιτία.

Η διάρροια είναι είτε οξεία είτε χρόνια, ανάλογα με το πόσο διαρκούν τα συμπτώματα. Η οξεία διάρροια διαρκεί μόνο μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Η χρόνια διάρροια, από την άλλη πλευρά, μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή μήνες.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα αίτια τόσο της οξείας όσο και της χρόνιας διάρροιας, καθώς και τι μπορεί να κάνει ένα άτομο για τη θεραπεία και την πρόληψη τους.

Πόσο συχνή είναι η διάρροια μετά το φαγητό;

Το πόσο συχνά εμφανίζεται η διάρροια μπορεί να ποικίλλει πολύ και εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Ακολουθούν τα ποσοστά ορισμένων κοινών αιτιών διάρροιας μετά το φαγητό. Ένα άτομο μπορεί να μην εμφανίζει απαραίτητα διάρροια, αλλά η διάρροια μπορεί να είναι σύμπτωμα κάθε πάθησης:

Τροφική δηλητηρίαση: 1 στους 6 ανθρώπους παθαίνει τροφική δηλητηρίαση κάθε χρόνο.

Δυσανεξία στη λακτόζη: Ο επιπολασμός ποικίλλει, καθώς επηρεάζει περίπου το 5% των ανθρώπων βορειοευρωπαϊκής καταγωγής και πιθανώς έως και το 90% των ατόμων ισπανικής, αφρικανικής ή ασιατικής καταγωγής.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD): Τα δεδομένα του 2015 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δείχνουν ότι περίπου 3 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι ζουν με IBD.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS): Σε παγκόσμιο επίπεδο, το IBS επηρεάζει περίπου το 10-15% των ατόμων και είναι η πιο κοινή διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος που διαγιγνώσκουν οι γαστρεντερολόγοι.

Παρενέργειες αντιβιοτικών: Μια μελέτη του 2015 βρήκε ποσοστό επιπολασμού περίπου 9,6% για διάρροια που σχετίζεται με αντιβιοτικά.

Κολιοκάκη: επηρεάζει περίπου 1 στους 133 Αμερικανούς ή το 1% των Η.Π.Α.

Ιογενής γαστρεντερίτιδα (γρίπη στομάχου, νοροϊός): Αυτό επηρεάζει περίπου 19–21 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο.

Αιτίες διάρροιας

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες διάρροιας μετά το φαγητό, ανάλογα με το αν είναι οξεία ή χρόνια.

Οξεία

Η οξεία διάρροια διαρκεί συνήθως 1-2 ημέρες. Οι γιατροί είτε την αντιμετωπίζουν με φάρμακα είτε την αφήνουν να συνεχίσει την πορεία της και να περάσει. Οι αιτίες της περιλαμβάνουν:

Τροφική δηλητηρίαση

Μολυσμένα τρόφιμα ή νερό μπορεί να προκαλέσουν διάρροια. Βακτήρια, ιοί, παράσιτα ή άλλοι οργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση και να οδηγήσουν σε ασθένειες. Οι ιοί και τα βακτήρια είναι οι κύριες αιτίες τροφικής δηλητηρίασης.

Μόλυνση

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα, γνωστή και ως «γρίπη του στομάχου», μπορεί να προκαλέσει διάρροια και έμετο. Ο όρος «γρίπη» είναι λανθασμένος καθώς αυτός ο τύπος μόλυνσης δεν έχει καμία σχέση με τη γρίπη. Αντίθετα, η πιο κοινή αιτία ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι ο νοροϊός.

Γαστροκολικό αντανακλαστικό

Το γαστροκολικό αντανακλαστικό είναι ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό όπου η κατανάλωση τροφής προκαλεί την ανταπόκριση του ορθού με την κίνηση των κοπράνων. Η ένταση της κίνησης μπορεί να διαφέρει μεταξύ των ανθρώπων. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το φαινόμενο για να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας σε παιδιά και ηλικιωμένους, καθιερώνοντας μια ρουτίνα κένωσης μετά το φαγητό. Είναι σχετικά συχνό φαινόμενο, αλλά συνήθως δεν προκαλεί έντονη διάρροια.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Μερικοί άνθρωποι έχουν αλλεργία στο γάλα ή δεν είναι σε θέση να αφομοιώσουν τη λακτόζη, η οποία είναι η ζάχαρη που βρίσκεται στο γάλα. Αυτό σημαίνει ότι εάν πίνουν γάλα ή τρώνε γαλακτοκομικά, μπορεί να τους προληθεί διάρροια, κράμπες και αέρια. Η δυσανεξία στη λακτόζη έχει υψηλότερο ποσοστό επιπολασμού σε άτομα με ασιατική, αφρικανική ή ισπανική καταγωγή σε σύγκριση με άτομα με καταγωγή από τη Βόρεια Ευρώπη.

Νηπιακή διάρροια

Η οξεία διάρροια είναι συχνή σε μικρά παιδιά ηλικίας μεταξύ περίπου 6 μηνών και 5 ετών. Αν και οι γιατροί δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία, οι θεωρίες λένε ότι εκδηλώνεται στα παιδιά που λόγω της μετακίνησης της τροφής μέσα από τα έντερά τους πιο γρήγορα, κάτι που δεν επιτρέπει τόση απορρόφηση νερού. Μια άλλη θεωρία είναι ότι εμφανίζεται σε παιδιά που πίνουν πολλά ροφήματα με ζάχαρη, όπως χυμούς φρούτων. Η υψηλή ποσότητα ζάχαρης προκαλεί την είσοδο νερού στα έντερα, κάνοντας τα κόπρανα πιο υδαρή.

Αντιβιοτικά

Ορισμένα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και οξεία διάρροια. Τα συμπτώματα τείνουν να υποχωρούν μόλις το άτομο σταματήσει να παίρνει αντιβιοτικά.

Παράσιτα

Ορισμένα παράσιτα μπορεί να προκαλέσουν οξεία διάρροια. Τα συμπτώματα τείνουν να διαρκούν έως ότου ένας γιατρός εντοπίσει και αφαιρέσει το παράσιτο.

Αυτοί οι τύποι παρασίτων δεν είναι συνηθισμένοι στις ανεπτυγμένες χώρες και οι άνθρωποι συνήθως προσβάλλονται όταν ταξιδεύουν. Τα πιο κοινά παράσιτα στις Η.Π.Α. περιλαμβάνουν στρογγυλούς σκώληκες, πρωτόζωα και ταινίες.

Χρόνια διάρροια

Η χρόνια διάρροια είναι η διάρροια που διαρκεί για τουλάχιστον 4 εβδομάδες, με τουλάχιστον τρεις χαλαρές ή υδαρείς κενώσεις κάθε μέρα. Οι πιθανές αιτίες της χρόνιας διάρροιας περιλαμβάνουν:

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Το IBS είναι μια διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, κράμπες και είτε δυσκοιλιότητα (IBS-C) είτε διάρροια (IBS-D). Είναι η πιο συχνή διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος, με ποσοστό επιπολασμού 10-15% παγκοσμίως. Οι διατροφικές αλλαγές, η φαρμακευτική αγωγή και οι στρατηγικές διαχείρισης του στρες μπορούν συχνά να βοηθήσουν ένα άτομο να ελέγξει την κατάσταση.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Το IBD είναι μια αυτοάνοση κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά τα άλλα υγιή κύτταρα του  εντέρου, προκαλώντας φλεγμονή και ευερεθιστότητα στα έντερα.

Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα είναι δύο παραδείγματα IBD. Και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν επίμονη διάρροια, κράμπες, απώλεια βάρους και κόπωση.

Ενδοκρινικές διαταραχές

Ορισμένες ορμονικές διαταραχές, όπως ο υπερθυρεοειδισμός και ο διαβήτης, μπορεί να προκαλέσουν χρόνια διάρροια, ειδικά εάν υπάρχει βλάβη στα νεύρα του εντερικού σωλήνα.

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει την απορρόφηση της γλουτένης, της πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι και στα προϊόντα σιταριού.

Τα άτομα με αυτή την πάθηση έχουν διάρροια κάθε φορά που τρώνε τροφή που περιέχει γλουτένη από σιτάρι, κριθάρι ή σίκαλη. Αρκετά προϊόντα μπορεί να περιέχουν γλουτένη, όπως ζυμαρικά, ψωμί, σάλτσες, σάλτσες και άλλα προϊόντα. Ένα άτομο θα πρέπει να ελέγξει την ετικέτα των έτοιμων τροφών για να δει αν περιέχουν γλουτένη.

Θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις οξείας διάρροιας, τα συμπτώματα υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου και ένα άτομο μπορεί να τα αντιμετωπίσει στο σπίτι.

Η φροντίδα στο σπίτι συχνά περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ενυδάτωσης, ήπιων τροφών και πρόληψης και θεραπείας εάν η αιτία είναι μια υποκείμενη ασθένεια.

Τα άτομα που ζουν με χρόνιες παθήσεις, όπως IBD, IBS ή κοιλιοκάκη, θα πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις του γιατρού τους σχετικά με τη διατροφή για να αποτρέψουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων τους.

Η θεραπεία της διάρροιας, είτε είναι οξεία είτε χρόνια, εξαρτάται από την αιτία της.

Εάν φταίει μια μόλυνση, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει. Ωστόσο, μερικές φορές ένα άτομο χρειάζεται απλώς ξεκούραση, υγρά και χρόνο.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top