Γιατί ιδρώνουν τα χέρια μου;

ιδρώνουν-τα-χέρια-μου.jpg

Η παλαμιαία υπεριδρωσία είναι ένα ενοχλητικό φαινόμενο. Αν, ωστόσο, ιδρώνουν και εσάς τα χέρια σας μην αγχώνεστε καθώς υπάρχουν λύσεις…

Τι προκαλεί τα ιδρωμένα χέρια;

Βασικά, η εφίδρωση εξαρτάται από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες μας. Είναι συγκεντρωμένοι στα χέρια, το μέτωπο και τα πόδια μας και συνδέονται άμεσα με το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα. Έτσι, κάθε φορά που είμαστε αγχωμένοι, νευρικοί ή ενθουσιασμένοι, αυτό μπορεί να εκφραστεί με λίγο ιδρώτα στο μέτωπό μας, στα χέρια και πόδια μας. Σε μερικούς ανθρώπους, το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο στα χέρια και είναι πιο σοβαρό. Αυτή η κατάσταση ορίζεται ιατρικά ως παλαμιαία υπεριδρωσία. Μπορεί να εμφανιστεί από τη γέννηση, αλλά είναι πιο πιθανό να ξεκινήσει στην εφηβεία. Για κάποιους, το πρόβλημα θα εξαφανιστεί με την ηλικία. Για άλλους, θα παραμείνει σε όλη τους τη ζωή.

Τι μπορείτε να κάνετε

Εάν έχετε συχνά ιδρωμένες παλάμες, μπορεί να είναι δύσκολο να το ξεπεράσετε εντελώς το πρόβλημα. Αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το κρατήσετε υπό έλεγχο:

Πλένετε τακτικά τα χέρια σας. Το ξέπλυμα με καθαρό νερό είναι καλό, εκτός εάν τα χέρια σας είναι πραγματικά βρώμικα, καθώς το πολύ πλύσιμο με σαπούνι θα στεγνώσει το δέρμα σας.

Έχετε ένα πακέτο χαρτομάντιλα κοντά σας. Να τα έχετε μαζί σας, ώστε να μπορείτε να σκουπίζετε τα χέρια σας όλη την ημέρα.

Χρησιμοποιήστε ένα τζελ χεριών σε μέγεθος τσέπης. για να καθαρίσετε και να στεγνώσετε τα χέρια σας όταν δεν μπορείτε να φτάσετε σε νεροχύτη.

Έχετε λίγο ταλκ στην τσάντα σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση του ιδρώτα και να δώσει στα χέρια σας καλύτερη πρόσφυση όταν πιάνετε κάτι, γι’ αυτό προμηθευτείτε ένα μικρό κουτί από το διάδρομο των βρεφικών ειδών.

Αποφύγετε να φοράτε γάντια. Αν δεν είναι χειμώνας, προσπαθήστε να μην τα φοράτε – θα κάνουν τα χέρια σας να ιδρώνουν περισσότερο, καθώς το δέρμα σας δεν θα μπορεί να αναπνεύσει.

Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε το άγχος σας.Μπορεί να είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Αλλά επειδή το άγχος μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην εφίδρωση, η κατά μέτωπο αντιμετώπιση της αιτίας μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει.

Η εφίδρωση των χεριών είναι διαφορετικό φαινόμενο από την εφίδρωση του σώματος;

Για παράδειγμα, όταν κοιμόμαστε, όση ζέστη κι αν κάνει, οι ιδρωτοποιοί αδένες της παλάμης του χεριού παύουν να λειτουργούν. Αυτό συμβαίνει γιατί, αντίθετα με τους αδένες του υπόλοιπου σώματος, αυτοί των χεριών δεν είναι καθόλου ευαίσθητοι στην αύξηση της θερμοκρασίας. Αντιδρούν όμως στο ψυχολογικό στρες. Το αποτέλεσμα είναι ότι όταν φοβόμαστε, έχουμε άγχος ή είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι, τα χέρια υγραίνονται ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Το αντίθετο συμβαίνει όταν είμαστε χαλαροί, όπως όταν κοιμόμαστε ή διαβάζουμε ένα βιβλίο, οπότε οι παλάμες στεγνώνουν.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top