Πέρα από τις πυραμίδες: 8 αξιοθέατα κρυφά διαμάντια για να επισκεφτείτε στην Αίγυπτο

25.06.2022_18.09.58_REC.png

Σας παρουσιάζουμε οχτώ από αυτούς τους λιγότερο γνωστούς ταξιδιωτικούς προορισμούς της Αιγύπτου

Συνήθως ένα ταξίδι στην Αίγυπτο περιορίζεται σε λίγα δημοφιλή αξιοθέατα όπως η Μεγάλη Σφίγγα, οι πυραμίδες τη Γκίζας και οι πολύβουοι δρόμοι του Κάιρο. Υπάρχουν όμως αρκετά λιγότερα γνωστά ιστορικά αξιοθέατα που αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε οχτώ από αυτούς τους λιγότερο γνωστούς ταξιδιωτικούς προορισμούς, που ποικίλουν από ένα μεσαιωνικό φρούριο του 13ου αιώνα φτιαγμένο από πλίθους έως ένα από τα παλαιότερα χριστιανικά νεκροταφεία.

  1. Φρούριο Shali, Όαση Σίβα

Το φρούριο Shali, στην όαση Σίβα στη βορειοδυτική Αίγυπτο, είναι μια κατασκευή του 13ου αιώνα, φτιαγμένη από τούβλα λάσπης. Κάποτε είχε πέντε ορόφους και παρείχε καταφύγιο σε μια ολόκληρη κοινότητα, όμως παρατεταμένες βροχές τη δεκαετία του 1920 κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του φρουρίου και πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν τόπο κατοικίας. Μέρη της αρχικής κατασκευής του 13ου αιώνα στέκουν ακόμα όρθια, ανάμεσά τους και το παλιό τζαμί. Αν σκοπεύετε να το επισκεφθείτε όμως σας προειδοποιούμε: πρόκειται για κυριολεκτικά κρυμμένο θησαυρό, βαθιά μέσα στην δυτική  έρημο, 560 χλμ. μακριά από το Κάιρο, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη.

  1. Ναός του Άμμωνα, Όαση Σίβα

Αν κάνετε το μακρινό ταξίδι ως την όαση του Σίβα, μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στον ιστορικό ναό του Άμμωνα. Πρόκειται για ένα σημαντικό θρησκευτικό μνημείο, αφιερωμένο στον Αιγύπτιο θεό Άμμωνα, που αποτελούνταν από ναό και μαντείο. Είναι ιστορικά γνωστό πως ο Μέγας Αλέξανδρος επισκέφθηκε το ναό κατά την παραμονή του στην Αίγυπτο. Σήμερα δεν απομένουν παρά ερείπια του ναού, με λίγη φαντασία όμως μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τη μεγαλοπρέπεια που χαρακτήριζε το μνημείο κατά την περίοδο της ακμής του.

  1. Κατακόμβες του Κομ-ελ-Σουκάφα, Αλεξάνδρεια

Οι κατακόμβες του Κομ-ελ-Σουκάφα στην Αλεξάνδρεια είναι ένα εξαιρετικό υπόδειγμα υπόγειων ρωμαϊκών τάφων. Αποτελούμενο από τρία επίπεδα, το υπόγειο αυτό ταφικό σύμπλεγμα φιλοξενεί 300 σορούς και αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα της πολύ εξελιγμένης μηχανικής των Ρωμαίων. Το μνημείο αυτό ανακαλύφθηκε το 1900, όταν ένα γαϊδουράκι σκόνταψε σε ένα δοκάρι που εξείχε. Στις μέρες μας ο επισκέπτης του μνημείου έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει μία από τις αίθουσες, όπου είχαν βρεθεί οστά ανθρώπων και αλόγων. Οι κατακόμβες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από τη στήλη του Πομπήιου.

  1. Κάστρο Σαλαντίν, νησί του Φαραώ

Το νησί του Φαραώ, μόλις 250 μέτρα από τις ακτές της Αιγύπτου, στον κόλπο Άκαμπα, φιλοξενεί τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου Σαλαντίν. Αρχικά κατασκευάστηκε από σταυροφόρους το 1116, για να διασφαλίσει την πρόσβαση των χριστιανικών πληθυσμών στην Ιερουσαλήμ. Το 1170 όμως τα μουσουλμανικά στρατεύματα του σουλτάνου Σαλαντίν κατέλαβαν το κάστρο, και με τον καιρό το επέκτειναν. Σήμερα είναι επισκέψιμο και πολλά ταξιδιωτικά πρακτορεία οργανώνουν εκδρομές εκεί.

  1. Μπένι Χασάν, Μίνια

Το αρχαίο νεκροταφείο Μπένι Χασάν, στα νότια της πόλης Μίνια, χρονολογείται στην περίοδο του Μέσου Βασιλείου (περίπου 1938-1630 π.Χ.). Οι αξιωματούχοι της περιοχής κηδεύονταν σε εντυπωσιακούς λαξευμένους στο βράχο τάφους, αρκετοί από τους οποίους διατηρούνται ακόμα σε καλή κατάσταση. Οι πιο περίτεχνα στολισμένοι προορίζονταν για τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, ενώ οι κατώτεροι στην κοινωνική πυραμίδα κηδεύονταν σε ομαδικά μνήματα. Σήμερα, 39 από αυτούς τους τάφους είναι επισκέψιμοι από το κοινό, και σε ορισμένους από αυτούς μπορεί να δει κανείς και ιερογλυφικά. Ο επισκέπτης του μνημείου χρειάζεται να ανέβει πολλά σκαλιά για να φτάσει σε αυτό, αλλά η υπέροχη θέα στην κοιλάδα του Νείλου θα τον ανταμείψει.

  1. Νειλόμετρο, νήσος Ρόδα

Το Νειλόμετρο, είναι ένα αρχαίο όργανο μέτρησης της στάθμης του ποταμού Νείλου. Στην αρχαιότητα υπήρχαν αρκετά, και ένα από αυτά σώζεται ως τις μέρες μας στο νησί Ρόδα στο Κάιρο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μαρμάρινη στήλη που περικλείεται από σκαλοπάτια, από όπου οι ιερείς έπαιρναν τις μετρήσεις της στάθμης του νερού του ποταμού. Αν και τα Νειλόμετρα υπήρχαν ήδη πριν από 5.000 χρόνια, το συγκεκριμένο είναι κατασκευασμένο το 861 μ.Χ., σε αντικατάσταση ενός παλιότερου μοντέλου που βρισκόταν στο σημείο.

  1. Χρωματιστό Φαράγγι, Χερσόνησος του Σινά

Το Χρωματιστό Φαράγγι της Αιγύπτου είναι αυτό ακριβώς που δηλώνει το όνομα του, ένα σύνολο βράχων με έντονους χρωματισμούς και εντυπωσιακούς σχηματισμούς. Οι πολλαπλές στρώσεις βράχων που απλώνονται φιδωτά και φτάνουν τα 40 μέτρα ύψος, αποτελούν ένα ξεχωριστό αξιοθέατο.

  1. Νεκροταφείο El Bagawat, Όαση Χάργκα

Η νεκρόπολη του El Bagawat είναι ένα από τα παλιότερα Χριστιανικά νεκροταφεία στον κόσμο, αποτελούμενο από σειρές πλίθινων χριστιανικών τάφων, με τους παλιότερους αυτών να χρονολογούνται στον 4ο αιώνα μ.Χ., αν και το μέρος αυτό χρησιμοποιούνταν σαν τόπος ταφής και πριν την έλευση του Χριστιανισμού στην Αίγυπτο. Μερικοί από τους τάφους έχουν σχεδιαστεί σαν μινιατούρες ναών, με τοιχογραφίες και σκαλισμένες προσόψεις που σώζονται ακόμα και σήμερα.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top