Ηχορύπανση: αντιμετωπίστε το θόρυβο στο γραφείο και το σπίτι

how-to-work-in-a-noisy-office.jpg

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ηχορύπανση προκαλεί εκνευρισμό, υπερένταση, στρες, ταχυκαρδίες και διαταραχές στη συγκέντρωση. Ο θόρυβος διεγείρει το νευρικό σύστημα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι «ο θόρυβος και τα έντονα ακουστικά ερεθίσματα μπορούν να διαταράξουν ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε και αντιδρούμε.

Η ηχορύπανση στην εργασία

Στη δουλειά ο θόρυβος των τηλεφώνων, οι φωνές και ο ήχος διαφόρων συσκευών δημιουργούν «πρόσφορο έδαφος» για το στρες. Το ίδιο συμβαίνει και στο σπίτι, όπου υπάρχουν διάφορες πηγές ηχορύπανσης». Σύμφωνα με έρευνα το 69% των εργαζομένων αναφέρει ότι η συγκέντρωση και η παραγωγικότητά του επηρεάζονται αρνητικά από την ηχορύπανση. Επιπλέον, όσοι έχουν την τάση να κάνουν πολλές εργασίες παράλληλα, είναι πιο ευάλωτοι στην ηχορύπανση, ενώ όταν διαταράσσεται η συγκέντρωσή τους, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εστιάσουν ξανά στην εργασία τους.

Τι να κάνετε

Αν θέλετε λοιπόν να ξαναβρείτε τη χαμένη σας ηρεμία, λάβετε τα μέτρα σας. Ντύστε στο σπίτι με παχιά χαλιά και χοντρές κουρτίνες. Συντηρείτε τις συσκευές που παράγουν θόρυβο στο σπίτι, λ.χ. ένα παλιό ψυγείο ή το κλιματιστικό. Αναρριχώμενα φυτά στη βεράντα σας θα «απορροφήσουν» το θόρυβο και θα μονώσουν το σπίτι (για αυτό το σκοπό χρησιμοποιείται κυρίως ο κισσός).

Σύμφωνα, με έρευνα του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, η παρουσία βλάστησης κοντά σε πολυσύχναστες λεωφόρους μπορεί να μειώσει την ηχορύπανση ώς κατά 10 dB. Αν ζείτε σε περιοχή με έντονη ηχορύπανση, μονώστε το σπίτι σας τοποθετώντας διπλά τζάμια και φοράτε ωτοασπίδες τις ώρες που έχετε ανάγκη από ησυχία.

Ο πιο θορυβώδης χώρος εργασίας

Παρόλο που ο Σενέκας ήταν εκατομμυριούχος και δάσκαλος του αυτοκράτορα Νέρωνα, το γραφείο τον ήταν σε πολύ άσχημο σημείο της πόλης. Στο γειτονικό κτίριο υπήρχαν λουτρά, και ο δάσκαλος στις επιστολές του περιγράφει λεπτομερώς το θόρυβο που ερχόταν από εκεί. Όταν κάποιος που έκανε γυμναστική σήκωνε βάρη -ή τουλάχιστον, προσπαθούσε- τότε σε ολόκληρο το τετράγωνο ακούγονταν τα βογγητά και τα μουγκρητά τον. Μετά ακούγονταν τα χτυπήματα από την αίθουσα του μασάζ και ο εκφωνητής που ανακοίνωνε το σκορ στα παιχνίδια με την μπάλα. Από τα λουτρά ακούγονταν τα τραγούδια και οι δυνατές βουτιές εκείνων που έπεφταν στην πισίνα και διασκέδαζαν να καταβρέχουν όλο τον κόσμο. Μέσα σε όλα αυτά, ηχούσαν και οι στριγκλιές από το σαλόνι ομορφιάς όταν από κάποιον ξερίζωναν τις τρίχες από τις μασχάλες τον. Περισσότερο όμως από όλα αντηχούσαν σε διάφορους τόνους οι φωνές αυτών που πουλούσαν γλυκά και αλλαντικά. Όμως για το στωικά Σενέκα αυτός ο Θόρυβος δεν ήταν τίποτε περισσότερο από τον ήχο των κυμάτων. Η προσοχή του ήταν στραμμένη μόνο στα γραπτά του, τα οποία απαιτούσαν ολόκληρο το πνεύμα του. Σενέκας ο Νεότερος, Επ. 56,1-4

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top