Ανοίγει το αλκοόλ την όρεξη;

αλκοόλ-και-όρεξη.png

Έχετε αναρωτηθεί γιατί δεν μπορείτε να σταματήσετε το φαγητό παρόλο που έχετε ήδη φάει πολύ; Να γνωρίζετε ότι δεν είστε οι μόνοι! Δείτε πως επιδρά το αλκοόλ στην όρεξή σας

Έχετε αναρωτηθεί γιατί δεν μπορείτε να πάρετε τα χέρια σας από την πίτσα ενώ έχετε ήδη φάει πολύ; Να είστε σίγουροι πως δεν είστε οι μόνοι!

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, τείνουμε να τρώμε περισσότερο όταν έχουμε καταναλώσει νωρίτερα αλκοόλ. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, παρέμενε μέχρι πρότινος ένα μυστήριο, αλλά μία αμερικανική έρευνα απέδειξε ότι η αίσθηση της όσφρησης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 35 γυναίκες, οι οποίες δέχονταν μία ένεση αλκοόλης που αντιστοιχούσε στην κατανάλωση 2 με 2,5 ποτηριών αλκοόλ. Τότε, τους ζητούνταν να μυρίσουν διαφορετικά φαγητά ενώ υποβάλλονταν σε εγκεφαλογράφημα.

Αργότερα, τους προσέφεραν το γεύμα τους και οι επιστήμονες κατέγραφαν την ποσότητα που έτρωγαν. Σε κάθε γυναίκα επαναλαμβανόταν το ίδιο πείραμα με ένεση φυσιολογικού ορού για να γίνει η σύγκριση.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: με την ένεση αλκοόλης, οι γυναίκες έτρωγαν 30% περισσότερο σε σχέση με τον φυσιολογικό ορό. Το εγκεφαλογράφημα, ωστόσο, έδειξε κάτι ακόμα πιο περίεργο: όταν ήταν υπό την επήρεια της αλκοόλης, ήταν πιο ευάλωτες στις μυρωδιές των φαγητών, πράγμα που μάλλον τους έκανε να τρώνε περισσότερο.

Μάλιστα, όταν οι γυναίκες μύριζαν φαγητό, οι επιστήμονες παρατηρούσαν μία αυξημένη κινητικότητα στον εγκέφαλό τους, και συγκεκριμένα στην περιοχή του υποθαλάμου, η οποία συνδέεται άμεσα με το μεταβολισμό και την όρεξη.

Ο υποθάλαμος αποτελείται από πολλές συστάδες εγκεφαλικών κυττάρων, κάποιες από τις οποίες αυξάνουν την όρεξή μας για φαγητό, ενώ κάποιες άλλες τη μειώνουν. Συνδέεται, επίσης, με το μετωπιαίο φλοιό και το μεταιχμιακό σύστημα, πράγμα που επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στο φαγητό.

Από μία μόνο έρευνα σαν και αυτή, δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι για το αποτέλεσμά της, ούτε αυτό σημαίνει ότι προληπτικά θα σταματήσουμε να καταναλώνουμε αλκοόλ πριν το φαγητό. Απλώς, καλό θα είναι να περιοριστούμε στο ένα ποτό!

Διαφορετικά, ξέρουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι πιθανό να οδηγήσει και σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού…

Εκτός αν απολαύσουμε το ποτό μας μετά το γεύμα!

prevention.com

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top